Suprotno uvriježenom mišljenju da je Pakao mjesto visokih temperatura smješteno negdje u dubini Zemljine jezgre ili jednostavno negdje „ispod“ u nedefenisanoj dimenziji, postoji i verzija ovozemaljskog pakla. I ime mu je frend zona, a najčešći gosti tog strašnog mjesta su muškarci.

Mogli bi frend zonu nazvati i grobljem na koje muškosti odlaze da umru, poput slonova, samo što na tom groblju nećete naći gomilu dragocjene slonovače nego masu smežuranih, sasušenih muškosti od kojih nemate nikakve koristi. Osim možda nizati ih na konac i praviti ogrlice kao one od makarona, ali ko će još nositi ogrlicu od sušenih, beskorisnih ćuna? Nema smisla.

Kako se dođe do tog skrivenog mjesta? Vrlo jednostavno. Jednom prostom rečenicom koja izađe iz (uglavnom) ženskih usta: „Drug moj dobri.“ Ima tu i varijacija: „Jao, baš si fin.“ Ili „Znaš, zašto ja ne mogu naći dečka poput tebe?“

Kako god okrenete, sve su to jednosmjerne karte do frend zone. Hasta la vista, bejbi. Prohujao si s vihorom. Stojiš nasred postapokaliptične pustoši, vjetar fijuče oko tebe i briše ti gorke suze koje teku niz obraze, dok gledaš kako tvoja muškost nestaje u daljini nošena tim vrelim vjetrovima postapokalipse tvog uništenog svijeta.

Legenda kaže da se moguće izvući iz pakla frend zone, nekako pronaći svoj sasušeni visuljak u gomili osušenih visuljaka, prikačiti ga nazad uz malo sekundarnog ljepila i iskobeljati se iz tog nepreglednog groblja palih sadrugova.

Frend zona je onaj odnos u kojem muškarac zaljubljeno i čeznutljivo gleda u ženu, želi je izvesti van na večeru, u lijep provod, a ona ga posmatra kao jedno aseksualno biće. Ili kao gay prijatelja. Nekad su za to krivi sami muškarci. Jebiga, to je činjenica. Možda su propustili onu jednu priliku. Izašli su previše puta van u provod, ona je čekala poljubac. Možda i neku fatačinu u mraku nekog haustora. Onu divlju, u stilu Devet i pol nedjelja.

A ti si bio fin. Nježan. Osjećajan. Čekao si pravi trenutak da se zvijezde u sazviježđu Kentaura slože kao što se nikada nisu složile u posljednjih hiljadu godina. I u tom čekanju, njen entuzijazam splasnu i ti postade aseksualan ili gay prijatelj.

Odjednom ti ona priča o onom tipu koji je prezgodan, bezobrazan, fakin. Koji je štema kao fizikaner usijani asfalt Black & Decker bušilicom na 1200 stepeni usred jula. Odjednom se skida pred tobom, raspravlja o boji grudnjaka, o tome koliko su joj grudi natekle i govori ti da joj kasni deset dana jer su fizikaner i ona bili nestašni na divljem vikendu van grada. A onda postaneš i rame za plakanje kada je ostavi fakinski fizikaner.

„Zašto ne mogu naći muškarca poput tebe?“, govori ti kroz suze, a ti pokušavaš sakriti nesretnu erekciju koja se baš u tom trenutku odlučila pojaviti. Kao i onda kad ti je pokazivala seksi komplet za divlji vikend van grada. S njim.

„Ali, ja sam muškarac poput mene“, pokušavaš reći, na što se ona samo nasmije i kaže: „Drug moj dobri. Što nisi strejt?“ uz milovanje tvog obraza. I u tom trenutku čuješ onaj zvižduk minijaturne giljotine dok juri ka tvojoj već odavnoj osušenoj muškosti.

Sljedeći korak je kupovina dva metra jakog štrika, pronalazak još jače grane, koja će moći izdržati tvoje tijelo, a onda se jednostavno objesiš jer si propao kao mladi Verter. I onda svi na tvojoj sahrani pričaju kako si bio fin, ali šteta što si bio gay. Zato si se i objesio, jer nisi bio shvaćen u okolini. A baš bi bio fin momak za neku djevojku.

Uglavnom, frend zona je zona jada mladog Vertera. Možda i najpoznatijeg tipa u frend zoni. E sad, postoji i ona legenda što spomenuh. Da su neki bili dovoljno uporni i snalažljivi da se izvuku iz tog pakla, nađu svoju muškost, popnu se na vrh brda osušenih visuljaka i poput He-Mana, dignu svoju muškost ka nebu i viknu: „Ja imam moć!“

Rijetki su to slučajevi, ali postoje. Kad konačno pokažeš da nisi šonjo već da se iza te nježne maske senzitivnog maslačka krije fakinski fizikaner koji će joj priuštiti sve to i još puno više, jer si neobična kombinacija koju do sad nije upoznala. I konačno unovčiš sve one uzalud protraćene erekcije i hektolitre pseće vodice prolivene nad njoj, dok si je gledao kako se presvlači. A bogami si i uporan i znaš, ali to baš moraš biti maher.

E da, frend zona i frendovi sa beneficijama su dva posve različita pojma, pa da ne dođe do zablude. U frend zoni uglavnom ima seksa, samo što jedno sluša o njemu, a drugo ga doživljava. Frendovi s beneficijama su frendovi s beneficijama. Logično, ali o tome neki drugi put.

Mirnes Alispahić

Komentari