Intrigantnog naslova, koji svoj puni smisao dobiva pred sami kraj knjige, „Linda, ona koju su ubili“ posve je neobično djelo od samog početka i roman na kakav još, da budem posve iskrena, nisam naišla.

Glavni protagonist priče, nadinspektor Evart Bäckström, sve je što po meni muškarac ne bi trebao biti, šovinist, povodljiv za niskim strastima, ali izuzetno inteligentan i zapravo onaj koji ovu knjigu čini toliko drugačijom. Glavni junak je sve što od junaka ne očekujete. A njegova arogancija njegov najveći neprijatelj koliko i saveznik.

Za neobično vrućeg Švedskog ljeta, biva poslan iz svog voljenog Stockholma da vodi istragu ubojstva, mlade policijske pripravnice, koja je brutalno silovana i ubijena u stanu njene majke. I zapravo to je veoma čudan izbor, s obzirom na to da Bäckströmova radna etika uključuje izbjegavanje gotovo svih mentalnih i fizičkih napora.

S obzirom da je Linda studirala kako bi postala policajac, postoji čitav niz njenih kolega koji već rade u struci ili još uvijek studiraju, i zajedno su potencijalni osumnjičeni. Bäckströmov tim vrijedno skuplja dokaze i pokušava shvatiti, zašto je oprezna mlada žena dobrovoljno dopustila ubojici ulazak u stan, dok se on trudi pokupiti lovorike za uspjehe i udaljiti se od bilo kakvog stvarnog rada. Šlampavi ubojica, ako je zaista ubojica, ostavlja masu tragova iza sebe, ali oni dobar dio romana ne vode zapravo nikud.

I sve bi to bilo podnošljivo, za ionako predugu i prezahtjevnu istragu da Bäckström, napuhan kakav jest, u jednom trenutku zbog svoje arogancije ne dovede do gubljenja glavnog traga, pa ga njegovi članovi tima moraju debelo zaobilaziti u radu kako bi uspjeli riješiti slučaj.

„Linda, ona koju su ubili“ knjiga je za koju je izrazito teško pisati osvrt, zbog toga što se radnja vrti oko najčudnijih likova, vrlo teških za probaviti. Mogla bih reći da je Evart Bäckström – udarna sila prirode. Uragan oko kojeg se sve vrti i koji neizostavno ruši sve pred sobom, karakterom koji se ne može staviti u nekoliko rečenica.

On je seksističan, potpuni šovinist i pomalo rasistički nastrojen, homofoban i napastan. Hodajući, dišući splet razočaranja za svoj tim. To su sve karakteristike koje bi svakome trebale biti odbojne za čitanje. Ali u tome je zapravo caka, jer je uz sve to on zapravo vrlo smiješan. Pročitala sam neke scene hihoćući se na glas, kad sam stvarno trebala ostati zapanjena. To je uvjerljiva mješavina Perssonove izvrsne karakterizacije i Raosovog prijevoda, zbog kojeg se počinjete smijati Bäckströmovim mislima i akcijama, a zatim se odmah osjećate krivima i zgražate nad sobom.

Persson je kriminolog u stvarnom životu i jasno je, da je vrlo dobro upoznat sa svim aspektima ove vrste posla, te postupcima koji bi se provodili u ovakvom slučaju, kad bi se on zaista dogodio u stvarnosti. Sve to priči daje neupitnu autentičnost. Također je očito da autor koristi medij fikcije kako bi komentirao pravosudni sustav kako ga on vidi ali i sveprisutna socijalna pitanja u svojoj zemlji.

Ovo je roman koji će čitalac ili obožavati ili se jako ljutiti na glavni lik i poželjeti ga u nekim trenucima, baš kao i ja – udaviti golim rukama. Roman uz koji ćete ostati zamišljeni, ponekad pomalo skeptični, često zgroženi, a već zatim uz njega umirati od smijeha.

Ako ga trebam opisati jednom riječju, reći ću da je svakako – drugačiji.

Naslov: “Linda, ona koju su ubili”

Autor: Leif G. W. Persson

Prijevod: Predrag Raos

Izdaje: Fokus na Hit

APortal i Fokus Vas daruju s dva primjerka ovog divnog romana. Kako sudjelovati, saznajte na našem Facebook ili Instagram profilu.

Marija Klasiček

Komentari