Kišne kapi lupaju mi o prozor, valjda pozdravljaju me. Skrećem pogled s knjige, i promatram ih kako u istom ritmu stvaraju savršenu muziku. Volim kišu, volim to šuškanje kapi po lišću, po krovovima kuća, po nečijim cipelama. Kiša je najbolji prijatelj dobre knjige, isto kao i čaša crnog vina. Ili možda šalica toplog čaja. Svakome po izboru. Volim čitati uz kišu, daje mi to neku posebnu draž, intimnost, kao da se stopiš sa samom knjigom, lebdiš u nekom drugom tijelu, događaju, emocijama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj mjesec preporučit ću vam nekoliko knjiga koje su mi radile društvo u kišnim večerima….

Dvadeseta supruga, indijske autorice Indu Sundaresan

Roman koji govori o strasti jedne posebne žene koja ne poznaje prepreke da ostvari što je u mladosti naumila. Ni manje ni više nego da postane indijska carica. Njezina ljubav prema caru pretvarala se u ludlo. Ipak i nakon njegove smrti vladala je carstvom još petnaest godina. Roman pun pustolovina i spletki, raskošnih dvorskih odaja, ljepota žena, kao i njihova samouvjerena inteligencija oduzet će vam dah.

Hotel na uglu gorkog i slatkog , autora Jamie Forda

Na ulazu u japansku četvrt nalazi se hotel Panama koji je četrdeset godina zatvoren daskama. U njemu su zatvorene i sve uspomene i sjećanja, kao i predmeti skriveni u podrumu. Uspomene japanskih obitelji koje su protjerane u prognaništvo. Kada otvori jedan japanski suncobran, američkom Kinezu navrijet će uspomene, žene koju nikada nije uspio zaboraviti.

Pod suncem Toskane, autorice Frances Mayes

Autorica knjige, Frances, je nakon ljeta provedenih u vikendicama prekrasne Toskane odlučila tamo kupiti i kuću. Prilikom kupnje i uređenja iste odlučila je voditi dnevnik. U taj dnevnik je zapisivala i sve posebne trenutke provedene desetak godina u Toskani. U dnevniku se za svakoga može pronaći ponešto. O hrani, običajima kvaliteti života, užitka učenja živjeti u drugoj kulturi. Bilježnica koja joj je služila kao dnevnik postala je Pod suncem Toskane.

Uživajte u ovim toplim i raskošnim štivima!

Vaša Vlasta

Komentari