Imala sam sreću pa sam seriju “Shadowhunters” gledala prije no što sam se susrela s knjigom, jer inače seriju ne bih nikada gledala, ovako ima šanse da odgledam sljedeću sezonu kad izađe. Zašto? Jer su knjige toliko bolje. Ali to nije ništa čudno, jer poznato je da scenaristi mijenjaju stavke priče i prilagode je potrebama snimanja. No vratimo se knjizi tj. knjigama…

Od pojave Sumraka, u svijetu je nastala pomama za ovakvim Fantasy žanrom, ali u cijeloj gunguli mnogih sličnih naslova, Instrumentarij Smrtnika kao serijal, posve je odskočio. Vratio je demone u podzemlje, ali je i o ljudima dao sliku onoga što stvarno jesu, krvavi ispod kože. Instrumentarij je serijal o djevojci po imenu Clary Fray, kojoj je majka sve do njene 16-te godine tajila da u sebi nosi anđeosku krv i da pripada čovječanstvu  neznanom soju – Sjenolovcima.

Jedne obične večeri, Clary sa svojim najboljim prijateljem Simonom izlazi u Pandemonij – popularni noćni klub, nesvjesna da će se njen život u potpunosti promijeniti. Jer te večeri pada veo koji joj je maglio vid te ona ugleda ono što nitko drugi ne može vidjeti – Sjenolovce u borbi s demonom.

Već dan nakon toga, demoni upadaju u njen stan i pokušaju je ubiti a njena majka nestaje. Život joj spašava Jace, jedan od troje Sjenolovaca koji su joj se večer ranije činili kao troje luđaka kad su, kako je ona mislila ubili nedužnog čovjeka u Pandemoniju.

Jace odvodi Clary u svoj dom, tajni Institut, u kojem živi s Alecom i Isabelle, također Sjenolovcima,  te njihovim roditeljima koji su ga posvojili i njihovim najmlađim sinom Maxom. Uz njih tu je i Hodge, njihov učitelj. Ovdje Clary saznaje da je demonski svijet stvaran, biva uvučena u igre moći između misteriozne Klave koja živi u mističnoj zemlji Idris i upravlja Sjenolovcima diljem planete, demonskim napadima, odmetnutim članovima iz redova Sjenolovaca koji su pod vodstvom misterioznog Valentinea i sebe nazivaju “Krug” te Donjosvjećanima, vampirima, vukodlacima, vilama i magovima.

Saznaje da je njena majka bila Sjenolovac i da je pobjegla s njom u rukama, kao i sa predmetima od velike važnosti za cijeli tajni svijet, magičnim Instrumentarijem – Kaležom, Mačem i Zrcalom i nitko sada ne zna gdje se oni nalaze, jer njena je majka nestala nakon demonskog napada.

Pokušavajući pronaći majku, Clary se sve više zbližava s Jaceom, dok jasno kao dan raste netrpeljivost koju prema njoj osjeća Alec, Jaceov parabatai. Kroz niz dramatičnih obrata u cijelu priču biva uvučen i njen najbolji prijatelj Simon, koji biva pretvoren u vampira. A Luke, čovjek kojeg je Clary smatrala ocem i kojeg je njena majka ludo voljela otkriva svoju demonsku stranu – kao bivši Sjenolovac, postao je igrom slučaja vukodlak, te sada vodi vlastiti čopor. U cijeloj priči light motiv je Magnus, moćni čarobnjak, koji Clary vraća sjećanje, koje joj je sam i blokirao po nalogu njene majke, te cijeloj maloj bandi pomaže u borbi protiv “Kruga”.

Kroz 4 dosad prevedene knjige na Hrvatski, Grad od Kostiju – 1 dio, Grad od Pepela – 2 dio, Grad od stakla – 3 dio i Grad palih anđela 4 dio, pratimo Clary na njenom putu pronalaženja istine. Tko su Sjenolovci? Tko su njeni istinski prijatelji? Tko je Valentine i gdje je njena majka? Kako živjeti s mračnom tajnom u ljudskom svijetu i da li je to uopće moguće? Kako se oduprijeti ljubavi prema Jaceu za kojeg kroz priču saznajemo da je njen brat, te mržnji prema Valentineu za kojeg se ispostavi da je njihov otac?

Paralelno se razvija ljubav između Aleca i Magnusa, koja ne da je zabranjena zbog toga što je Alec Sjenolovac a Magnus vještac, već i zbog činjenice da niti Klava, niti Alecovi roditelji taj odnos odobravaju, namećući mu kao najstarijem sinu na leđa teret njihove loze i vodstvo Instituta. S druge strane i Isabelle se bori sa svojim osobnim demonima i majčinim neodobravanjem, pa održava zabranjenu vezu s vilenjakom a počinje joj se sviđati i vođa vampirskog klana.

Ta mala ali hrabra skupina prijatelja koja se poveže spletom okolnosti postaje kostur borbe protiv iskonskog zla, biva uvučena u mnoge nevolje, po život opasne situacije, a njihova ljubav, iskrenost i odanost jednih prema drugima testira koliko demonska toliko i ljudska zloba.

Jesu li Clary i Jace kao glavni junaci priče zaista braća? Hoće li Isabelle pronaći svoje mjesto pod suncem i istinsku ljubav? Hoće li Alecova i Magnusova zabranjena ljubav ipak preživjeti sve terete koje na njih stavljaju njihovi klanovi i sve izazove koje im donosi život?

Je li Valentine zaista nepobjediv?

I što predstavljaju te prelijepe zlaćane tetovaže, iscrtane na tijelima Sjenolovaca? Te zašto ih nijedan ovozemac, kako Sjenolovci nazivaju obične ljude, ne može vidjeti?

Malo je reći da mi je priča itekako napeta, te da s oduševljenjem vrebam priliku da pročitam nastavak i otkrijem kako se razmotava klupko tih magičnih života. Ono djevojačko u meni, upija dramu velike ljubavi i maštari o zgodnom Jaceu, koji je opisan kao san svake mlade žene. Tvrdoglavka u meni positovjećuje se prgavom malom Clary koja ishitreno donosi sve svoje odluke, slušajući svoje pravedno srce i intuiciju, dok potajno želim izgledati kao Isabelle, koja je mačkasto savršenstvo, ali iznutra nježna i krhka. I dok suosjećam s Alecom i nepravdom njegovih roditelaj ali  i društva te s osudama zbog ljubavi prema drugom muškarcu.

Mislim da je to ono što me najviše prikovalo uz ovaj serijal, talent autorice Cassandre Clare da zanimljivim dijalozima, ali i monolozima učini da se poistovjetimo sa svakim likom. Da dubinski osjetimo dramu koju proživljavaju, kao i strah i ljubav koja ih tjera da idu dalje u nepoznato.

Iako je ovo na prvu Fantasy roman, vjerujte mi, mnogo je više od toga. Ovo je priča o nepredvidivosti života i o prije svega prijateljstvu, a zatim onome što svi istinski želimo – biti voljeni i negdje pripadati.

 

Marija Klasiček

Naslov: Instrumentarij Smrtnika /Grad od Kostiju /Grad od Pepela / Grad od Stakla / Grad palih anđela

Autorica: Cassandra Clare

Izdaje: Algoritam

 

Prije je ovdje pisalo što sve radim, gdje sam sve uspješna, ali uspjeh je relativan pojam zar ne?

Pišem jer volim pisati, jer je to svijet u kojem sama krojim pravila, jer mi je to ponekad bijeg a ponekad odušak. Moja terapija.

Ako ti se sviđa, drago mi je. Ako ne i to je okej. Nismo svi za iste stvari 🙂

Komentari