Jednoga dana, ako zaista budeš vjerovao, svi će se dijelovi tvoje slagalice posložiti. Koliko god da se ponekad besmisao čini kao jedini smislen odgovor, svaki upitnik ima svoju točku na kraju. Teško je povjerovati da nam se sve događa s razlogom, posebice onda kad nam posljedice nisu po volji. Odbijamo povjerovati da smo sami uzročnici svojih nedaća, ali i kovači vlastite sreće.

Besane noći sa bezbroj pitanja, koje su nasumično vodile bitke u mojim mislima navele su me da okrenem tok istih, jer mi se to činilo kao jedini lijek koji nisam probala.  Nisam vjerovala da mogu. Uporno sam odbijala ustati, iako sam svako jutro odlučno  lagala odrazu u ogledalu da sam dobro. Onda kad imaš što za reći, ali nemaš kome, a  i kad imaš kome, a nemaš što,  pomiriš se sa činjenicom da si jedinka Svemira, određena da skroji put vlastitog postojanja. Da se prihvatiš u potpunosti, sa svim ožiljcima koje strahovito kriješ.

Hoćeš li dozvoliti da ostaneš u neznanju bogatstva življenja? Pasti pod kušnjama I ostati ležati ? Predati se ? Olako se proglasiti kukavicom? Ili pak tražiti izgovore lažući sam sebe da nisi? Hoćeš li pokušati ustati ? Koliko ćeš biti uporan u želji da stojiš? Zaista, kad misliš da ne možeš, tad najviše moraš. Samo trebaš naučiti živjeti.

A to “samo” je najteže “samo”  u svim životnim školama.

Ti, koji čitaš ova slova, znaš da nisu pusta naklapanja, nego tvoja vlastita emocija. Tvoje tuge. Tvoje radosti. Nada i bespomoć. Sve ono što si osjetio, a i dalje tvrdiš da postojanje nema svrhu. Da ništa i nitko nije vrijedno vremena koje ti je dodijeljeno. Ti, u dubini svog bića znaš da itekako posjeduješ dar jedinstvenosti i stvaralaštva. Da si samo jedan i s namjerom si tu gdje jesi. Baš sad. Samo te treba podsjetiti. Zaboraviš koliko možeš. Toga se i bojiš zapravo, jer je lakše sažalijevati se.  Sjeti se tko si. Skini štit, diši slobodno. Ne boj se.

Napusti mračne odaje u kojima tako olako tratiš vrijeme, jer vani te čeka plavetnilo beskraja.

Ne pitaj se možeš li, pokušaj. Bio pobjednik, ili gubitnik bitke, hrabrost će ti biti pratitelj. Ne govori da je nemoguće, kad ni da ne znaš koliko mogućnosti imaš pred sobom ako se odvažiš. Nagradi se, ne kažnjavaj. Ne crpi energiju onoga tko ti je bezuvjetno daje. Budi zahvalan, ali ne očekuj zahvalnost za svoja djela. Svaki pad iznova raskrvari rane, a neke od njih nikad ne zarastu. Neke nas podsjete zašto smo ustali, a neke pak zašto smo dugo hibernirali. Nekima ideš u inat, a neke vidaš u samoći. Svaka te podsjeti da si živ, da si gubio, dobivao, griješio, radovao se, plakao, osuđivao i kajao se. Da si čovjek.

Razlika je u prihvaćanju svega iza tebe, te odluke kako želiš nastaviti s onim što ti tek dolazi.

Upoznat ćeš najružnije lice čovjeka. Osjetiti ga na vlastitoj koži. Preko noći, spoznat ćeš silinu nepoznatog i neproživljenog, te biti prisiljen preživjeti. Bez pitanja možeš li, bez upozorenja da ćeš biti mali djelić velike nepravde.

 Ne boj se pokazati koliki si čovjek.

Primati udarce potkrepljuje činjenica da si izdržljiv borac. Budi ono što osjećaš da jesi, bez lažnih moralista oko sebe, lažnih prijatelja, površnih ljubavi. Dobit ćeš nagradu za trud, jer on nikad nije uložen u prazno. Sjeti se onih manjih, slabih, bolesnih, usamljenih, koji ti pruže osmijeh. Nesebično. Sjeti se ostavljenih, gladnih, bosih I siromašnih, koji vjeruju više od tebe.

Sjeti se da možeš. I nakon svega, jer sve moraš pregaziti i obrisati krvave suze s lica, da bi znao zašto sad toliko cijeniš osmijeh. Riječ. Trenutak. Sebe. Da se ne gledaš u ogledalo, nego da se u njemu vidiš. I zagrliš objeručke sve ono što ti je podareno.

Monika Pavlović

Komentari