Linčuj je, žena je!

Pomalo blago iziritirana beskrajnim novinskim napisima o Kolindi Grabar Kitarović, koji zadnjih dana pune ne samo naše već i svjetske novinske stupce, moram se malo osvrnuti na ove macho muškarčine koji su je jedva dočekali na nož. Po čemu ste vi bolji od Donalda Trumpa? Po čemu? Iste izjave koje on daje pred tv kamerama, vi izvikujete kao parole po lokalnim birtijama. Velika većina vas, trenutno vrlo glasnih dušobrižnika, inače ste obični seronje koji priznali sad ili ne, mislite, govorite i pokazujete da su za vas žene – niža vrsta, koja treba biti kuš. E pa udobno se smjestite, ovo je samo za vas!

Nije me uopće briga kako je to ona njega navodno gledala. Zaljubljeno ili prkosno? Možda je u tom trenu mislila – “Gle ovog papka, pa i nije baš nešto. Uživo mu ova griva izgleda još smješnije. Ajde budem se nasmijala, iako mi se iskreno bljuje.” S tim što je usput i predsjednica, pa se mora ponašati dolično, možda je trebala gledati mrko k’o sve ove mrkve oko nje, uključujući i samog Trumpa. Možda je trebala pokazat zube i režati u kameru. ‘Ko zna, svakako bismo onda imali novinske i blog napise o tome kako našoj predsjednici fali ženstvenosti i šarma ne?

Ajmo dvolična bando, čujte i počujte! Rastegli ste je po novinama samo zato jer vam se može. Rastegli bi bilo koju ženu, jer u našem domicilnom patrijarhalnom društvu žena služi za kužinu i niš više! Tako je! Šta ja sad tu imam pisati i trabunjati. Bolje da se uhvatim motike i odem tamo okopavat krumpire.

A vi žene moje drage koje ovo još podržavate, sprdavate se s njom i podilazite ovim galamđijama, ma neka vas guraju u kužinu i neka vas ponižavaju. Nemojte mi molim vas plakati onda sutra pred tim istim novinarima kako vas je ovaj premlatio, kako vam je onda šef dao otkaz jer ste zatrudnile. Nemate prava! Nemate jer se ne cijenite, jer se ne borite za sebe i jer im plješčete dok vas bičuju.

Na stranu što je Kolinda predsjednica, na stranu što je “zaljubljeno” gledala Trumpa, što je to ona onda zapravo točno zgriješila? Zgriješila je to što je žena!

Žena koja vrlo jasno i glasno progovara o ženskim pravima, pa su debili ovo iskoristili da je omalovaže i da omalovaže njene stavove koje glasno propagira, citirajući je i ismijavajući. Uspoređujući je s Melanijom, koja kao mora izdržati sve ovo i koja je heroina koja svome mužu u javnosti ne da ni ruku. Trebala se Kolinda ugledati na nju, jer Melanija je oličenje amazonske čvrste ruke koja Trumpu pokazuje gdje mu je mjesto. Ma dajte molim vas!

I ova druga žrtva je novinara i blogera gladnih skandala, a u drugu ruku je proračunata ženica kojoj paše biti na poziciji koju je stekla udajom i koja je pristala biti marioneta. Ona je tek sramota za ženski rod, jer se prodala, ako ćemo iskreno. Prodala za skupe milijune, velikom šovinistu a sad u javnosti izigrava uvrijeđenu primadonu.

Tipičan – bogato ću se udati, ne moram misliti – zatucani stav, gle slučaja i čuda porijeklom s Balkana!

Što se još Kolindi zamjera? Iskreno zamjera joj se uspjeh. Budimo realni, svaki novinarčić i blogerčić koji je pisao o njoj zadnjih dana, tekst je započeo s predsjednica, ministrica… nizajući njene titule. Kao da ih mi tu doma ne znamo je l’, pa da nas podsjete.

Zašto se krenulo s titulama – da ih se obezvrijedi. Da se pokaže da ona kao žena i nije nešto. Da je to što je postigla, a ruku na srce postigla je puno (okanite se sad spike o HDZ-u, jer ja o tome uopće ne pričam niti me zanima) da je to zapravo ništa i da bi bolje bilo da sve te titule ima neka muškarčina, jer on bi nas bolje predstavljao u svijetu. On bi stao tamo važno pred Trumpa, k’o Shwarzenegger pred Terminatora i opalio ga desnicom ravno posred njuške. Onda bi održao slavodobitan govor o tome kako je Big Amerika pala na guzicu i kako će sad u svijetu bit pravde i mira. A nakon toga bi moj poznati prijatelj svizac, zamotao čokoladu u omot.

Taj vaš željeni, mužjak predsjednik virio bi Trumpu iz šupka. Kao što vi većinom virite svojim mamicama, jer mama zna najbolje.

E pa mama je žena.

Kolinda je žena. I to žena i po. Uspješna i zgodna. I može joj se gledat’ koga god hoće, kako god hoće. Možete o tome pisati bljuvotine koliko god želite, ali svejedno ćete ostati živjeti svoje jadne, male, ogorčene živote i dalje, a ona će putovat svijetom i uživati. Živjeti život o kakvom vi babuni, možete samo sanjati.

Što god rekli – women power, and she wins.

Mwa od žene koja vas je upravo ispljuvala. Zašto? Pa može mi se! Ne tako davno žene su ginule da imam pravo glasa, pa bome ću ga i iskoristit. Njima, amazonkama, žrtvama šovinista – u čast! U čast svakoj koja je gorjela na lomači, samo zato što je bila žena.

Možda smo tad morale šutjeti i trpjeti zatucane babune, ali više ne moramo.

Marija Klasiček

Photo: Reuters / C. Hartman & K. Coombs

Komentari

Marija Klasiček

Autorica, kolumnistica i nagrađivana umjetnica, Marija je vlasnica APortala, recenzentica i novinarka na Index.hr i kolumnistica na Živim.hr te Ambasadorica izdavačke kuće Stilus knjiga. Svoju ljubav prema umjetnosti, spojila je kroz pisanu riječ i note. Uz to što potpisuje sva svoja glazbena djela, aktivno sklada i za mnogobrojne estradne umjetnike. Za sve što napiše kaže: “To je napisao život… nisam ja.” 

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete