Iva Matijaško Degač: Tko ili što je La Femme…

Izgubila se nit u moru misli, riječi i svega onoga što sam htjela na brzinu napisati. O svemu imam nešto za reći, o svemu imam mišljenje i vlastiti stav. No, je li to ono što čini jednu La Femme? Ili je taj pojam vezan samo uz senzualnu, samosvjesnu, britku i emancipiranu ženu koja je po putu življenja iz hrama života, postala predator i tako izgubila sama sebe?

Nisam naročito zgodna, pogotovo ne trenutno s ovim svojim crnim kolobarima oko očiju. Niti sam u naponu seksualne snage, nemam migrene (mislim imam, ali ih ne koristim kao izgovor da se ne ševim), ali mi se neće drapati svako malo. Da, napisala sam to i ne crvenim se. Neda mi se i to je ok, ali zbog svega ovoga ja se ne osjećam manje La Femme, nego što bi to ona po nekim kvazi standardima trebala biti. Niti imam potrebu nekome dokazivati isto, ali me zanima što je to što jednu običnu ženu koja živi na prostoru Balkana čini La Femme. Najpoželjnijom ženom u svijetu. Ili kao u mome slučaju – ženu najbolju za izbjegavanjem.

Pa, da vidimo koliko odudaram ili se podudaram s tom definicijom žene.

BRITKA NA JEZIKU, POMALO VULGARNA I KOKETNA

Da, psujem, ali koristim vrijeme i mjesto za sve te svoje psovke, jer napisati ili izgovoriti pička samo da bi bio prost nije moj đir. Pička je posebna riječ u mome vokabularu, jer ima više značenja – pozitivna i ona negativna. Pozitivno je npr kada za nekoga kažem „ma, koja je to pička“ misleći na veličinu, snagu, ljepotu i sve u paketu ili kada kažem isto to, a mislim da je osoba govno. Što u startu govori da nisam pomalo vulgarna, već sam jedna obična prostakuša. Da sam zbog brzopotezne jezičine najebavala kroz život jesam, ali opet tko nije? I neki lik je garant takav, pa nije La Femme. Ili je, ali u tajnosti svog duboko skrivenog ormara koji vodi do Narnije. Koketna jesam, najviše kada sam u mesnici, jer jebi ga, ako hoćeš dobro jesti, moraš znati dobrog mesara. Ostala kokoketiranja (namjerno napisah koko ispred ketiranja) ostavljam onima koje su ostale iza mene, jebi ga ja sam se udala, a dobro znamo da je u braku najveće kokoketiranje pitanje „Šta’š ti sutra jest?“

USPJEŠNA JE U KARIJERI, IMA JASNO ZACRTANE CILJEVE, SMJELA I UVIJEK DVA KORAKA ISPRED SVIH.

Karijeru danas nema nitko tko se nije uhljebio, nakrao, pokrao, ukrao, tako da sam i tu popušila. Niti kradem niti sam uhljeb. Sve što radim, radim iz suhe potrebe za parama, iz ljubavi ne radim ništa sem ljubim bližnje svoje i navlačim živinu koju su neki „pametni“ odbacili, ozlijedili, povrijedili. Tako da je karijera nula bodova, radim i to je to. Ne smatram karijeri bitnom stavkom u svome životu, jer moje poimanje karijere nije nimalo slično onome koje jednu La Femme čini. Meni je i kopanje kanala karijera, ali jebi ga, nije sada to tema i opet sam odgulila u širinu. Oper sam – prečera ga Danilo izgubljena u prijevodu, ali “nevr majnd” vratim se ja ubrzo u šine teksta.

Jasno zacrtani cilj imaju – teroristi, manijaci i političari. Teroristi da raznesu sve oko sebe, manijaci da napastvuju i političari da rade sve ovo što rade i ove prve dvije skupine, ali da pri tom i zarađuju – krađom. Mi ostali se vodimo „gou vit d flou“ (napisano po Vuku) teorijom. Bitno je dok se pluta, kada se krene tonuti, jebi ga, nisi imao sreće, grebi natrag prema gore. Brijem da ste shvatili kako ne volim jasno zacrtane ciljeve, jer sve što se zacrta nikada ne ispadne onako kako treba, zato čemu sekiracija? Biti će već nekako.

Vezano za dva koraka unaprijed – sve što ću vam napisati je „tri koraka sim,  tri koraka tam, okreni se zlato moje ja te rad imam“ – nema proračunatosti kod mene. Jer, ja tako vidim tu dvokoračnu izjavu to rade samo proračunate osobe, koje su malo ku-ku u glavu

PAZI NA IZGLED, PRATI TRENDVE I MODU

Moram priznati pazim na izgled, onoliko koliko moram, što znači da ne gazim zaflekana (ako i da sigurno sam malo prije nešto brstila i zakapala sam se), zgužvana, raščupana i smrdljiva po svetu. Ujutro se šminkam u autu (ja sam suvozačica) i crtam svoje Adams obrve, što dovoljno govori da mi je izgled onako bitan, ali… ima tako dana kada bauljam u tajicama, slojevima odjeće i izgledam poput beskućnice. U vrijeme tih dana, nešto se događa ili će se dogoditi, ok, u vrijeme tih dana furam svoj đir slobodno i bezbrižno. Boho klošar, to sam ja, nikakva trendy dendy modna mica maca. Ja sam svoj vlastiti trend, koji nije nikada bio u modi. Asti Gospe, Vrag me iščopa i ja onda sebe nazivam La Femme.

SEKSUALNO NABIJENA, POMALO BESRAMNA, ČVRSTA, DOMINA U SVEMU

Nisam ja čoban čuva ovčice ženska, ja sam vam trenutno ona žemska kojoj je najjači seksualni libidni podraživač (znam da ta riječ ne postoji) kada joj muž kaže „idemo jest“. Od toliko ševe u glavu, jednostavno sam presušila. Daj ovo, daj ono, daj vamo, daj tamo – i onda da se još seksualno nabijam, dok besramno glumim Janju ( a u biti sam Helga i tjeram te da klekneš na koljena i laješ kao pas) i budem prava La Femme u originalu. Pa, nisam s pameti na doviđanković! Seks kao takav je divan, ali brate što rade te koje su takve? Samo se prče i nemaju nikakve probleme? Jebo te to, te ni ne znaju kako je dobro kada nakon suše dobiješ po lampi. Ne, ne crvenim se još uvijek, valjda me i taj sram pušča.

VOLI I MRZI, ŽIVI PUNIM PLUĆIMA, SVJESNA JE SEBE

Naravno da volim. Naravno da mrzim. Pušač sam već preko dva desetljeća (ja sam jedna od onih pametnih klinaca), pa nisam sigurna koji mi je kapacitet pluća i živim li s punim plućima uopće.

Svjesna je sebe – evo da sam dočekala barem jednu stavku s kojom se neću sprdati, ni pod razno, ni pod pijano, jer sam sigurna u sebe od osamdeset i četvrte godine. I to je ono što ja vidim kao La Femme. Ženu koja je u stanju sprdati sve nabijene norme, normative i šprehe kako bi nešto trebalo biti ili kako jest. Zašto bih ja trebala biti manje La Femme, samo zato što pišem u šiframa? Ili o psima i mačkama? Ili o ljubavi? Ili o bilo čemu drugome?

Ja jesam La Femme, kao i ti (ako si frajer i ovo čitaš, možeš i ti biti La Femme i za to „haj fajf bro“, jer imaš muda)  i kao i svatko drugi tko je siguran u sebe. Da, nisam fit svakoga dana, ali tko jest? Da, ne držim se kao da sam metlu progutala na anus (da ne napišem šupak), jer evo tu i tamo dobijem dva šeranja teksta i imam prostor za pisanje (Ti/te/to koji tako rade/misle/prezentiraju drugima su gljive – jer, da bi bio pisac moraš pisati, a ne piskarati), jer sam i dalje ona ista Iva koja galami kada je se ne sluša i tjera mak na konac. I može mi biti, jer biti ja u današnje vrijeme, ok biti ću iskrena – biti ja uvijek i zauvijek (bez obzira na vrijeme, mjesto, poredak) nije ni malo lako, ali se ne dam. I zbog toga sam prava La Femme – jer – mene ne zanima svačije mišljenje, ja ne patim od dojma i mislim da je to ono što čini jednu La Femme –BITI SVOJA!

BITI SVOJA! – i kada ti nije dobar dan i kada ti se plače i kada ne znaš kuda ćeš sa sobom i kada misliš da su sve u boljem braku, na boljem poslu s više diploma od tebe. Biti svoja sa svim svojim govnima. Tek tada se otključavaju vrata britkosti, senzualnosti, držanja do sebe. Tek tada se se navedeno prestaje karikirati i ti znaš da si La Femme. Jedna i jedina. Posebna. I ne, nisi predator, samo si naučila preživjeti dok plivaš u vodama prepunim nemani.

Vjeruj mi, tek tada kada postaneš sigurna u sebe, postaješ La Femme

Iva Matijaško Degač

Komentari

Amazonke.com

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete