Njegovo visočanstvo – grudnjak

Prvobitno namijenjen samo za imućne i dobrostojeće dame, a danas svaka žena ne može zamisliti život bez njega. Nošenje grudnjaka ne samo da je sada postalo normalno nego i gotovo obavezno nositi ga. Ali da li ste ikada pomislili kako je nastao grudnjak?

I ne ovdje ne pitam mušku populaciju, jer znam da njih to ionako ne zanima ništa osim kako dobro izgleda na svakoj ženi koja ga nosi. Čast izuzecima 😉

Postoje mnoge verzije, kako je nastao grudnjak. Prvi je vezan uz Pariz. Naravno, kakva bi to prijestolnica mode bila da tamo nije nastalo njegovo visočanstvo- grudnjak. Ali tko stoji iza njegovog imena? Muškarac? Žena? Ni danas nije sto posto sigurno! Jedni zasluge pripisuju Pierreu Paore a drugi Herminie Cadolle, vlasnici francuske trgovine s donjim rubljem.Pošto je bila vrlo uspješna poslovna žena, Hermin je ubrzo shvatila minuse korzeta koje su tadašnje dame nosile. Ubrzo je u svom dućanu lansirala dvodijelni korzet a gornji dio koji je bio dizajniran da pridržava grudi- prodavao se kao lud.

Međutim, stvarna priča oko grudnjaka počeo je davne 1914.godine, kada je u Americi prijavljen prvi patent za grudnjak. Radilo se o patentu koji je prijavila 23-godišnja Mary Phelps Jacob (kasnije poznata kao Caresse Crosby), pripadnica američkog visokog društva iz dobrostojeće obitelji. Kako je Mary bila jedna od onih djevojaka s velikim grudima, a jednostavno nije voljela izgled haljina ispod kojih je morala nositi korzet, Mary je sa svojom sluškinjom izradila prvi grudnjak od dva rupčića povezana ružičastom vrpcom. Kada je primila narudžbe za isti, shvatila je kako tu može i zaraditi te se bacila na dizajniranje “pravog modela”.

Prodaja ipak nije išla po planu, pa je ubrzo Mary prava o prodaju grudnjaka prodala tvrtki Warner Corset Company za 1500 dolara. Nitko nije mislio da bi ta prava za deset godina vrijedila 13 milijuna dolara.

Početkom Prvog svjetskog rata, žene su počele odbacivati neudobne korzete i počele nositi grudnjake. Čak je i 1917. američka Vojna vlada zatražila od žena da prestanu kupovati korzete što je navodno uštedjelo vladi 28 000 tona metala, od kojeg su se mogla sagraditi dva vojna broda.

I dok su muškarci odlazili na frontu, žene su uživale u svojoj slobodi- bez muškaraca i groznih korzeta.

Par godina kasnije, početkom ere Charlestona, cure su pokušavale dobiti dječački izgled, pa su grudnjaci postali kraći.
Poslije drugog svjetskog rata, grudnjaci su postali nužno zlo. Pravili su se od najjeftinijeg pamuka i najčešće su bili u boji breskve.

Kada se pojavio termin zlatnog Hollywooda , njegove zvijezde postaju, kao što su i danas vodeći nosioci trendova. Ekscentrični milijarder Howard Hughes, projektant zrakoplova, primijenio je svu svoju inženjersku stručnost da za prirodno prsatu glumicu Jane Russell 1943. izradi grudnjak s metalnim konzolama kako bi joj grudi došle do punog izražaja u filmu “The Outlaw” koji je režirao. Zato su se pedesetih godina žene, željne glamura, ugledale u filmske zvijezde kao što su Jane Russell, Lana Turner i Marilyn Monroe, koje su uspostavile nove standarde ljepote: u modu je ušao čvrst, zašiljen grudnjak koji je zatezao tada moderne pulovere nazvan bullet bra.

Početkom 60-tih godina, kada se širi slobodna ljubav, grudnjak postaje nježniji i privlačniji ali i mogućnost izražavanja. Tako su mnoge mlade hipijevke palile svoje grudnjake u protestima gdje su tražile slobodu govora i prava.

Danas nas ne može iznenaditi nikakav model niti veličina grudnjaka. Možda samo grudnjak Victoria Secreta koji svake godine iznenade veliki broj svojih obožavatelja s najskupljim grudnjakom na svijetu koji je napravljen od nekoliko tisuća dragulja, smaragda i dijamanata.

Cijena? Prava sitnica- zadnji, iz 2016. godine koštao je samo 3 milijuna dolara.

I da..znate li kome dugujemo zahvalnost za otkriće kopče za grudnjak? Nikom drugom nego Mark Twainu, američkom piscu koji je bio najbolji prijatelj s Nikolom Teslom i koji je obožavao izume.

Ana Čaić Blažević

Komentari

Ana Čaić Blažević

Pozdrav svima! Moje ime je Ana i upravo čitate moj osvrt. Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu- kad nemam neku bogatu tetu-  i otvoriti mali book shop gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado dijelim sa svojim prijateljima. Moje osvrte možete pročitati u kolumni Čitajmo zajedno a možete me i popratiti i na  FB stranici i blogu Bibliomanija. Svi ste dobrodošli! <3

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete