Udajem se. Volim ga. Voli me. Hoću li se probuditi?

Pitaju me odakle on opet u mom životu?  Pa znaju da je iz mog života davno nestao. Oni koji su u moj život ušli poslije njega, nisu znali ni da je postojao. Ali on je “uskrsnuo”, kao što je uvijek to radio. Iznova se pojavio na jedan hladni petak trinaesti. Oduvijek sam bila uvjerena da mi je svaki petak trinaesti sretan dan.

Je li ovo san ili bajka? Onakva kakvu sam čitala u djetinjstvu. Onakva kakvu sam izmišljala dvojici prelijepih dječaka dok sam ih uspavljivala. Je li moguće da mi se vrati neko ko mi je još u ranim teenagerskim godinama pokazao kako se voli? Je li moguće da je krug moje ljubavi započeo s njim i da će se zatvoriti s njim?

Pitaju me jesam li sigurna. Kažu mi da idem iz sigurne utvrde u neka nepoznata kraljevstva. Tamo gdje su ljudi drugačiji. Tamo gdje ne razumiju moj jezik, a niti ja njihov. Pitaju me jesam li uvjerena da je ispravna odluka. Ne poznajem ga. Prošlo je cijelo jedno desetljeće otkako sam ga voljela.

Neki baner What Do Women Want, Fine Jewelry

Da, on mi jeste pokazao kako se voli, jer sam ga voljela i prihvatala upravo onakvim kakav jeste. On je prvi i jedini čije sam dobre osobine obožavala, a mane prihvatala, nadajući se da će ih se jednom, radi sebe, riješiti. Prvi i jedini kojeg sam uvijek čekala raširenih ruku, kad god bi se vratio. Prvi i jedini kojeg sam, čini mi se od početka vremena pa do danas, voljela bezuvjetno.

Ne znaju jesam li dovoljno snažna da se izborim sa svim tim novim dešavanjima. Ne poznaju ni njega. Ne znaju hoće li me paziti, hoće li mi dati sebe i svoj život. Ne znaju voli li me. Plaše se naglih odluka. Plaše se gubitka razuma. Bitna sam im. Duboko u sebi se boje da odlazak znači napuštanje i zaborav.

On mi je pokazao i kako je biti voljena. Kako je kad te neko štiti, drži daleko od stvari koje bi te mogle povrijediti. Kako je kad se razumijete pogledom. Kako se odmakne kad shvati da je suvišan u tvom životu, samo jer si izabrala tako. 

Oni hrabri me pitaju šta je sa svim prošlim ljubavima i muškarcima. Pitaju me je li to znači da sam lagala kada sam govorila da ih volim i da me bole. Ili lažem sad, kad kažem da volim muškarca koji mi je prvi pokazao kako se istinski voli.

On mi je pokazao da istinska ljubav znači da samo želiš da osoba koju voliš bude sretna, pa i ako niste skupa, jer možda nije pravi trenutak da budete. Ako nekada taj trenutak dođe, dobro je došao. Ako ne, tamo daleko ima osoba koju voliš, ali si sretan.

Nisam lagala. Nikada. Svi ti muškarci koji se su desili poslije njega su bili lekcije. Lekcije koje su mi trebale, koje trebaju svakome od nas. Lekcije koje sam dobro zapamtila. Da, imala sam osjećaje prema njima i bili su iskreni. Ali ovaj je iskonski. On je moj oduvijek.

Naš trenutak je došao. Nismo ni prestari ni premladi. On je moja prva i posljednja ljubav, druga polovica moje duše. Zauvijek.

Laura

 

Komentari

Neki baner
Neki baner Free Shipping on ALL cosmetics products!!