Pozitivni izvještaj :)

Dobrodošli u subote uz Dašak pozitive! Svaku subotu čeka vas „pozitivni izvještaj“ – skup crtica koje su unatrag tjedan dana zapele za oko našoj Aniti koja će ih za vas uredno bilježiti i svake subote i objavljivati. I vi primjećujete pozitivne stvari? Nešto vam je uljepšalo dan? Imate sjajne vijesti koje želite podijeliti s nama i inspirirati druge? Javite se na: anita.ratkic-sosic@amazonke.com i svojim primjerom postanite dio „pozitivnog izvještaja“.

Evo što je sve pozitivno zabilježeno u ovotjednom „pozitivnom izvještaju“:

Jako me razveselila vijest o studentu koji živi u studentskom domu u Zagrebu, Tvrtku Pleiću koji je doslovno shvatio riječi hita Donji Miholjac, da je to mjesto gdje se okreće novac i osvojio predivnih 125 tisuća kuna u televizijskom kvizu „Šifra“. Smiješno, ali na poslu imam dvoje kolega iz Donjeg Miholjca. Što reći? Donji Miholjac na najjače! 🙂 I ovdje nije stvar samo u tome da je student osvojio novce, nego je to učinio najmoćnijim alatom koji svaki muškarac može imati. Sram vas bilo, naravno da se radi o mozgu! 😉 A koliko mi je poznato, čak i onaj, inače nezgodni porezni aspekt ovdje nije uzimao svoj danak, jer se znanje, za razliku od igara na sreću, ne oporezuje. Divno, zar ne?

A uočila sam i dvije prekrasne inspirativne priče iz svijeta glazbe. Prva vijest je da će Oliver Dragojević, unatoč teškoj bolesti, nastupiti na tradicionalnom koncertu u Frankfurtu. Posao koji nije samo posao, nego istovremeno i poziv i najveća strast je sigurno osobina većine glazbenika, ali ne pokleknuti pred izazovnim liječenjem te nastaviti dalje kao da bolesti nema je osobina koja vodi do izlječenja i oporavka. Olivere, sve najbolje želim!

A druga vijest koja mi je razvukla osmijeh na lice je da je Josipa Lisac rasprodala ulaznice za dva koncerta u dvorani Vatroslava Lisinskog. Ovakva vijest mi je čisti dokaz da su kvaliteta, originalnost, kreativnost i vrhunska izvedba tražene. Nasuprot „hopa cupa, vidi mi se guza“ ritmova, koji dakako imaju super prođu, još uvijek prolazi i Josipa Lisac i meni je to super.

Za kraj prvog u nizu „pozitivnog izvještaja“, citirat ću snažnu, inspirativnu i mudru poduzetnicu Danijelu Balikić, koja je pravi građanin svijeta, sada nastanjen u Hrvatskoj, socijalni pedagog koji je utjecao na živote onih s kojima je radila, da bi se nakon smrti kćeri i borbe s karcinomom sama izvukla iz depresije, otvorila vlastiti biznis i evo je, živi i bori se i dalje. To je žena koju bih voljela upoznati i kojoj se divim. „Survivor“ u punom smislu te riječi, skidam kapu i želim joj more lijepih stvari, toliko lijepih da bar malo uspostave ravnotežu nad onima ružnima koje je doživjela. Ali za nju, to je stvar percepcije, sama za sebe kaže ovako: „Život je poput tobogana. Malo si gore, malo dolje, malo je ovako, malo onako. Ne bih htjela da to zvuči kao kuknjava. To je životno iskustvo, postoje milijuni ljudi čiji je život i teži negoli moj.” Nije li to divno i nije li to svima nama poruka? Iz svega se možemo izvući ako to hoćemo i ako nađemo načina, nekome je možda i teže nego nama i uvijek imamo nešto na čemu možemo biti zahvalni. Danijela je bila zahvalna na ljubavi supruga i druge kćeri te je uz njih našla snagu nastaviti dalje.

A ja? Gdje je moj vlastiti pozitivni izvještaj? Hrpa posla, hobija i privatnih obaveza i dalje žive u simbiozi, drugačije ne mogu i ne želim. U svemu tome i dalje uspijem uživati i svima preporučam da pronađu načina opustiti se i doći do toga da im je od „ne mogu više“ do „uspjela/uspio sam se opustiti“ potrebno malo vremena. Jer nekad imamo tek 5 minuta, ali i to je dovoljno da se, s vježbom, uspijemo resetirati i s novom snagom nastaviti dalje. Upravo jučer smo na book clubu „Dašak pozitive“ obradili knjigu dr. J. Dispenze: „Placebo ste vi!“, stoga mi je svježe znanje koliko je stres štetan za naš organizam. J. Dispenza kaže da održavanjem tijela u konstantnom stresu (što činimo ako često projiciramo „sebične“ emocije sumnje, straha, srdžbe, nesigurnosti, tjeskobe…) „imate manje energije u svojoj unutarnjoj okolini za rast i popravak stanica, dugoročne građevinske projekte na staničnoj razini i izlječenje, jer se ta energija usmjerava drugdje (na samoodržavanje).“ Od srca preporučam ovu genijalnu knjigu, na jasan i znanstven način objašnjena je važnost misli i emocija na zdravlje. Ja sam veliki pobornik znanstvenog i sistematičnog osvrta na svaku temu, tako da mi je ova knjiga baš legla, nije klasična „self-help“ literatura. Čak i Grinchevi među vama mogli bi je probaviti. 😉

Eto, nije mala stvar za zahvaliti se na njoj i ta što je još jedan tjedan iza nas. Živa, zdrava i poznata po svom ozloglašenom nadimku „iritantno pozitivna“ do iduće subote i novog „pozitivnog izvještaja“ sve vas ljubi Anita. Poseban poljubac svim Grinchevima koji ovo čitaju, čim ste kliknuli na nešto što se zove „pozitivan izvještaj“ na dobrom ste putu, hahaha.

Anita Ratkić Šošić

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete