Janis Joplin…

Kada čujemo ime Janis, više manje svi znamo o kome se radi. Prvo čega se sjetimo je poznati Klub 27, rašpa u glasu i neobuzdani duh mlade žene koja je bila sve ono što mi nismo, što ne možemo biti. Slobodna. Mnogima, pa i meni, Janis je obilježila period odrastanja, godine traženja sebe, pubertet. No, uistinu nas je malo koji osim navedenog znamo/želimo znati više o njoj.

Glazba koju je prenosila svijetom, sklonost opijatima i alkoholu, seksualnost nisu jedini što čine Janis, ona je bila i ostala više od toga. Danas želim da malo bolje upoznate njezinu obitelj. I saznate nešto što možda do sada niste znali. Jer budimo realni, o obiteljima poznatih mi ili malo znamo ili ne znamo ništa.

Pa krenimo s upoznavanjem korijena jedne i jedine Janis Joplin.

Kažu da drvo ne pada daleko od stabla, pogotovo ako je drvo jabukovo. Genetski kod je šareni spektar povijesti urezan u svakoga od nas. Sve ono što mi jesmo bio je netko prije nas, mi smo samo modernija nadogradnja istog. Jedinke vlastitim izborom, kopije naših predaka određene rođenjem. Tako možemo vidjeti da su i preci od Janis težili nečemu novomu, boljemu, pa čak i neobičnom za doba u kojemu su živjeli.

Glavni krivac američkih korijena bio je ribar Hezakijah Hore. 25-godišnji mladić koji je je žudio za miljama obradive zemlje, gustim šumama i obiljem divljači. Zbog svojih želja doplovio je do američke obale otisnut preko opasnog Atlantika. Uz nekolicinu rođaka i susjeda jedan je od suosnivača gradića Taunton u Massachusettsu. Poput mnogih i on se pokušao oduprijeti tiraniji engleske crkve, vlade i gospodarskog sustava koji je svakog čovjeka držao prikovanim za položaj stečen rođenjem. Pomalo zvuči poput Janis, što opet potvrđuje onu staru o jabukama i stablu s početka priče. Nastavljajući kopati po precima moje omiljene pjevačice naišla sam i na Williama Bella, jednog od predaka Janisinog oca. Isti taj gospon Bell bio je djed dobro nam poznatog Georgea Washingtona.

U 18 st., u vremenu „Velikog buđenja“ (razdoblje vjerskog žara i samospoznaje) veliko dio Janisinih šukundeda i baba je sudjelovao u osnivanju nove komune kako bi spoznali slavu i ushićenje duhovnog uskrsnuća. Napadali su ropstvo i sustav robovlasništva, obraćali Indijance. Težnja za promjenom duboko je ukorijenjena u taj njihov gen. Vjerujem da je i sama Janis bila svjesna sebe i kako se protiv svojeg gena neće moći tako lako boriti.

Bilo je tu još mnogo ratova, borbi i sukoba na američkom tlu u kojima su sudjelovali preci od Janis. Bilo s majčine ili očeve strane. Djeca Europe, na tuđoj zemlji tražili su svoje mjesto pod suncem. Borili se za bolju budućnost svoje djece, težili su miru, iako su mnogi od njih i sudjelovali u tim istim ratovima i bitkama. Slobodno možemo reći kako su preci Janis Joplin bili među prvim suosnivačima Amerike, zemlje koja ni dan danas, iskreno, nije oslobođena nametnutog modernog robovlasničkog sustava.

Preskočiti ćemo par grana rodovskog stabla i doći ćemo do samih roditelja Janis i sestre joj Laure, a to su majka Dorothy (djevojački East) i otac Seth. Majka je ta od koje je Janis naslijedila ljubav prema glazbi, ali i bunt spram društva. U vrijeme mladosti Dorothy je pušila cigarete kako bi šokirala (jer su bile ilegalne), ošišala dugu kosu u popularnu bob frizuru, nosila pripijene haljine, visoke potpetice i šarene šešire. Tridesetih je to bio bunt, dok bi danas rekli da je bila žena od svijeta i mode. I otac joj je bio sličnog karaktera, nakon nestašice novca prekida strojarski fakultet i zapošljava se. No zadnju godinu fakulteta živio je hodajući po rubu. Pušio legalnu marihuanu i proizvodio ilegalno đin (vrijeme prohibicije-alkohol ne, dok se trava dimila na svakom ćošku). Janis je uistinu odrastala uz osebujne roditelje. I ona i njezina mlađa sestra Laura. Isti ti buntovnici su roditelji koji su se trudili svaki na svoj način održavati obitelj na okupu. Seth sa tvrdim i strogim odgojem, čak je djecu učio da ga oslovljavaju sa oče, a Dorothy sa majko, jer su mu mama i tata zvučali neozbiljno, neformalno. Naravno, Janis ih je oslovljavala s mama i tata, jer je od malena imala stav i dobar argument zašto nešto ne želi. I Dorothy sa nježnim pristupom i velikom ljubavi prema glazbi. Prve note i prvo upoznavanje Janis s glazbom omogućila joj je majka, tako što je kupila stari i raštimani klavir. Danima su sjedile i svirale, a prije spavanja pjevale naučeno. Kako je „buka“ smetala Janisinog oca, pretpostavljate i sami da je klavir ubrzo prodan. A satovi klavira prekinuti.

Mogla bih vam pisati danima o raznim događajima i dogodovštinama obitelji Joplin. Nisu dosadni ni malo. Ali, ovdje ću stati. I uputiti vas do najbliže knjižnice. Zašto? Zato sam ove informacije iščupala iz jedne od omiljenih knjiga s mojih polica koju je napisala ni više ni manje nego Laura Joplin sestra od Janis. Knjiga se zove „S ljubavlju, Janis“ i intimna je biografija s dosad neobjavljenim pismima koja je Janis pisala svojoj obitelji. Nadam se da sam vas barem malo zainteresirala za ikonom moje mladosti i navela na istraživanje o njoj. Vjerujte mi, kada je bolje upoznate, razumjeti ćete bolje svaku riječ u njezinoj pjesmi.

Odjavljujem se, najbolje kako i mogu ovog trenutka, a to je uz omiljenu mi pjesmu. Do sljedećeg istraživanja o poznatima ljubi vas vaša štreberica.

Iva Matijaško Degač

Janis Joplin – “One Good Man”

Honey, I love to go to parties
And I like to have a good time,
But if it gets too pale after a while
Honey and I start looking to find
One good man.
Hmm, don’t you know I’ve been searching,
Oh yes I have!
One good man,
Oh ain’t much, honey ain’t much,
It’s only everything, whoa.

An’ I don’t want much outa life,
I never wanted a mansion in the South.
I just-a want to find someone sincere
Who’d treat me like he talks,
One good man.
Oh honey don’t you know that I’ve been looking.
Oh, one good man
Ain’t much, honey it ain’t much,
Oh, it’s only everything.
All right.

Some girls they want to collect their men,
They wear ’em like notches on a gun.
Oh honey, but I know better than that,
I know that a woman only needs one.
One good man, oh,
Oh baby don’t you know I’ve been looking, hmm.
One good man,
It ain’t much, no, no honey it ain’t much,
Oh, it’s only every little thing,
Just-a everything, everything
Ah yeah.

Komentari

Amazonke.com

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete