Jer sve mora biti o guzicama i sisama?

Misto radnje diskoklub – al’ hvala bogu ne svira narodnjake. Svira odlična pjesma TBF-a, pjesma koja me odmah prebacila na aktualnu temu Lijepe naše.

Di god pogledan guzice i sise,
Alo, alo, di siii!
Di god se okrenem gledaju u meneeee!

Očigledno da od teme ne mogu pobjeći, jer ispijajući kavu podižem pogled prema lokalnim novinama s kojih doslovno vrišti isti refren: Guzice i sise!

Guzice i sise – part I., II. i III.? Ovo mi zvuči više kao naslov nekog pornića nego naslova nekog članka, ali..kud svi tu i mali Mujo- sada moram pogledati o čemu se “opet” radi. Ma, u tu raspravu neću ulaziti. Jer iskreno, meni je to žalosno.

Prvo, zbog čega mi je žao? Zato što se prvo pojavljuju takozvani dušobrižnici koji govore da takav primjer nije uzor mladim djevojkama. I znate što? Ne, nije. Ali i te djevojke imaju pravo izbora. I te djevojke, koje su prije bile djevojčice imaju roditelje koji ih uče vrijednostima koje su temelj osobnosti. Koje im vlastitim primjerom pokazuju što je dobro a što loše. Koji će im govoriti dok ne nauče da mogu biti što god žele bez pokazivanja malo više kože. I to je sve stvar odgoja u koji ne želim ulaziti.

Jer..

Jer postoje i “druge”. Druge, koje iskorištavaju situaciju najbolje što mogu, pokazujući svoje atribute gdje god stignu. Svatko se snalazi, zar ne? I bez obzira na to što će je netko od vas/nas nazvati pogrdnim imenima i reći joj da je sponzoruša, drolja, laka žena, uzročnica lošeg morala čak i loš utjecaj na mlade djevojke, uvijek će, baš uvijek, postojati takve žene. I te će se žene uvijek iskoristiti upravo vama- koji smatrate da ona ne radi dobru stvar.

Da se razumijemo, ne mislim loše ništa o tim djevojkama. Davno sam shvatila da to nisu nikakve glupave djevojke, nego su to vrlo pametne mlade žene, koje dobro znaju što rade a pogotovo što žele. Ako se žele tako eksponirati, bez imalo srama, slobodno. Njezin život, njezina odluka. Ako ona voli da joj svakodnevno neki perverznjaci šalju poruke na FB profil- slobodno, isto tako ako voli da tijekom koncerta gleda te iste perverznjake kako joj gledaju ispod najkraće moguće minice koju je mogla pronaći u ormaru- slobodno. Njezin život- njezina odluka. Uvijek je lako prodati se za lovu.

Jer vidite, sve je to proračunato. Svaki vaš komentar, bio pozitivan, bio negativan njoj ide u prilog. A kada se jave u cijeloj toj situaciji i ostali dušobrižnici koji govore o njenom lakom moralu, shvatite da i oni isto iskorištavaju situaciju. Jer zašto i ostali ne bi ugrabili slatko vrhnje i pojavili se u žutoj štampi? Sve za publicitet. Sve za reklamu. Sve dok se ime vrti u novinama ili portalima. Jer skroz dok se tiraža podiže, sve dok se iza tog i tog imena diže medijska prašina, uvijek će netko pisati o njoj jer ona iza sebe ima vojsku PR-a koja radi za nju, planirajući joj svaki korak prije nego vi razmislite o onom prvom koje je napravila.

I što se dalje događa? Upravo toj spomenutoj osobi zbog svakog klika koji se veže uz njeno ime dolaze novčići. I dok vi još uvijek trabunjate o njenim guzicama i sisama koje je stavila svima na gotovo, ona zadovoljno trlja ruke, jer se njezin tekući, devizni i štedni račun puni. Sve zahvaljujući slikama i milijunima korisnika koji klikaju na njene slike i tjeraju novine da ona bude news NO.1.

Čak ne krivim i novine koje objavljuju takve slike jer oni rade svoj posao – pišu o onome što se čita. Plasiraju tržištu upravo ono što samo tržište traži. A to su u ovom trenutku- guzice i sise. Tko je tome kriv? Oni koji takvo što čitaju. Oni koji traže serviranje takvih stvari pod rubrikom zanimljivosti.

I tko je zapravo onda tu pametan a tko lud? Da vam dam par minuta da razmislite o tome? Ne? Kužite poantu, zar ne?

Skroz dok vi trabunjate o guzicama i sisama i dok tražite takve vijesti- njih će uvijek biti. Jer ako želite da prestanu, gledajte da u budućnosti vidite pozitivan primjer koji ćete moći pokazati djeci i reći: “Vidi, ovo je pravi uzor .” A to ćete učiniti jedino tako ako znate koje vijesti ćete staviti na prvo a koje na zadnje mjesto. Hoće li to biti guzice i sise part.4 ili djevojka koja bi mogla sutra izmisliti lijek za neizlječivu bolest?

Vi odlučujete.

Ana Čaić Blažević

 

Komentari

Ana Čaić Blažević

Pozdrav svima! Moje ime je Ana i upravo čitate moj osvrt. Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu- kad nemam neku bogatu tetu-  i otvoriti mali book shop gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado dijelim sa svojim prijateljima. Moje osvrte možete pročitati u kolumni Čitajmo zajedno a možete me i popratiti i na  FB stranici i blogu Bibliomanija. Svi ste dobrodošli! <3

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete