by Alan Beck

Male djevojčice najljepša su stvar koja se može dogoditi svijetu. Djevojčice se rađaju s malo anđeoskog sjaja u sebi, i iako ponekad blijedi, uvijek ga ima dovoljno da vam se zapetlja za srce – čak i kada sjede u blatu, ljutito plaču ili paradiraju ulicom u najboljoj majčinoj odjeći.

Mala djevojčica može biti slađa (i zločestija) češće nego itko drugi na svijetu. Ona može treperiti okolo, i stupati, i proizvoditi čudne zvukove koji će vam napuknuti živce, pa ipak čim otvorite usta da nešto zaustite, stajat će tamo s tim posebnim stidljivim pogledom u očima. Djevojčica je Nevinost koja se igra u blatu, Ljepota koja stoji na glavi, te Majčinstvo koje vuče lutku po podu – za nogu.

Bog posuđuje od mnogih bića kada stvara malu djevojčicu. Koristi pjesmu ptice, roktaj svinjice, tvrdoglavost mazge, razigranost majmuna, žustrost cvrčka, znatiželju mačke, brzinu gazele, lukavost lisice, mekoću mačića, i na vrh svega toga dodaje još i misterioznost žene.

Mala djevojčica voli nove cipele i svečane haljine, male životinje, prvi razred i stvari koje stvaraju buku, voli lutke, izmišljene svjetove, satove plesa i sladoled. Voli mačiće, bojanke, šminku i slikovnice, voli ići u goste, čajanke i jednog dječaka. Ne mari za goste, velike pse, naslijeđenu robu, dečke općenito, tvrde stolice i povrće, snježne skafandere i ostajanje ‘samo ispred dvorišta’.

Ona je najglasnija kada trebaš vrijeme za razmišljanje, najslađa kada te naljutila, najzaposlenija u vrijeme kada treba u krevet, najtiša kada je zaslužila bukvicu, i najšarmantnija kad je zaslužila ne vidjeti tvoju dobru stranu. Tko drugi može izazvati više žalosti, radosti, ljutnje, zadovoljstva, sramote, ponosa i najiskrenijeg oduševljenja nego ova kombinacija svih korijena Eve, Salome i Florence Nightingale?!

Ona ti može razbarušiti kuću, kosu i dostojanstvo – može potrošiti tvoj novac, vrijeme i strpljenje – i baš kada si spreman u potpunosti popucati po šavovima, njen sjaj, snažan poput sunčevog, proviri kroz pukotine i ponovno si u njenoj moći. Da, ona je nestašni stvoritelj nereda, samo glasna nakupina vragolanstva. Ali kada ti se snovi krenu rušiti i svijet je u neredu – kada se čini da si na kraju svega samo obična budala – ona te može pretvoriti natrag u kraljevića kada ti se prišulja, popne u krilo i šapne: “Tebe volim od svih najviše!”

Alan Beck

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom 🙂

Komentari