Većina žena zna da je granica između ‘sexy’ looka i totalnog neukusa često jako tanka. Malo treba da se prijeđe iz wow-efekta u ‘Isuse, pokrij se, molim te’. Da se razumijemo, nemam ništa protiv ženskog naglašavanja svoje seksualnosti i izgleda. Ako njima paše, meni je još bolje, bar uvijek imam nešto zanimljivo za gledat. I komentirat. I nabijat si komplekse. Ali dobro sad… Ipak postoji jedna sve popularnija pojava koja je meni u potpunosti nerazumljiva – forsiranje pretjeranog vid-me-jesam-seksi izgleda kod žena koje su mlade mame ili, još gore, trudnice.

Ne mislim sada na body shaming koji nam se servira sa zapada. Iako je zabrinjavajuć, ustvari nije u potpunosti nerealan jer meni je jasno da Jennifer Lopez mora imat zavidnu liniju i dobru staru guzu u roku od tri mjeseca. Za te pare i uz taj tim stručnjaka, vrlo vjerojatno bih i ja imala sve to. I jasno mi je da se na Beyonce vrši pritisak da što prije gura sise/guzicu/opet malo sisa u kameru jer ova napredna feministkinja ipak prodaje, izmedju ostalog, i svoj izgled. Ali to je druga tema. Ja pričam o ovim domaćim curama koje svakodnevno promatram i koje drže do nekih suludih standarda isključivo za vrijeme trudnoće i prve godine djetetova života.

Da se u početku ogradim, nisam tip koji zagovara hodanje u leopard tajcama, krmeljava i nepočupanih obrva prve tri godine od rođenja djeteta. Ne mislim ni da se treba postati sveta majka koja zna sve o bitku, životu i svetosti malog bića, isto kao što zna da sad ne mora više prati kosu redovno dokle god je dobra majka. Ovdje čak ni ne obuhvaćam one rubne skupine u kojoj mama nema partnera, ali ima jedva dvadeset godina pa nije iživljena i prioriteti su joj krivi. To su teme za socijalnu službu, ne za balkanska čuđenja.

Svi znate ove pametne djevojke, najčešće visoko obrazovane, koje su ostvarene na više polja, udane, u kasnim dvadesetim/ranim tridesetim. Po svemu su slične meni i vama, neke su vam čak i bliske frendice, šminkerice, one koje tračamo, ali sa dozom zavisti. I sve je ok. I onda ostane trudna. I onda u 8. mj trudnoće se uteže u najuže moguće haljine, vadi sise na izvol’te (jer sad joj je dekolte brutalan, jes!), okolo se spotiče u štiklama od 14 cm utorkom u podne. Instagram joj je pun selfija sa duckfaceom uslikanim malo odozgo, taman dovoljno da su sise tu, a stomak ne. Jako je sretna i u iščekivanju, jede samo zdravo i organski, dijete je sve što je ikad željela, ali ipak ćete teško naći sliku gdje se vidi da je trudna. Ono, daj mužu fotić da te slika s leđa jer ‘guza mi je presexy, nek svi vide, al’ nemoj da se vidi stomak!’ WTF, sestro, čemu sve to?  Zašto?

I onda 6 tjedana nakon poroda kreće izgladnjivanje, borba u teretani, kupovanje bandage haljina u svakoj dostupnoj boji, sva sreća doji pa su sise još uvijek tu. Jer neće njoj netko reć da ona nije MILF. Bit će MILF! I to najbolja! Jer svi će vidjeti da je ona i dalje presexy i preluda i ide van i pije i druži se s frendicama i život je ostao isti iako ima dijete. Stvarno?

Ne mogu se oteti dojmu da sve te žene majke i obavezno kraljice strašno pate samo zato što se boje da će netko, netko tko im stalka profil i nema nikakvu realnu vezu s njihovim životom, zaključiti da ona sad ima dijete i život joj je zauvijek gotov. I više nije sexy, naravno.

Ali kako žena koja ima mozak može imati takve komplekse? I zašto ih uporno jedna drugoj nabijamo? Za početak, uživaj u toj trudnoći dok možeš, to je tako divan period samoupoznavanja koji je šteta upropastiti glupim štiklama od 14 cm. I nije li nekako uvredljivo kraj tako važne stvari stavljati naglasak na sise? U doba kada se žene bore protiv kršenja toliko njihovih prava, staklenog stropa i seksualnih stereotipa, tebi je osnovni nagon pokazati muškarcima da istovremeno možeš biti i trudna i seksualni objekt? Bravo za tebe!

I naravno da se život mijenja kad se dijete rodi. To je i svrha! Mijenja se kad nabaviš zamorca, a kamoli ovako. I zašto bi to bilo loše? Život evoluira, mi se mijenjamo konstantno. Dobro je ne stajati na istom mjestu. Zašto bi se smatralo uspjehom da se sve okolnosti u životu promijene, a ti ne? Imaš dijete, a naglasak tvog života je izbaciti sise, dijete odbacit baki i ići lokat? Da, jer stajanje u gužvi među pijanim ljudima ovih zadnjih 15 godina koliko izlazim je uistinu neprocjenjivo iskustvo. Svaki put.

To je baš jedna od stvari koja mi ozbiljno diže tlak svaki put dok scrollam facebook – sve te mame kojima su puna usta vlastite djece, a te djece u njihovom životu nema nigdje. Jer između kava, noktiju, frizera, pijanki, motorijada i sličnih hobija, nemaju vremena. Baka će riješiti ovo što se riješiti mora. I to je žalosni dio. Jer iza svih dekoltea, cuge i hvatanja ritma neudanih frendova, kod kuće ostaje zanemareno dijete koje služi uglavnom samo da pokatkad bude slatko na instagramu. A često ni to. Zaboravlja se da će to dijete jako brzo biti adolescent koji neće dozvoliti da ga se ignorira.

Ja sam mama i to sa relativno kratkim stažom. I kao mama u potpunosti podržavam potrebu svake žene da ima vrijeme za sebe, da drži do svog izgleda i svog zdravlja, da iskoristi tu baku kad joj treba odmor od svega. Kao istetovirana alternativna mama smatram da ni jedna žena ne mora nekome polagati računa kako odgaja svoje dijete i, ako je angažirana, sama zna što je za to isto dijete najbolje. A onda bi moderna pametna mama trebala znati da je za to dijete najbolja – mama. Jer sigurno godi egu nakon što natučeš 15 kg, a onda ih izgubiš tako što ne jedeš, ne spavaš i hodaš okolo ubljuvan, kada ti netko kaže da si privlačna. Da si sexy. Pa hajde dobro, čak i da si MILF.

Ali treba znati gdje je granica. Sjetite se kako je Severina bila presimpatična i sexy sa slatkim sinom, ozarena od sreće i kojom kilom, više-manje. A znate kako je sad iritantna sa prostituranjem sebe i tog malog u maniri cajke? E, to je MILF. A ja se nekako tješim da sve te moje poznanice žele ustvari ovo prvo samo su malo fulale. I duboko se nadam da će ih netko uputiti u pravnom smjeru.

Sjetite se samo da je i Kim Kardashian nabadala utegnuta i natečena u prvoj trudnoći. U drugoj je rekla da joj se ne da. Slijedite njen primjer. Nemam ja ništa protiv sisa i guzica i nogu od dva metra. Čak štoviše, ne bih se bunila da imam sve to. Ovdje samo imam protiv krivih prioriteta. Lijepo je imati sise (vjerujem), ali kao za puno toga u životu, ima vrijeme i mjesto kada je to primjereno. A barem u trudnoći naglasak treba biti ipak na nečem drugom. Na svim tim kolačima koje možeš pojest i baš te briga, na primjer.

Pus pus! 

Maja Marić

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom 🙂

Komentari