Mračne tajne Vatikana, teorije zavjere ili gola istina…

 „Istina će vas osloboditi.“

                                   Biblija

 

Vatikan. Glavno sjedište Katoličke crkve i njezinog poglavara Pape. Od pamtivijeka pravo vrelo mnogobrojnih teorija zavjere. Mistično mjesto obavijeno tajnama, intrigama, zločinima. Koliko ima istine u svim ovim tvrdnjama, mi uistinu nećemo nikada saznati. Ok, možda i hoćemo, samo onog jednog (nadam se dalekog) dana kada sretnemo Svevišnjega i zamolimo Ga da nam napokon otkrije sve tajne ovog svijeta i odgovori na pitanje – zašto moramo umrijeti? Do tada, zadovoljiti ćemo se s nekim teorijama koje su sve samo ne bezopasne. Teorijama koje lede krv u žilama i tjeraju strah u kosti. Jer po njima, Vatikan je sve samo ne mjesto mira i ljubavi u kojemu stoluje Bog. Po nekim teorijama to je mjesto gdje sam Vrag spava i uređuje svijet po svojoj volji. Ovo su Teorije Zavjere U Vatikanu, a danas sam ja vaš vodič kroz neke od njih.

PAPISA IVANA je bila engleske nacionalnosti, rođena je u Mainzu, a u Vatikanu je vladala dvije godine, sedam mjeseci i četiri dana. Neki tvrde da se porodila na ulici i time otkrila svoj spol, nakon čega su je zavezali za konje i vukli po ulici do smrti. Drugi da je ona samo urbana legenda, jer je Crkva patrijarhalna i žene ne mogu biti Pape, a mi? Što mi vjerujemo? Je li uistinu postojala ona kao ženski Papa?

Katolička crkva, najrasprostranjenija kršćanska vjerska zajednica. Prema njezinom učenju ustanovio ju je Isus Krist na ovome svijetu i prava vjera i pravi Bog postoje samo u njoj. Čine je 24 autonomne crkve, naravno najveća je Latinska (ona kojoj pripada Papa), a ostalih 23 su istočne katoličke crkve. Samo središte Crkve je Vatikan, točnije rečeno Sveta Stolica i vrlo je bitno znati razliku između ta dva pojma; Vatikan je teritorij nad kojime Sveta Stolica suvereno stoluje i provodi politiku, samo radi lakše komunikacije ću koristiti Vatikan u daljnjem tekstu. Kada bih upitala nekog mladog čovjeka koji osim Ivice i Marice nije pročitao niti jednu drugu knjigu u životu , niti je bio nigdje drugdje sem u svojem selu, „tko je bio prvi Papa?“ odgovorio bi mi garant bez pola muke „Petar!“. I naravno ne bi bio u krivu. Samo bi li si taj mladi čovjek postavljao pitanja poput mene u tipu – „kako je taj jednostavni, dragi i skromni ribar opstao u Rimu ne znajući latinski jezik i propovijedao svoju vjeru?“. Ne bi, naravno da si taj mladi čovjek ne bi postavljao nikakva pitanja, a kamoli ovakva, jer slijepo vjeruje onima koji su načitaniji. Koji su školovaniji. Koji se jedini u selu znaju potpisati. Svećenstvu.

Što me vodi do prvih teorija zavjere Vatikana – Je li Petar uistinu bio prvi biskup (Papa)?

Teorija kaže da ga je ludi car Neron dao razapeti na okrenutom križu, a njegovo izmrcvareno tijelo sazidati u zid, jer je propovjedao o kršćanstvu. Ok, znamo kako su kršćani u to vrijeme bili proganjani, ubijani, mučeni, ali  to ne potvrđuje nikako da je Petar bio prvi biskup. Ta činjenica uistinu nije ni utvrđena, jer su ti zapisi unijeti stoljećima kasnije (do tada nije postojao niti jedan pismeni zapis o njegovom životu u Rimu), te govore da je Petar sam tražio da ga se razapne obrnuto, jer nije dostojan biti poput Krista. Ne znajući latinski, te živeći kao skromni ribar iz židovske obitelji, teoretičarima je sami Petar plodno tlo za zavjere. Na nama je da vjerujemo što mislimo da je ispravno. Po meni je Petar figurativno stijena, a Crkva nije zdanje već ljudi koji žive tu vjeru, no dobro, po meni puno toga nije kao što „bi trebalo biti“, pa se povedimo mojom/vašom slobodom izražavanja i razumijevanja i shvatimo to na nama svojstveni način. A, pitanje je li bio u Rimu i sam bio prvi Papa ostavljam da visi u zraku uz mnogobrojna druga pitanja koja se postavljaju vezano uz povijest i istinitost Crkve.

Neki teoretičari zavjera govore/pišu kako Vatikan krije neke od najmračnijih tajni koje ne možemo ni zamisliti. Te ga opisuju kao mjesto mračnih rituala i velike tajnosti. Po tim teorijama svrha Vatikana je da zarobi ljudsku vrstu kroz strah i kontrolu, dok kao najveća financijska sila na Zemlji širi svoj utjecaj, ali samo dokle god ljudska vrsta to bude dozvoljavala.

Osim mnogih teorija zavjera koje (kao što sam već spomenula) postoje od kada je Crkve, Vatikan je poznat i po svojem tajnom arhivu koji je u službi Vatikanske tajne službe (gore od cia i fbi-a zajedno). VATIKANSKI TAJNI ARHIVI – čine ga labirinti hodnika prepuni knjiga; smješten je ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja i vjerovali ili ne nije cijeli dostupan ni Papi. Svoja vrata otvara ne tako davne 1881.g. i po prvi puta je dostupan istraživačima – 1000 istraživača godišnje dobije pristup, ali samo određenim knjigama. Po nekim tvrdnjama Vatikan posjeduje knjige koje negiraju postojanje samog Isusa Krista, dokumentaciju o postojanju vanzemaljaca, te točnu lokaciju Svetog grala. Ima mnoštvo dokumentacije koja je bila bitna za razvoj povijesnih tijekova u Europi, ali dobra većina arhiva su dosadne i suhoparne gomile papira u tipu raznih suđenja, razrješenja brakova i sl. Ono što je meni osobno jako zanimljivo je samo postojanje transkripta sa suđenja Galileu Galileiju za herezu. Njegova teorija heliocentrizma i teorije kako se Zemlja vrti oko Sunca uistinu su bile veliki znanstveni iskorak ka naprijed, ali je se i on sam odrekao, vjerojatno zbog straha od inkvizicije.  Zamislite samo koliko je to knjiga na jednome mjestu i postoji li u arhivu uistinu materijalni dokaz o našem postojanju zapisan na nekim starim, davno zaboravljenim papirusima? Uistinu intrigantno i tajanstveno.

Povijest cijelog Vatikana prepuna je intriga, moći, pohlepe i ubojstava. Zamjera mu se opravdano preko 2000 godina mučenja, smrti i vlasti nad cijelim svijetom pod parolom „U ime Boga“, a dobro svi znamo kojim  krajnje nekršćanskim sredstvima i metodama mučenja se Vatikan koristio kroz povijest. Mnogi pripisuju to temeljima starorimskih poganih običaja na kojima je Katolička crkva ustoličena. Kao i na poganskom štovanju Vraga i žrtvovanju djece. Što nas dovodi do sljedeće intrige – nestanka djece iz Španjolskih bolnica koje djeluju pod Crkvom. Jesu li ta djeca ubijena u ritualima ili prodana bogatim obiteljima dok se roditeljima prezentirala lažna smrt djece još nije otkriveno; a hoće li istina ikada izaći na vidjelo ili će još jedan slučaj biti vješto zataškan pokazati će vrijeme.

Zamršen ubojstva, financijske malverzacije, pedofilski skandali, špijunske spletke, sve se to odvija unutar najmoćnije Crkve na svijetu i nitko ne može doći do istine. Svi koji su pokušavali izaći u javnost s istinom završili su na sumnjiv način, je li naša Crkva toliko odmaknula od Boga ili je same mračne sile žele ocrniti zbog njezine snage?

Templari, Masoni, Jezuiti, Sotonisti i mnogi drugi mračnjaci prošlih i sadašnjih vremena pronašli su isto tako svoje mjesto u ovim mojim nebrojenim teorijama zavjere, koje vam ne mogu sve ni nabrojati, jer ih imade i previše. I svima je poveznica Vatikan. Papa. Sveta Stolica. A glavna ideja političko financijske moći i nadmoći nad svijetom.

Vatikanska banka spominjana je ne jednom kroz povijest do dana današnjeg. Osim za pranje novca služila je i za financiranje Nacista u drugom svjetskom ratu, te financiranje ratova kojima bi Vatikan utvrdio svoju političku, financijsku i svjetsku nadmoć. Prostitucija, seksualno homoseksualni skandali, mutni poslovi s mafijom, uznemiravanje djece, pedofilija i mnogi gnjusni zločini stavljeni su na leđa Crkve koja je sagrađena na skromnosti, pokornosti, ljubavi. Ono što mene zanima ima li sličnosti u nauku i onome što vidimo iz priloženog? Naravno da nema, voze se skupocjeni automobili (jer, ne može se do potrebitih pješice), piju se skupa vina (jer sami Krst kroz svoju krv krijepi naše duše), propovijeda se skromnost, ali ne živi se u baraci i tako dalje i tako bliže. Zato sam mišljenja da se čovjek uvijek treba propitivati, jer kao što i u samome Svetom Pismu piše:

„Ištite i dat će vam se. Tražite i naći ćete. Kucajte i otvoriti će vam se.“

Uvijek se pitajte što je to iza površine. Jesu li teorije samo teorije ili su nepobitni dokazi koje moramo slijediti kako bi se vratili na pravi put naše jedne jedine vjere. Koja je globalan, koja je jedinstvena i ima naziv – dobrostiva vjera sviju. Ta vjera ne mrzi nikoga i njezin nauk je jedinstven i ugraviran u naš genetski kod, jer nitko se ne rodi sa spoznajom da zna mrziti. A vode li nas pravi predstavnici naših vjera, ma kojoj god mi pripadali, ostavljam vam na vlastiti odabir.

Iva Matijaško Degač

 

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like