Will Grayson, Will Grayson – John Green i David Levithan

Will Grayson ima sedamnaest godina i živi u Chicagu. U moru srednjoškolaca, svoje dane dijeli s najboljim prijateljem Tinyjem Cooperom i jednom usputnom Jane.

Pored Tinyjevih ljubavnih jada oko dečka dana, Will se mora nositi i s čudnim osjećajima koji su se počeli javljati za Jane, a koji su prilično nejasni. A tu je i taj mjuzikl koji Tiny sprema. U životu srednjoškolca nikada nije dosadno. No, kada zbog krivo izrađene lažne vozačke dozvole bude prisiljen preskočiti koncert na koji su otišli njegovi prijatelji, Will će vrijeme odlučiti prikratiti na najneobičnijem mjestu – u sex shopu – i to će biti trenutak kada će njegov mladi život skrenuti u novom smjeru.

Will Grayson ima sedamnaest godina i živi nedaleko od Chicaga. Beznadno je zaljubljen u dečka kojeg je upoznao online dok je njegova nazovi-prijateljica Maura nešto kao zaljubljena u njega. Will se bori s depresijom i smatra da je imao izvrstan dan ako nije pomislio da si oduzme život. Kada, nakon godine dana izmjenjivanja poruka s Isaacom, konačno dođe vrijeme da se upoznaju uživo, Isaac će predložiti najneobičnije mjesto u Chicagu – mjesto za koje će Will prekasno doznati da se radi o sex shopu. Od toga dana Willov će život krenuti u novom smjeru.

Kada se igrom slučaja upoznaju u sex shopu, životi dvaju Willova postat će povezani na najčudniji mogući način i donijet će im nove ljubavi, nove odluke i otvoriti nove vidike u njihovim životima. A tu je i taj nesretni Tinyjev mjuzikl…

Priča o mladima za mlade, pisana tinejdžerskom strujom svijesti iz dva prva lica, vući će vas na okretanje stranice za stranicom brzinom srednjoškolskog smišljanja isprike za nenapisanu zadaću. Klasični svijet Johna Greenea u ovoj je inačici isprepleo se sa svijetom Davida Levithana i definitivno smo dobili najbolje od oba svijeta. Ako izuzmemo Grešku u našim zvijezdama, Greeneove knjige donose nam svijet mladih u kojim bismo rado živjeli i sami kao tinejdžeri, sa svim svojim prednostima i manama, jer uz sve nedostatke života Greeneovih likova, uvijek postoji ona srebrna nit zbog koje je sve vrijedno.

Kada u tu priču dodamo i zaštitni znak Davida Levithana, koji se kroz svoje knjige bavi seksualnim identitetom mladih, dobivamo jedan suptilno pritajeni priručnik za upotrebu tinejdžera, priču kroz koju upoznajemo skriveni svijet današnjih mladih i probleme kojima bismo se mi odrasli vrlo rado ponekad vratili. Uz tu, nazovimo ju vedriju, neviniju notu, autori progovaraju i o borbi s depresijom i onoj vječnoj temi (ne)prihvaćanja u društvu zbog izgleda, ukusa i ostalih sitnica koje život znače u toj osjetljivoj dobi.

Kao netko tko je pročitao sve kod nas prevedene knjige Johna Greenea, mogu reći da mi je ova najdraža. Možda baš zato što je pisac ovaj puta udružio snage s još jednim piscem kojeg volim, a čija me Svakoga dana jednostavno oborila s nogu. U svakom slučaju, uživat ćete u ovoj knjizi voljeli Johna Greenea ili ne jer uvest će vas u svijet koji sve nas kao roditelje čeka prije ili kasnije, u svijet u kojemu ne bi trebalo biti važno jesi li gay ili straight, jesi li punker ili slušaš pop, jesi li sišao s naslovnice časopisa ili imaš petnaest kilograma viška – bitno je ono što nosiš u očima i u srcu jer tamo se krije tvoje pravo ja.

Andrea Cvjetković

 

Komentari

Amazonke.com

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete