žena, silovanje

Rekao je netko ‘slavan’ na tv-u i ostao živ. Ok, živ je dosta upitan pojam jer su izrazi lica i voditeljice i sugovornice tjednima poslije kružili internetom u formi meme-a. Ali u svjetlu svega onoga što potresa zapadnjačku scenu zadnjih par mjeseci, osjetila sam potrebu da se ipak pozabavim tim pitanjem koje trenutno iskače iz paštete.

Nezgodna je to tema za raspravu, priznajem, pogotovo na Balkanu gdje je i dalje čisto legitiman, da ne kažem poželjan sistem demonstriranja vlastite muškosti, ubiti vlastitu ženu/djevojku/ljubavnicu u po’ bijela dana. Jer, hej, ženi treba pokazati gdje joj je mjesto. A i vječne su one fore sa šamarom za dobro jutro jer će ga ‘svakako zaslužiti tijekom dana’. Smiješno, je l’ da? Ne, nisam ni mislila.

I vidim da naše gorde muškarčine pune testosterona počinje zbunjivati ovaj novi poredak i novo klasificiranje seksualnih napada. Tamo su krenuli s nekim (božemtesačuvaj) insistiranjem na pristanku za vrijeme seksa, i nekim neljudskim zahtjevima da muško isto smije misliti na kontracepciju, a sada idu do te mjere da se tu svaka krava u Hollywoodu sjetila da ju je jednom netko uhvatio za dupe i odjednom je ona žrtva? Daj, molim te.

Jer kod nas su granice jasne – silovanje je ono kad te netko nepoznat ugura u haustor i siluje pod prijetnjom svjetlucavog oštrog predmeta. Moraš biti puna masnica, imati tragove od prigušivanja vrištanja, tragovi sperme moraju biti prisutni i ti nikako ne smiješ biti polugola (onda si sama tražila), polu pijana (tek tu si tražila) ili ne daj bože zbunjena oko toka događaja. Jer ipak je to u rangu ruskog romana za lektiru, da si pametna, trebala si bilješke voditi u blokiću.

A ovo tlo koje se našim testosteronskim božanstvima izmiče pod nogama je stvarna prijetnja njihovom životu. Kako mislite ‘seksualni napad’, a NE mislite na silovanje? Kako je odjednom svako drapanje za dupe problem? Šta vi sada nama hoćete reći da više ne smijemo ni uputiti neumjesan komentar na račun radne kolegice bez da mi netko ne diše za vratom?

Kakva je ovo odjednom urota protiv muškaraca i ako sve te žene govore istinu – zašto su šutjele do sada? Naprosto NE MOŽE BITI DA GOVORE ISTINU!! Hej, netko te uhvatio za dupe – pa nije te silovao u haustoru, saberite se.

I na takve lavine komentara koje dolaze sa svih strana, sjetim se samo najosnovnije simpatične homofobije. Sjećate se Reneove uloge u Bitangama i princezama? Sjećate se kako gay konobaru konstantno ponavlja: “Samo dva metra od mene”? E pa vidite, u tom grmu leži zec. Pokušajte zamijeniti uloge i zamisliti da je umjesto standardnog muško-ženskog kontakta došlo do muško-muškog kontakta. Neželjenog s jedne strane. Pa mi, molim vas, pokažite muškarca koji se NEĆE smatrati napadnutim ako ga muškarac uhvati za dupe. Ako mu kaže kako ‘primjećuje da ima dobar paket’ i namigne pri tome. Ako mu uvjetuje ostanak na poslu ‘samo nevinim poljupcem’. Normalno?

Kao da više niste tako sigurni, zar ne?

I tu je vrlo lako vidjeti KOLIKI je zapravo problem i kakva RUPA BEZ DNA se nalazi pred nama svima. Svaki slučaj prijave seksualnog nasilja se uzima s rezervom jer nas društvo uči da ‘to nije ništa’. ‘Da je to normalno’. Jer ako te muško hvata za dupe, ti trebaš biti ponosna jer to znači da si ‘dobra’! Ako te indirektno ucjenjuje seksom, to je samo zato što si ti toliko jebozovna da ti čovjek ne može odoljeti – pa nije ON kriv što si ti seksi, halo?!

Jer ono što nas patrijarhalno društvo uči je upravo činjenica da smo mi žene samo komad mesa. Kao dobar rasni konj. Tvoje tijelo nije tvoje i svi polažu pravo na njega – odlučiti kako ga treba sakrivati, a kada ga otkrivati i u kojoj mjeri, kako treba doživljavati užitke, a kako nipošto, kada treba rađati i koliko i u kojoj mjeri ga tko treba dodirivati.

I tako onaj s početka priče kaže: “Dajte, molim vas, ne bi vam smetalo da vam zvižde bauštelci koji su zgodni! Jer vi da ne želite pažnju, ne biste nosile štikle, šminkale usta i pokušavale biti privlačne.” On je, naravno, zaboravio da neka radna mjesta ženama uvjetuju rad u štiklama, da ih se šalje kući da ‘naprave nešto od sebe’ kada dođu bez šminke, a svaka dlaka koja nije u trepavicama ili kosi se smatra prljavom i uvredom.

Istina je, mi jesmo ‘isprogramirane’ da budemo fizički privlačne i da se borimo za mušku naklonost. Ali to nije došlo rođenjem, to je čisti nusprodukt patrijarhata koji nam vrlo otvoreno i jasno signalizira da nismo vrijedne kao osobe ako nismo vrijedne muške pažnje. Da je sve što možemo ponuditi samo seks i, kasnije, prokreacija. Samo tome i služimo. Zato i je žena ženi uvijek vuk – jer smo naučene da se moramo boriti jedna PROTIV druge za naklonost velikog muškarca. Zato i jesmo naučile istrpjeti hvatanje za dupe, jer to prečesto znači opstanak.

A ako vi i dalje ne vjerujete da su sve te ‘priče’ istinite, bacite oko na statistiku koja kaže da je više od pola žena u nekom trenutku u životu bilo izloženo nekoj vrsti seksualnog zlostavljanja. Pogledajte statistiku koliko je žena silovano, koliko je žena ubijeno od strane njihovih partnera i, u konačnici, koliko slučajeva nasilja se pretpostavlja da nije nikada prijavljeno. Jer mi odrastamo u svijetu u kojem se odmalena zna da ‘tko se tuče, taj se voli’. U svijetu u kojem se žrtvu uvijek prvo pita što je imala obučeno, je li bila pod utjecajem i misli li da je nečime izazvala takvu reakciju. Jer otkako je svijeta i vijeka, poznato je da žena služi za navođenje muškarca na grijeh. Tako je to kada si drugotan, izgleda.

A ako i dalje mislite da pretjerujemo, baš kao i kod ‘ličkog rukovanja’, toplo preporučujem jedno ispipavanje teritorija u gay klubu pa se poslije čujemo.

Rado ću saslušati sve detalje o tome kakav veliki kompliment intelektu svakog pojedinca je kada ti polupoznata osoba gura ruku u gaće. Nepozvana. Možda baš potrefite zgodnog bauštelca pa si smijete priznati da je to ionako ono što priželjkujete.

Maja Marić

Komentari