Pozitivni izvještaj “Girl Power”…

Čitajući ovotjedni pozitivni izvještaj došla sam do zaključka da naslov može biti „girl power“, jer radi se o pozitivnim vijestima i inspirativnim primjerima „običnih“ žena i majki koje nisu samo pričale nego su bile kreativne i aktivne. Misao – akcija – djelo! Svaka čast, cure!

Nedavno sam i sama na Facebooku share-ala vapaj majke čije je dijete žrtva pedofilskog napada. Naime, „gospodin“ se nakon odsluženja zatvorske kazne doselio u gradski stan u neposrednoj blizini svoj žrtve i preko puta osnovne škole. Stanovnici gradskog naselja Kozala bili su izvan sebe, zabrinuti za djecu i dječaka (žrtvu) koji sada mora živjeti vrata do vrata pored čovjeka koji ga je zlostavljao. I ja, kao i većina nas, podijelila sam o toj nesretnoj činjenici status na Facebooku , na par minuta sam suosjećala s boli te majke, podijelila status na Facebooku i to je to. Tu sam stala. Ali, na sreću, nisu svi stali, točnije šest upornih majki nije. One su, poput svih nas, bile potresene vijestima o pedofilu u njihovom susjedstvu, ali su svoju reakciju usmjerile na mijenjanje te neželjene situacije. Zasmetalo im je što je pedofil pušten iz zatvora radi dobrog vladanja i što su općenito u Hrvatskoj mete i žrtve pedofila premalo zaštićene i nije im bilo jasno kako se tu ništa ne može napraviti?

Oko sebe su počele okupljati sve veći broj roditelja, spremnih poduzeti neke mjere kako bi zaštitile djecu. Ali nitko nije znao što se može napraviti, a zakoni su takvi kakvi jesu, bar trenutno. Kako nisu znale kojim putem krenuti, za pomoć su se obratile jedinoj udruzi koja se borila protiv pedofilije, Lavicama, koje su im pomogle da zajedno naprave peticiju koju je vrlo brzo potpisao velik broj osoba. No, tada su shvatile da peticija ništa neće promijeniti, a one su se odlučile napraviti promjenu, a ne samo akciju! Povezale su se s ocem djevojčice koja je bila žrtva pedofila u Beogradu. Taj otac je nakon petogodišnje borbe s institucijama uspio progurati tzv. Marijin zakon, koji štiti žrtve i oštrije kažnjava pedofile. Uzevši kao primjer taj zakon i spojivši ih s primjerima sličnih zakona iz drugih zemalja, one su napravile prijedlog svog zakona i s njime otišle u Sabor gdje su naišle na podršku i pružanje savjeta kako bi zakon bio posve prilagođen našem kaznenom zakonodavstvu. Tu su dobile poticaj za osnivanje vlastite udruge, koji su poslušale i osnovale udrugu Ruka koja će se baviti pružanjem podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima.

Šest majki koje su se zalagale za „antipedofilski zakon“ u medijima su prozvane kao „Riječka inicijativa“. One su složile gotov tekst zakonskih izmjena koje su već upućene u saborsku proceduru i koje sadržavaju novine kao što su nepostojanje zastare za progon pedofila, porast dosadašnjih kazni zatvora, zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom, trajni registar pedofila.

I iako kreatorice zakona tvrde da im nije važno što se s njihovim zakonom događalo poslije, mislim da je bitno napisati da je izmjene zakona koje one predlažu politika okrenula sebi u korist, a podrška koju im je dio ljudi pružio prilikom izrade zakona prokazana je kao prilika za stjecanjem bodova za vlastitu korist. Naime, vrlo brzo, izmjena zakona identična onoj koju su Riječanke dale u Sabor, izašla je kao prijedlog određenih pojedinaca po kojemu je „antipedofilski zakon“ njihovo djelo. Svakako da je neovisno o tome cilj „Riječke inicijative“ ispunjen i da to ne umanjuje trud ovih hrabrih žena i trebali bismo biti zadovoljni i zahvalni jer će ovo važno pitanje biti bolje uređeno, no zaista je jako ružno ne priznati trud, utjecaj i rad „Riječke incijative“. U to ime, članicama novoosnovane udruge Ruka želim svu sreću. Sigurna sam da je, ako nastave raditi s ovakvim žarom, ispred njih stvaranje mnogih promjena. One same kažu da im je najvažnije da su tako brzo uspjele ostvariti svoj naum. Bravo, bravo, bravo!  Jedna od majki, članica inicijative za Novi List je izjavila sljedeće: „Kad udruga krene raditi na konkretnim slučajevima ljudi, koji nam se jave sa svojom pričom, nećemo to samo proslijediti dalje, već ćemo slučaj pratiti od početka do kraja. Gledat ćemo da institucije kvalitetno odrade svoj posao. Ondje gdje je zapelo, mi ćemo reagirati! Jako nam je važno da svako zlostavljano dijete bude spašeno, da se pruži adekvatna pomoć i djetetu i cijeloj obitelji, a da se onaj koji je zlostavljao dijete sprovede policiji i da ga se adekvatno kazni.“

Druga inspirativna „girl power“priča je osvajanje prvog mjesta za najbolju inovaciju u županiji, moje Facebook prijateljice, poduzetnice Iva Ćulumović. Ivina inovacija je linija delicija Camelliata s kamelijom te praline punjene hrvatskim vinima u tekućem obliku. Listove i latice  kamelija, koje Iva stavlja u praline, nitko dosad još nije na taj način koristio, a vino u njenim pralinama ostaje u tekućem obliku, po čemu su jedinstvene i na domaćem i na inozemnom tržištu. Kamelija je zaštitni znak Opatije, koja u zadnje vrijeme razvija kulturu „čokoladnog turizma“ i Iva je odlično prepoznala taj trend i razvila nešto novo, jako ukusno, privlačno i zanimljivo, a njen trud su prepoznali i na natječaju. Nakon osvajanja prvog mjesta, Iva je na Facebooku napisala ove simpatične riječi: „Lijep je osjećaj kad vidiš da se cijeni trud, rad i inoviranje.“ Svojom uspješnom i pozitivnom pričom našla je svoje mjesto u današnjem Pozitivnom izvještaju te smo Ivu zamolili da odgovori na par pitanja za naše čitatelje, što je ona rado i učinila.

Kako si došla do ideje da proizvodiš praline s kamelijama i tekućim hrvatskim vinima?

Ideja o proizvodima s kamelijom došla je tako što volim istraživati ljekovita i pozitivna svojstva raznih biljaka. Prva biljka koju sam istražila bila je lavanda, za koju znamo da djeluje  antistresno te i nju koristim u proizvodima. Isto tako sam istražila dobrobiti kamelije i došla sam do saznanja da su latice i listovi antikancerogenog, antiupalnog učinka na stanice te time produžuju vijek stanica. S obzirom da je Opatija grad Camelije poželjela sam dati i svoj doprinos u jačanju brandiranja Opatije kao grada Camelije tako da se prehrambeni proizvodi s kamelijom mogu kupiti na području Opatije i da ovaj kraj bude poznat i po tim mojim prehrambenim suvenirima koje bi i domaći i strani turisti mogli konzumirati. Listovi Camellije Sinensis dosad su se koristili jedino za izradu čaja, a ja sam odlučila proizvoditi slatke delicije kao sto su džemovi, torte, kolači i praline od lista i latica Camelije te sam i naziv liniji dala Camelliata. Osim sto sam zaštitila proizvode zaštitila sam i nazive branda i linije.

Što se tiče pralina sa vinima smatrala sam da bi bio doživljaj okusa pojesti pralinu s vinima tako da vino bude u tekućem obliku jer sam vidjela da konkurencija radi samo praline u kojima je vino u smjesi unutar punjenja, a ja sam željela to napraviti na drugačiji nacin. Izrada pralina s tekućim vinom u njima je zahtjevna i nimalo lagana. Svaka pralina je ručni rad, ali isplati se probati završni rezultat.

Što ti je bilo najteže, a čemu se najviše veseliš u poslu?

Najteže je što stalno imam potrebu za dodatnim financijama jer veći dio zarađenog ide dalje u razvoj proizvodnje i sama proizvodnja uvijek iziskuje ulaganja pa mi je tako jako korisna ova nagrada i pametno ću dobiveni novac iskoristiti za razvoj proizvodnje.

Najviše me veseli što mogu biti kreativna i što stalno kreiram nešto novo, a još i više kad vidim da se kupcima sviđaju proizvodi i kad su zadovoljni okusima. Također me ovaj posao obogatio novim poznanstvima i ugodnim druženjima s kupcima i kolegama malim proizvođačima. Rado s mojim kupcima pričam i o raznim temama i uvijek za svakog rado odvojim vrijeme za razgovor jer volim upoznati moje kupce. Oni nisu samo kupci za mene nego i osobe s kojima sam preko svojih proizvoda u komunikaciji i želim im dati ono najbolje od sebe, baš kao da su članovi moje obitelji.

Koji su ti planovi za iduću godinu?

U idućoj godini želim napraviti sve potrebne korake da sa svojim proizvodima izađem i na inozemno tržište jer postoji potražnja i od dalekih zemalja, ali želim i pojačati prisutnost na našem lokalnom tržištu. Svakako već imam u planu zaštititi još neke od mojih proizvoda i kreirati još novih inovativnih proizvoda jer moja mašta i vizija nemaju kraja. Svaki korak naprijed otvara nove izazove i horizonte u daljnjem razvoju proizvodnje.

Imaš li neku poruku onima koji se dvoume oko ostvarivanja svojih ideja i zamisli?

Ono sto ja uvijek savjetujem je da se ne čeka da se sve posloži za krenuti u ostvarenje svojih snova nego treba iskoračiti hrabro i odvažno čak i onda kad možda nismo skroz spremni jer neke stvari možemo i u hodu riješiti. Početak je pola posla, samo je bitno započeti. Dalje te nosi želja i volja te kreativnost u onome sto radiš pa i prepreke onda nisu teške nego ih se lakše savlada. Zato svakoj ženi u bilo kojoj životnoj dobi savjetujem da čim prije krene k ostvarenju svojih snova, jer svatko od nas ima u sebi posebne jedinstvene potencijale koje može izraziti i kapitalizirati, ali mora donijeti odluku da to učini.

Hvala Ivi, inspirirajte se njenim primjerom, budite hrabri i slijedite svoje snove, slobodno si negdje u vidno polje ispišite sljedeće Ivine riječ kao podsjetnik vlastite vrijednosti: „Moja mašta i vizija nemaju kraja“!

I za kraj, poput jednog od najvećih trgovačkih lanaca u kojemu sigurno i vi obavljate kupovinu, pozivam vas da svoju blagdansku kupovinu obavite ranije. Taj trgovački lanac je odlučio da ove godine, osim što ne rade za Božić i blagdan Sv. Stjepana ni na Badnjak neće raditi! Zamislite koliko to njihovim zaposlenicima znači. I nemojmo se zavaravati, zadovoljan radnik bolje radi od nezadovoljnoga, ako već govorimo o profitu i o „gubljenju“ profita na neradne dane. Ne izgubiš radni dan, ali izgubiš zadovoljstvo radnika. A to ima puno, puno veću važnost nego što mi mislimo! Svim radnicima i onima koji se tako osjećaju želim ugodnu i umjerenu blagdansku kupovinu, još imate vremena biti kreativni, a kupiti samo ono što vam treba.

Divan adventski tjedan vam želim!

Sve vas ljubi „girl power“ Anita.

Anita Ratkić Šošić

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete