Happy list

Na prijedlog moje najdraže, predstavljam današnju kolumnu:

„Happy list“

Happy list ili čak (odnosno samo) 20 slamčica spasa za kojima možete posegnuti u svakom trenutku. Imate li to? O čemu se radi? Nažalost, često čujem zaposlene mame kako se žale da nemaju niti pet minuta za sebe. Morate ih napraviti. Kako god. I to početi s pet svetih minuta radeći ono što vam puni baterije, a onda strateški smišljati vrijeme i mjesto da to postane češće. To nije luksuz, nego nasušna potreba funkcioniranja cijele obitelji. Iz praznog izvora nema se što dati!

Tipične razbibrige su kava i cigarete. Ja ne pušim, ali bez svete jutarnje kave ne želim započeti svoj dan. Svaki dan započinjem s pet minuta mira. Malo lažem. Ne baš mira i tišine, ali pijem kavu, to je istina. 😉

Koja je vaša happy list? Ovo je moja:

 1. Gledanje u zelenilo, more, nebo, a ako nemam ništa od toga – u prazno. „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda.“ Ma kako god se osjećala, pogled na nebo i prostranstvo iznad nas uvijek me iznova vrati na mjesto. Na mjesto gdje su svi moji problemi mali, nevažni, u tom golemom svemiru čije samo postojanje predstavlja ogromnu radost. Pogled na nebo u meni uvijek izaziva radost. U najtežim trenucima tješi me spoznaja da svijet ide dalje, da je toliko toga lijepog i dobrog i da su i problemi prolazni. I pet minuta tu je dovoljno da me napuni snagom, podsjeti da nisam sama niti su moji problemi tako veliki kako mi se u tom trenu to čini.
 2. Čitanje dobre knjige. Onaj osjećaj kad se potpuno izgubiš u omiljenom štivu. Nema me, otputovala sam. Divno!
 3. Promatranje djece kako spavaju. Svaki dan, bez iznimke, neposredno prije spavanja pogledam svoje slatke paketiće u krevetima, jednog ispod drugog, kako bezbrižno spavaju. I svaki put, ma kako se osjećala, osjećam ogromnu zahvalnost, kao da mi je netko dao najveći i najljepši dar. Nekad ne mogu vjerovati da je to istina! Da sam ja njihova mama! Kako je to moguće? Neka mala slatka bića žive sa mnom! Nije li to čudesno? J
 4. I to ono koje uključuje puno povrća na kojemu se iživljavam. Mrkve, kapula, tikvice… Jadna li je ta mrkva kad je krenem čistiti, rezuckati. Frustracije odlaze u vjetar sa svakim zamahom noža. Vrlo smirujuće iskustvo i jedan od glavnih razloga zašto skoro svaki dan poslije posla kuham. 😉 Kuhačom za mir u kući.
 5. Divljanje u kuhinji ili pjevanje u autu na neku dobru pjesmu. Mlada sam i luda i uvijek će tako biti dok me nosi ritam.
 6. Može biti ponoć nakon cijelog dana provedenog na nogama, ali kad ja uplovim u svijet iz svoje mašte, za mene sve ostalo prestaje, samo imaginarni svijet postaje živ, blizak i stvaran. Obožavam to, a koliko, može znati samo onaj koji i sam dijeli istu strast.
 7. Ne mogu vjerovati da ću ovo napisati, ali vježbanje. Zaista. Sav taj intelektualni rad, posao, zadaće, pisanje, čitanje traži protutežu. Trenuci ukradeni na brzinskom treningu kao da me vraćaju u ravnotežu. A osim toga, promjene koje vidim na tijelu me silno motiviraju da ustrajem.
 8. Zdrava hrana. Čudno, ali otkako radim na sebi sve manje mi se jede junk. Priuštim si ga bez grižnje kad god imam priliku, ali generalno nemam potrebu pored svega korisnoga što mogu unijeti u sebe posegnuti za lošijim izborom.
 9. Totalno drugačije od prethodne dvije točke, hahaha, ali dobar i u svemu grješan izlazak, kad mame polude (na najjače). Spomenula sam već da nemam grižnju savjesti kad izađem i pijem pivo? 😉 #zdravzivot
 10. Svi oni trenuci čiste ljubavi u danu, osmijeha i dobrote koju vidimo u drugima. Toliko ljudi, toliko emocija i sreće. A nekad to uzmemo zdravo za gotovo. Prečesto. #guilty
 11. Šetanje psa. To nekad u žurbi traje tek pet minuta, a promijeni perspektivu začas. Izađeš umoran, nervozan, a vratiš se sa zamagljenim naočalama u kuću punu smijeha i mirisa večere. Zahvalnost na najjače (iako su i ukućani i toplina cijelo vrijeme bili tu, ali mi smo bili zaokupljeni drugim stvarima i nespremni to primijetiti).
 12. Telefonski poziv tetki koja živi sama ili razgovor s usamljenom susjedom. Kad ti se netko toliko zahvaljuje samo zato što si ga nazvao ili kratko porazgovarao s njim. Napuni dušu i podsjeti koliko smo jedan drugome potrebni i važni.
 13. Ljubaznost u situacijama kad može nastati svađa. Gužva u prometu, trube, uzvici, a ti sa smiješkom propustiš drugo vozilo. Vidiš osmijeh preko stakla i nisi iznenađen kad i tebe drugi počnu propuštati jer pozitivni val je pokrenut.
 14. Smijeh i humor najjače su oružje. Odgoj, brak, posao i svi naši interesi zahtijevaju visoku razinu smisla za humor ili pretvaranje neželjenih situacija u nešto smiješno.
 15. Usputni zagrljaji i brzinski poljupci. Nekad za tek toliko imamo vremena. Ali to nije tek toliko. To je sve.
 16. Maženje kućnog ljubimca ili briga oko biljaka ili cvijeća. Ja sam tip za djecu i životinje, a biljke usvajam tek od nedavno i nismo si baš najbolji prijatelji (čitaj ubijem ih prebrzo). Jeste primijetili da se psi nakon što ih dugo mazite ustanu i otresu se? Neki smatraju da psi kroz maženje (namjerno) na sebe pokupe našu lošu energiju i s tim otresanjem je miču sa sebe da bi i sebe vratili u ravnotežu, nakon što su to prvo napravili s nama.
 17. Nisam tip za šminku, nisko mi je to na listi prioriteta, ali obožavam imati čistu kosu i nositi neku dobru narukvicu ili naušnice. U pet minuta stignem oprati kosu i dok se kosa suši, usput kopam po ladici i tražim narukvicu koja će cijeli dan zveckati uz mene i podsjećati me na osobu koja mi ju je dala ili na sretni moment kad sam je sama sebi kupila.
 18. Ovo je možda najvažnije. U obavljanju običnih dnevnih stvari koje svaki dan ponavljamo, kao što je pranje ruku, vožnja automobila ili ispijanje vode, osvijestiti sve radnje, biti kompletno u tom trenutku. S vremenom to postane navika. Čekanje u redu u trgovini, vožnja zaobilaznicom do posla postali su trenuci koje obožavam jer ih koristim za opuštanje.
 19. Meditacija, molitva, duboko disanje. Ovo je čudesna metoda. Svatko na svoj način može zastati i na njemu primjeren način se resetirati. Ja tehniku dubokog disanja koristim kad osjetim da se ljutim ili postajem tužna. Kratki fokus na disanje i brzo se centriram. Vjera u Boga i prepuštanje u njegove ruke u trenutku kad sami ne znamo što bismo je oslobađajuće. Ali svatko ima ono svoje nešto. To što ja vjerujem da su anđeli uz mene u svakom trenutku je moj način.
 20. Prisjećanje na ono što imamo u trenutku kad nam se sve čini crnim. Otvoriti mobitel i pogledati sretne slike s godišnjeg za mene je jedan od najbržih načina da si povratim dobru volju. Nema tih slika na Facebooku niti Instagramu, vidljive su samo nama koje smo ih proživjeli, a pogledati te zarobljene trenutke sreće, radosti, bezbrižnosti naknadno garantira osmijeh u roku od deset sekundi od prisjećanja.

Krenulo me. Mogla bih ovako pisati do sutra. Ali stvar je u tome da bi mogao i svatko od vas. Radite li to? Brojite li svoje blagoslove i imate li neke svoje stvari, hobije i gušte koji vaš život uzdižu od preživljavanja i borbe s obavezama i pretvaraju ga u život vrijedan življenja? Što je to što vas pokreće? Nemojte napisati samo – obitelj. Osim toga. Koje je vaše unutarnje gorivo? I ako ne znate odgovor, što čekate da biste ga saznali? 😉 Ajmo!

Sve vas ljubi zahvalna Anita.

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete