Uskoro punim 45, a već par godina ne gledam TV. Svjesna i korisna odluka. No, kao dijete bila sam veliki obožavatelj serija i filmova; nagledala sam ih se do sada na tisuće. Danas se iz nekog razloga sjetih baš ovih serija…

1) “Sandokan” (“Malezijski tigar”)

Sandokan i Marijana. Glumac Kabir Bedi u ulozi Sandokana. “Moj” prvi crni, dugokosi, bradati TV-muškarac. (“Moj” zadnji takav bio je Aragorn (Viggo Mortensen, inače privatno plave kratke kose i obrijan) iz “Gospodara prstenova”.)

Nedavno na You Tube-u pogledah epizodu gdje Sandokanova Marijana umire.

Još čuvam dvije značke – samog Sandokana, te njega i Marijanu.

2) “Dinastija”

Dobra Crystle i zločesta Alexis. Blake Carrington. Fallon. Stephen. Michael. I cijela hrpa drugih likova. Prva “sapunica” u mome životu.

Prvo je u časopisu “Praktična žena” izlazila “Dinastija” u nastavcima, s fotkama glumaca iz serije; kasnije je, dugo čekana, razvikana “Dinastija” stigla i na male ekrane. Ta prva epizoda tada se nestrpljivo čekala, onako kako se prije nekoliko godina iščekivao dolazak “Gospodara prstenova” u kino. Točno se sjećam tog silnog uzbuđenja – ja (tad osnovnoškolka), moja mama i ujna prekidamo rad u bakinom i djedinom vrtu u Vinkovcima, jer “Dinastija” konačno stiže na TV.

A interesantno, Kabir Bedi, moj Sandokan, glumio je u nekim epizodama “Dinastije” – Alexisinog (Joan Collins) lovera.

3) “Dallas”

Moja druga soap-opera. Voljeli smo je i pratili, mada nikada nije uspjela zasjeniti slavu “Dinastije”. “Dinastija” je snimana na luksuznim svjetskim lokacijama, dok se “Dallas” ipak odvijao većinom na farmi, pa nije bio toliko glamurozan ni zanimljiv. Jesu li slavni Cruz i Eden bili upravo iz “Dallasa”? Valjda. Ovaj tekst zamislih kao walking down the memory lane, šetnju po mojim sjećanjima, koja su dakako “rupasta”. Budem provjerila na You Tubeu, jer, davno to bijaše. “Nafilovana” sam tisućama epizoda stotina serija do moje 45-e, pa ne pamtim baš sve. Malo mi se već “smiksalo”, a i odavno izađoh iz tog filma filmofilskog / serijofilskog.

4) “Blakeova sedmorka”

Moja prva SF-serija. Nedavno sam ju dugo tražila na Tube-u dok ju konačno nisam našla. Pogledah par epizoda, na engleskom, i iskreno, nisam se baš puno toga sjetila. Ali sjećam se da sam kao dijete nekoć “gutala” svaku epizodu “Blejkove sedmorke”.

5) “Plavo ljeto”

Ako dobro pamtim naslov. Španjolska omladinska serija. Nestrpljivo čekam završiti ovaj tekst pa brzo na You Tube u provjeru, u podsjećanje. “Opalila” me nostalgija. Obožavala sam tu seriju, išla je nedjeljom popodne. Dozivam u pamćenje plavog dečka i crnog dečka, obojica uvijek golih prsa, uvijek na plaži. Sjećam se i smeđokose cure s naočalama i čini mi se protezom za zubiće. Od odraslih pamtim Juliu i nekog bradatog starčića.

A sad hitam na You Tube, sebe sam motivirala, a nadam se i nekoga od vas…

Lidija Matorić

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom 🙂

Komentari