Iva Matijaško Degač: Frendice po bivšem frajeru i ostale lobotomije …

U jednom trenutku života sretnu se osoba A i osoba B. Započnu vezu željni sigurnosti i zajedničke budućnosti. Ali, dogodi im se život koji ne piše bajke, već najčešće krimić romane i tu nastane kraj te veze. Osoba A tuguje, dok osoba B harači po svijetu željan/na zabave. Nastaviše životom oboje, ni ne sluteći, a najmanje priželjkujući, mogućnost zajedničke pojave u niti jednoj priči, a kamoli u jednoj od onih moja bivša i moja nova bivša postale su najbolje prijateljice. Ili moj bivši i tvoja bivša su u vezi.

Nemam ja ništa protiv prijateljstva i širenja ljubavi, ali kada je temelj za isto jedan „idiot i to još posrani“ ili neka „luđakinja koja kontrolira“ onda tu, dragi moji nešto ne štima.

Ja, kao takva, ne priznajem nikakva prijateljstva nastala iz obijesti i želje za nekim novim pakostima i van-svemirskim teorijama zavjere. Jer što te dvije osobe može povezivati osim činjenice da su povrijeđene od jedno te iste osobe? Što im je zajedničko osim frajera s kojime su obje sanjale budućnost, a sada su eto tako obje bivše i stvar povijesti ili žene s kojom su likovi već vidjeli svoju djecu?

Koji klik imaš u glavi da ideš razglabati o frajeru s kojime si se do jučer dripala na zadnjem sjedištu njegovog auta, gdje se je garant dripala i ona prije tebe?

Dragi moji dečki i cure, nije vama lako. Pogotovo kada se susretnete, random nadasve, dok kupujete špeceraj s mamom s njih dvije ili s njih dvoje. Vidite ih kako zajedno šeću dućanom i glasno se smiju. Nije vama lako priznajem, a kako je tek njima? Njih dvije, odnosno dvoje, su očito očajne/i i dalje pate za vama, njegujući prijateljstvo ili vezu nastale iz mržnje i neke teške lobotomije, samo da vas imaju na oku. I blizu srca, dok vas eto tako zajedno mrze. Uistinu mi vas je žao, a zašto? Zato što sam pred desetljeće i pol imala sličan razgovor s meni dragom muškom osobom, koja je eto tako imao bivšu broj jedan i bivšu broj dva koje su nakon što je bivša broj dva postala bivša kao i bivša broj jedan postale the best frendice.

Ne bih se ni sjetila ovog našeg razgovora da ga nisam neki dan srela u gradu. Hvala frende na inspiraciji i sorry bat jedi ga, ubi me ova magla pa crpim teme iz pvt života.

Naš razgovor na kavi je išao nekako ovako.

„Daj si zamisli situaciju našeg susreta. Ja s dečkima na pivi, a njih dvije sjede par stolova dalje. Piju kavu i glasno raspravljaju o prošlom vikendu i izlasku u metropolu. Sve sam čuo, a uz mene i moja ekipa. Nisam znao kome je neugodnije meni ili njima dok su se njih dvije tako prekeljavale“

„Prekeljavale su se ili ti je bio iritantan sami prizor koji ti se odigravao ispred nosa?“ – upitala sam ga dok me poput ostavljenog šteneta gledao kako se igram s upaljačem.

„Pa i jedno i drugo, do jučer su se nišanile, a sada odjednom sjede na kavi i glasno prepričavaju o nekom izlasku i nekim papcima koji su ih cijelu noć častili. I da te odmah prekinem, nisam prisluškivao, nisi mogao ne čuti taj dijalog, jer su doslovno urlale!“

„I? Što bih ja sad trebala?“ – namrštenih obrva pitam to svoje štene najdraže.

„Pa, ništa, ali kaj ti nije to debilno?“ – odgovori ponovno postavljajući pitanje.

„Je, debilno mi je, ali mi je isto debilno razgovarati s tobom o tim tvojim bivšim kozama koje se sada druže. Kaj da im se i ja pridružim u novom prijateljstvu?“

„Jesi ti isto trknuta. Samo sam ti rekao, zašto me odmah napadaš?“

„Zato što znam kuda taj razgovor ide. I vjeruj mi, ne razgovara mi se o tome.“

Uzela sam si novine i krenula listati tražeći stranicu s horoskopom.

„Čekaj ti ćeš sada čitati novine?“

„Ne gledat ću slike!“ – sprdno mu prebacim moleći se Bogu da promijeni temu ili barem uzme sportske i čita o tekmi koja se jučer igrala. Ja sam svim tim mojim frendovima (sorry, bat jebi ga dečki tako je bilo) bila rame za plakanje, ali tek kada bi bili ili ostavljeni ili prevareni ili ne znam ti ja kaj. Tek tada bih ja za njih postajala ženskog roda. Do tada sam bila jedna iz ekipe koju se žbokalo u rame i s kojom se zajebavalo, pod izgovorom „ti nisi cura, ti si naša Iva“. Išli su mi na živce svi do reda. Sam Bog pa su se poženili, pa sam ja sa svojim čovjekom, pa su nam se putovi razišli, jer s ovim živcima na vi i svim govnima koje imam, nisam u stanju slušati njih i njihove pičkoplačljive ode o „kurvama i janjetini“, a čujem da se situacija nije promijenila ni danas. Osim što su danas većina njih postali razvedeni s alimentacijom i bivšom ženom za vratom i sada kukaju jedan drugome kako su sve žene kurve, a oni jadni dobri to nisu zaslužili. Jebi ga ekipa, ali tako je, ja vas, najiskrenije danas ne bih imala živaca slušati.

No, da se ja vratim svome napuštenom štencu i njegovim bivšim „kuravama“.

Nakon što sam ga otpilila i napokon pronašla horoskop (koji mi se i nije baš smiješio) počela sam se smijati. U ljubavi mi je pisalo „neka nova poznanstva na vidiku“.

„Da ne počinjem i ja biti dio klana koji te mrzi?“ – krenula sam s podjebavanjem nakon pročitanog. Nije mu bilo do zajebancije, a kamoli do sprdanja s njegovom situacijom.

„Halo lik, što si ti očekivao? Pusicu? Poziv na jedan na brzaka da te utješim? Ne kužim? Pa, nisam ti ih ja birala! Uostalom, kada si ih  sam, eto tako, izabrao i zvanično me upoznao prvo s jednom, pa s drugom i kada sam ti ja rekla svoje mišljenje o njima, počeo si me izbjegavati. Što sada kada sam ja prekinula s dečkom, a ti jadan susreo njih dvije koje se vole, sada ponovno imamo zajedničkih tema? Sada opet smijemo biti prijatelji, jer smo solo?“ – nisam mu dala da odgovori. Dodatni monolog je trajao još nekih deset petnaest minuta, a on je samo šutio. Naravno da je šutio, jer sam bila u pravu. Isto kao što je i on bio u pravu kada mi je rekao za mog čovjeka, nakon što je čuo da nešto petljamo, da ćemo nas dvoje jedno drugo „sfaširati“. I nije pogriješio, moj muž i ja se „faširamo“ i dan danas. I ja urlam na njega i on sere kvake, ali to je takva ljubav. Ljubav na pas mater i dođi da ti jebem kevu, ali kada gori – jedno drugome držimo leđa. I opet ja odoh u širinu i zagubi se tema i nastade „što je pjesnik s time htio reći?“ pa da odem na “rivrs”.

Pjesnik htjede da kaže, kada se vrati na temu o prijateljstvu ili vezi između dvoje bivših koji su si za temelj svojeg bivanja uzeli nekog jadnika ili jadnicu i sada eto tako bivaju mrzeći onoga ili onu od prije – sve je to jedno veliko govno. Tko je od tih aktera tog „hjuđ“ prijateljstva/veze/bakanalije bio na lobotomiji? Mislim, halo, znam ja onu „o pokojnima i bivšima sve najbolje“, ali daj se saberite. Ako do svojih dvadesetih, tridesetih, pa čak i četrdesetih niste stekli/e prijatelje, onda vam ne trebaju ni oni koji su do jučer jahali po nekome koga ste i vi jahali nekada, negdje, (barem jednom ako ništa drugo) davno prije. I ne, vi nemate zajedničkih tema, jer se osoba nije ponašalo jednako prema vama i prema toj drugoj, trećoj, osmoj osobi.

Niste bili s tom osobom u istim fazama njegovog/njezinog života. I ne dobivate ništa od te velike novokomponovane ljubavi, prijateljstva, propale lobotomije osim da vam se rulja smije. Ja prva – ha ha ha, budale.

Zato, njegujte prijateljstva iz djetinjstva, škole, s faksa, kako se ne bi ovako blamirali među pukom, a svim mojim bivšima mahanje i mirno more u leđa, preživjeli ste mene, ostale su kamilica – samo hrabro! I da, nemam namjeru slušati o vama preko vaših bivši. Zato sve vi koje ste, kao i ja ex BEK OF BIČES! Jer, mene ne zanima (kao i Gorana Bareta)!

Pusa svima, vaša jedna i jedina iVERICA

Iva Matijaško Degač

Komentari

Amazonke.com

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete