Nije rođena u prošlom vijeku i nije nakon smrti postala svetica, no zasigurno zaslužuje da se nađe u ovoj rubrici. Naprotiv rođena je prije pedesetak godina, danas je ostvarena žena, književnica i majka, no ipak vjerujem da neke stvari o njoj niste znali.

Inspirisana nevjerovatnim romanima ove žene razmišljala sam se kako da napišem tekst o njoj, jer je skoro nevjerovatno za povjerovati da neko poput nje živi u našem vremenu i piše knjige na takav način.

Priznajem, tek sam skoro pročitala njen roman “Ženski rodoslov” i od tad ne mogu da se zaustavim sa njenim knjigama.

Piše nestvarnim stilom, kojem odišu klasici koje smo voljeli i koje čitamo. Radnje u njenim romanima su inspirisane stvarnim životima poput Carice Milice u knjizi “Igra Anđela” i njenim ličnim životom koji je opisala u čak četiri knjige: Iva, Ana Marija me nije volela, Ženski rodoslov i Naš otac.

Da je napisala još pedeset knjiga sa ovom tematikom kunem se da Vam ne bi mogla dosaditi. Ako se odlučite da otvorite bilo koju njenu knjigu pripremite se na to da je nećete zatvoriti dok je ne pročitate.

Romani odišu opisima koji su toliko stvarni da na trenutak pomislite da čujete glasove ili osjećate mirise.

Nestvarna snaga ove žene ogleda se upravo u tome, što je svoja teška i traumatična iskustva iz djetinjstva umjela da prebrodi i pretoči ih u književna djela za koje je dobila preko trideset nagrada na domaćem, regionalnom i svjetskom nivou.

Rođena 1953. godine u Kruševcu kao jedino dijete svoje majke, koja je umrla od teške bolesti. Ostavljena i odbačena od oca sa samo šest godina, prisjeća se kroz djela svoje babe koja ju je odgajala i kojoj se zahvaljuje i piše sa dirljivim emocijama.

Sa druge strane, traume i bol opisala je u romanu “Ana Marija me nije volela” obraćajući se majci svoga oca koja je maltretirala kao djevojčicu i na njoj ostavila neizbrisiv trag.

Otac joj se kasnije ponovo oženio, pa je Ljiljana gotovo cijeli život ostala uskraćena saznanja da ima sestru. Međutim, nakon što joj se sestra javila i odlučila da je upozna i da se nakon skoro pedeset godina sastane sa ocem, nastao je roman “Naš otac” u kojem ispovijeda svoje strahove, sjećanja i strepnje na jedan vanserijski način koji čitaoce ostavlja bez daha.

Činjenica je, da je vođena ljubavlju vjerom i snagom danas ostvarila sve što je željela. Uživa u ljubavi svog supruga i sina, a živi i radi u Beogradu.

Nego, danas ću Vam reći nešto o Ljiljani što možda niste znali.

U djetinjstvu je pisala dnevnike zamišljenom sinu Aleksandru. Nakon udaje godinama nije mogla da se ostvari u ulozi majke, no danas njen sin Aleksandar je uspješan reditelj i njeno jedino dijete.

Nema diplomu Književnog fakulteta, već je završila ekonomiju i radila kao bankarska službenica, no to joj nije zasmetalo da dobije najveća književna priznanja koja se u toj oblasti mogu dobiti.

Svoje romane prodala je u tiražu od milion primjeraka i jedini je književnik u Srbiji čija su djela bila pet puta najčitanija u bibliotekama ove zemlje.

Dobitnica je prestižne Vukove nagrade 2007. godine za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji.

Međunarodni biografski centar u Kembrižu 2001 uvrstio je u pregled “Ko je ko među piscima i autorima u svijetu” a 2007 godine proglašena je za jednog od sto najuticajnijih autora u svijetu.

Za svoj roman “Igra Anđela” pročitala je desetine istraživačkih i istorijskih knjiga, a kao nagradu u Rusiji je dobila međunarodno priznanje i glavnu nagradu Zlatni Vitez.

Dobitnica je visokog priznanja Ruske pravoslavne crkve “Pravoslavna Rusija” kao najbolji roman stranog autora objavljenog u Rusiji  u 2010. godini.

Posle 2000. godine Ljiljana je postala najuspješnija srpska spisateljica u inostranstvu, a njena djela (42 knjige) prevedena su na petnaest jezika, dok je 16-ti prevod u toku.

2003. godine osnovala je svoju izdavačku kuću “Globisino Aleksandrija”.

Jovana Šekularac

Po zanimanju sam ironična. Nemam ništa protiv ničega, ali mišljenje imam o svemu. Ne volim da se raspravljam zato pišem. Kad si već pročitao/la ovaj tekst slobodno se vrati i na prethodne. Ako me već nisi zavolio/la uskoro hoćeš, garant :*

Komentari