Tog jutra u podne taman sam si skuvao čaj od ambrozije i s nestrpljenjem očekivao novu epizodu Sunđer Boba Skockanog, kad li neko pozvoni na vrata. Prvo što pomislih bijaše, ko li je sad? Da je netko tko me zna ne bi prismrdio vratima jer znao bi da će nova epizoda Sunđera. To može biti samo neko nepoznat. Čača nije on je u Dojčland. Mater nije jer je kod baba Mare u babinjama. Burazer i sestra nisu jer ih nemam. Jedino da se neki lopov/provalnik nije zahepo pa pozvonijo. Ne znam.

Đe je magarac?

Niš, skupim ja hrabrosti pa otvorim, a ono, imadem šta i viđati: Britni Spirs glavom i očima i bradom i guzom. Sve je imala šta čoek mora imati. A krasna za poludit. Umalo ne padoh na guzicu. Sumljivo to meni. Onomad čuh da se nekom đedu iz sela ukazala vila pa reko da nije i meni. Al nije. Čula žemska da pišem pjesme pa došla užicat neku. Mislim se ja, e nećeš vala niš od mene užicat. Nema đabe ni u stare babe. No međutim reče da će platit kad ugonja dugove. Aj dobro.

Đe je magarac?

Niš, pustim je u kuću, skuham joj čaj, a ona brezobrazna reče da bi vino. Nu ti đavla, otklen mi vino. Pomislim pi ti čaj i zamisli da je vino. Nego, de ti žemska pređi na stvar da vidimo oćemo li bizmizmati. Pokaza ja Britni neke pjesme koje sam piso još dok sam škole učio. Gledam ja nju da vidim oćli joj se ikoja dopasti, al ne mognadem razaznati šta si misli. A čita, čita, sve ne miče pogleda. I ja se ponado ono čorak, reče da to niš nevalja. Je, mislim si, a ona tvoja ups o bejbe bejbe, neš valja. Đavo odnija ko je napiso. Kud ne razumijem emgleski, kud je ko da su se djeca igrala pa et neš i napisala.

Đe je magarac?

Prođo sat, prođo dva a mi se ne makesmo s mjesta. Prebira ona i razmišlja. A meni gori pod petama. Em što sam propustijo Sunđera, em što me pričeralo. A ne bi je ostavijo samu. Hmm… osjetio sam ja nešto divlje u zraku, sve para nos ko da se neko posro. Pomislim da nisam ja, al nisam. Al ne mogu garantirat da nisam prdnio. Kad stisne ne pita, iđe samo.

Đe je magarac?

Vidim ja da to tako ne iđe pa si dadnem truda i izrecitiram najnoviju: “Kada dođe ljepo vrjeme i zamirišu zumbuli, zaljubi se ti u mene pa će biti ljubavi…” Jes da je malo, kako se ono reče, flagijat, al bud ti deder pametan pa i tako neš uradi. Nije lako ni flagijati nešto. I opet je gledam i opet niš ne pokazuje. Mislim si, nisu to čista posla. Došla žemska užicat i još bira. Prebire ko da su rječi od đubra a ne suva zlata. Ko ona bi nešt bolje smislila. Da znade ne bi žicala neg bi sama pisala. Sumljivo to meni. Hmm…

Đe je magarac?

Niš, odluči ja ravno uglavu pa reko: “Britni, tvoje prisustvo vrlo je upitno iz više razloga”, kad ono i opet đe je magarac. Trzo se ja kad ono ja kod đeda u šljiviku zaspo pod orasom. Niđe kuće, niđe čaja, niđe Britnije. Samo me đed sve gurka i propituje đe je magarac. Ajoj, sjeti se tada da sam čuvao đedovog magarca i zaspo i sanjo. I nu ti problema. Nit sam odgledo Sunđera, nit sam prodo pjesmu, samo sam izgubio magarca. Ajme štete! Nikada više neću niš čuvati ni na papiru nacrtano. Sve bježi od mene ko da smrdim. Ajme štete! Valja to odraditi. Jedino mi drago što sam malo popričo s Britni. Kad selo čuje ima da se zapali od ljubomore. Reci ti šta oćeš, al Britni je Britni.

ĐE JE MAGARAC? –  part dva

Od onoga dana kad izgubi đedovog magarca, ko da izgubi i neke dranjgulje. Kakva samo nastado zbrka! Baciše na mene trnje i kamenje ko da se niđe dogodilo ništa slićno nije. Aj da je neki magarac i bože pomozi neg je obična, mršava i niš korisna živina. A đed je digo u nebo.

I nu ti problema. Išće me sad iljadu evra. A za iljadu evra čoek može kupit vozilo, ite kako vozilo ko turmo dizel pa se može po selu frajersat i gonjat žemske.

Štać napravit, ni sam ne znadem. Znadem samo da mi đava od magareta i u san naiđe, a nije to onakav ko sa Britni, neg me goni i muči i nateže pa se budim sav u znoju okupan. A i to je donkle dobro. Ne moram se taj dan kupat.

E, a sa dvajst godina da će me vako nešt snaći, nisam sanjo. A mater mi priča da se ne sekiram. Veli da će čača namirit kad se vrne iz Dojčland. E vala, ak bude ko zadnji put, neka fala, još smo morali skupljat po selu pare se da se, jadan ne bio, vrne natrag. Sve nas uvjerava da ni u Dojčland nije ko nekada, a sve laže, jadan ne bio. I kak onda neću sekirat se? Otklen mi pare. U mene đepovi truljavi pa sve pogubi jadan ja.

Niš, viđam ja da nema druge neg odi ti gonjat magarca đe god znadeš i umiješ. I tak, pohito ja prvo obać selo. Ima tuden magarica pa da nije đava ošo zaskočit ikoju. A niš od toga. Ne nađo ga.

I niš, vrnem se ja kući žderat nešt, popit čaj i odgledat Sunđera da ga i opet ne propustim pa tek onda tražit dalje. A dalje je u šumi. I nu ti i opet problema. Baš je bila pala kiša, a u nas blata kad i ne pada, pa valja odat po tom blatu. Ima da mi noge opanu. A i pričo mi đed da u šumi imade divljine. Neki krmci se nakotili pa ne bim bilo odgora da pribavim neko oružje. Al pitanje je kako? Toplo il hladno? Uopšte to ne kontam, a sprd me upitati.

Niš, valja poći goli ruku, pa što bude. Sam se nadam da ga krmci nijesu našli prije mene pa pojeli.

Izgubi ja pol života tražeć crnog magarca. Nema đe gledao nijesam. A niđe đavla. Obašo selo, obašo šumu, a ništa. Moradne biti da je propa u zemlju. I taman odusto i taman si reko da me zaboli za magareta kadli najednom ču ja i-ha, i-ha, i-ha… a baš taj i-ha bi prepozno međ miljon drugi. Potrčah i imadoh šta i viđati: đava se izvalio u đedovom šljiviku i to baš ispod orasa. Gleda u me i baš ga briga. Onak ko da ništa bilo nije. Kad ga tad nisam ubia neću nikada.

Đe je bio i ša je radio ja ne znam. Kad ga pitam ćuti. Al na kraju brige me i za to. Važno je da sam đeda skino s grbače i nastavijo normalno živjeti.

Eh, tako je to u životu. Sve dobro a onda odjednom nije dobro. Nikada čoek ne može znati kad će izgubit magarca.

Božana Ćosić

P.S.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajno slučajna. Eventualne pravopisne greške su neophodno namjerne.

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom 🙂

Komentari