Michael Hutchence, behind the music…

Iako za sebe volim reći kako sam okorjela nerealizirana djevojčica koja sluša (sve što valja) od dobrog starog r’n’r, preko metala do alternative, techna pa sve do današnjih pjesama koje mi uđu u uho- moram priznati kako sam pomalo zapela u ’80.-ima i ’90.-ima koje su rodile mnoge hitove (danas trpane u remixeve zbog pomanjkanja dobre mjuze) i nekako se tu osijećam najsigurnije. Rekli bi svoj na svome. I tako u tom mnoštvu imena koje smo kao klinci obožavali, slušali, skupljali postere, etc, etc… urezao se i on, Michael Hutchence sa svojim bezvremenskim glasom, stasom božanstva i predivnim pjesmama koje su obilježile ne samo mene i moje odrastanje, već živote mnogih nas. Ovo je priča o njemu, nikad prežaljenom, nikada zaboravljenom. Ovo je za moju generaciju i onu prije nas čije smo kazete krali i preslušavali na kaziću u tajnosti. Zato čitaj i uči, da bi mogao/la čuti rock zvuke koji su pokosili devedesete.

Michael (Kelland John) Hutchence-(ime koje danas ovim novim generacijama, na žalost, ne predstavlja ništa, a nama malo starijoj djeci imenuje fazu djetinjstva, odrastanja i života ne tako davnih devedesetih) rođen je 22.siječnja 1960.g. u Sydneyu. Odrastao je u Hong Kongu, La-u, ali je većinu života proveo u Australiju, gdje se je i oformila grupa INXS. Prvi album INXS-a izlazi 1980.-e, dok  svjetsku pozornost privlače 1982.godine s albumom „Shabooh Shoobah“. 1987. godine objavljuje se album „Kick“ čiji singl „Need You Tonight obara rekorde i postaje broj jedan Billboard liste. Narednih godina popularnost benda raste, slijede i ostali albumi sa kojima osvajaju Australiju, Europu i Ameriku. Michaela ubrzo proglašavaju novim  Jim Morrisonom, seks simbolom koji voli žene i kojeg žene obožavaju, postavljajući ga u središte pozornosti gdje god se pojavi.

Jedan od njegovih mnogobrojnih hitova „Suicide Blonde“  posvećen je Kylie Minougue, koja po mnogima može zahvaliti upravo Michaelu na megaplanetaroj popularnosti, jer je u dvije godine od instant zvjezdice postala samouvjerena i sofisticirana žena zbog „birazne“ veze (kako su ih nazivali tabloidi). Nakon Kylie Michael je ljubovao i sa Helenom Christensen (danskim supermodelom), te mnogobrojnim ženama čija imena ni ne znamo. No, sve do jedne su rekle kako je noć provedena s njim najbolje što im se dogodilo u životu.

Slava, popularnost, žene, cuga, dop –sastojci su koje koriste mnogi umjetnici, slavne osobe, pjevači i mi kao promatrači koji ih obožavamo samo čekamo kada će se nešto dogoditi. Kada ćemo opet plakati za nekime tko je nama bio toliko bitan u fazi odrastanja, da smo si čak uzeli za pravo biti i ljuti na njih, jer mi ih poznajemo i mi ih trebamo. No, je li uvijek to tako? Poznajemo li mi uistinu sva ta lica koja nas uvesele, oraspolože ili utope u tuzi do kraja dok slušamo njihove pjesme? Naravno da ne. Tako i mali broj ljudi zna da je Michael bio sklon depresijama, a „zašto molim te kada je imao sve?“-pitati će se skeptici. E, pa pametni moji 1992. godine doživio je nesreću-svojom krivicom-pijan se našao na sred prometne ulice i nije se htio pomaknuti taksiju-ono što slijedi je predvidivo-taksista je izašao, došlo je do naguravanja i Michael je pao. Udarac u glavu izbrisao mu je osjet okusa i mirisa i to je ono što ga je dotuklo. Godine koje su sljedile bile su prepune depresije, slave, eksperimentalnog seksa i droge. Živio je kao da izaziva smrt i želi svoj kraj. Na kraju Smrt je došla sama po svoje i bez njegovih svih tih silnih izazivanja, ali mu je život omogućio da upozna po zadnji puta ljubav svog života.

Tiger Lilly jedina žena koju je volio bezvremenski, bez zadrške Michaelova je kćer koju je dobio s Paulom Yates (ženom poznatog irskog glazbenika sir Bob Geldofa). Paula je ostavila svoje troje djece i krenula u lov na Hutchencea u periodu kada je bio totalno uzdrman od nesreće

i gubitka osjetila. Ono što je najzanimljivije je što je samo desetljeće prije molio svoju tadašnju djevojku Jonnie da ga makne od psihotične Paule koja ga je napadala. Na kraju ga se ipak dočepala, kao pravi predator kako ju je i nazivao. Uz Paulu je došla i mukotrpna brakorazvodna parnica i borba oko skrbništva za djecom iz Paulinog prvog braka s već spomenutim sir Bob Gelodfom. Novinski natpisi, turneja, nemogućnost da njegovo djete ide s njim, jer je Paula imala zabranu napuštanja Britanije učinili su svoje. Hutchence je pronađen mrtav 22.studenog 1997.godine obješen s unutrašnje strane vrata hotelske sobe br 524. Kasnija rekonstrukcija događaja pokazala je da je remen s kojim se pjevač objesio popustio i prizemljio ga. Pronađen je gol što je dalo povoda glasinama o nesretnom završetku erotske igre, čak je jedan od izvještaja sugerirao na vješanje nakon orgazma prepunog opijata, alkohola. Mnogo je spekulacija, ali pravu istinu znaju samo Michael i onaj gore.

Sve dodatno što biste htjeli saznati, najbolje saznajte sami. Prošnjofkajte internetom, pogledajte koji dokumenarac, preslušajte pjesme i zavidite nam, jer mi smo uistinu živjeli na istoj planeti u isto vrijeme i disali isti zrak s velikanima. Nadam se da sam Vas barem malo zainteresirala u lika kojeg volim i danas rado slušati. Zato za kraj riječi moje omiljene INXS pjesme (za potpuni dojam slušalice u uši i opleti).

Never tear us apart

Don’t ask me
What you know is true
Don’t have to tell you
I love your precious heart

I was standing
You were there
Two worlds collided
And they could never tear us apart

We could live
For a thousand years
But if I hurt you
I’d make wine from your tears

I told you
That we could fly
‘Cause we all have wings
But some of us don’t know why…

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete