Uvijek sam voljela dobre ljubavne, fantasy priče. Ima nešto u dobrom ljubiću što te uvijek nekako ugrije oko srca, posebno u ovo doba godine. Priča o Ever, mladoj teenagerici koja u prometnoj nesreći izgubi obitelj i mora se nositi s tom činjenicom u posve novom gradu, okružena novim ljudima, ali i duhom pokojne sestre Riley, te čudnovatim moćima koje si ne može objasniti, te zbog kojih sada čuje tuđe misli, vidi aure ljudi, osjeća što oni osjećaju i zaviruje u intimni svijet ljudske duše, potpuno nenamjerno, spin je priče koji te povuče i dok se snađeš već si se navukla.

A ja sam se navukla na ovu priču.

Everin život je kaotičan, sve do trenutka dok u njega nonšalantno ne ušeta misteriozni Damen Auguste, novi učenik njene škole kojim su svi apsolutno fascinirani. On je zgodan, duhovit i totalno misteriozan. Djevojke zavađa poklanjajući im bijele ruže koje kao da stvara iz zraka.

Ever ga u početku izbjegava, ali kasnije bude uvučena u njegov fanasy svijet, jer Damen je Besmrtnik. Posve drugačiji Besmrtnik od svih onih koje smo do sad susretali kroz fantasy romane.

A Ever? Ever je njegova srodna duša, djevojka koja se uvijek iznova reinkarnira i tragično pogiba prije svoje 17 godine.

Kroz serijal susrećemo razne negativce koji stoje na putu Everinoj i Damenovoj besmrtnoj ljubavi. Tu je opaka Drina, zli Roman i mnoštvo drugih tipičnih zlikovaca koji čine sve kako bi se okoristili tajnom vječnog života.

Tu je naravno i Riley, duh Everine mrtve sestre koja joj pomaže da prebrodi samoću kroz prvu knjigu. Tu su i Miles i haven, Everini i Damenovi prijatelji koji i sami prolaze turbulentne dogodovštine u svom teenagerskom životu.

Ever putuje kroz magični svijet Besmrtnog života shvaćajući da sve ima svoju cijenu. Dok autorica na posve inovativan način pripovijeda Everinu priču. Njen stil je pitak, lak i zamaman. Dok pripovijeda imam osjećaj kao da sve to upravo proživljavam i sama.

I dok sam serijal mnogi povezuju s onim mega popularne Stephanie Meyer, autorice Sumrak sage, moram naglasiti da je ovaj fantasy serijal nadmašio konkurenciju. Iako sam fan Sumrak serijala, moram priznati da stilski Alyson ima mnogo više za ponuditi, da su njeni zapleti pitkiji, laganiji i jednostavno nekako pitomo realni.

Jedan je to drugačiji val pisanja zbog kojeg sam se zaljubila u Besmrtnike. I pomalo žalim što su na našem tržištu u sjeni mnogih razvikanijih djela, koja iskreno i kvalitetom i stilom debelo zaostaju za ovim serijalom. Izuzetno se veselim još neprevedenim nastavcima „Night star“ i „Everlasting“.

Priča o Ever koja duboko proživljava svaki novi dan, svaki poljubac, dodir i svaku emociju, svaku želju, strast i bojazan o vlastitoj prošlosti, na momente me znala zateći. Svaka sumnja u vlastite odabire a tako i strahove koje Ever osjeća, zbog 600 godina koje je Damen živio bez nje i ljubio druge žene, opisani su s nevjerojatnom lakoćom, kao da ih je autorica i sama upravo proživljavala.

Iako sigurna u svoju ljubav prema Damenu, Ever kroz serijal donosi mnoge naivne odluke, koje su plod mladosti, nezrelosti i realnog straha. Tako na kraju druge knjige ostaje strah da je zauvijek izgubila Damena, a zli Roman ipak pobijedio.

Kroz sve to, tu je i standardni život srednjoškolke, koja nije osobito popularna, zabrinuta tetka koja brine o njoj, popularne djevojke u školi koje joj zagorčavaju život zbog čiste dosade i ljubomore, jer iako skrivena ispod dugih vestica i hudica, Ever je prelijepa mlada djevojka.

Djevojka koja sada pije besmrtni sok, više nema potrebu jesti, bori se sa strahovima i spoznajama koje donosi odluka da živi zauvijek pored svog Damena i spoznaja da se zauvijek rastala od mogućnosti da prijeđe most između živih i mrtvih i tako se ponovno ujedini sa svojom prerano izgubljenom obitelji.

Pomalo paradoksalno, dok sam čitala prva 4 nastavka priče, cijelo sam se vrijeme pitala da li bih donijela isti izbor? Da li bih pristala živjeti vječno, zbog ljubavi? I kolika bi to ljubav morala biti? Je li istinska želja svih nas da živimo zauvijek, mladi i bezglavo zaljubljeni ili postoji određena čar u življenju, stvaranju svoje obitelji, starenjem uz svog partnera i odlaskom, na nekom mjesto nakon ovoga ili ponovni početak?

Autorica kroz serijal daje mnoge odgovore kako možda izgleda zagrobni život, te kakvi svjetovi postoje između dimenzija, ali istinski sama osjećam, da neke stvari ako i postoje ne trebamo znati dok smo ovdje.

Što donose peti i šesti i pri tome posljednji dio serijala, jedva čekam saznati! Kao što se veselim i ekranizaciji priče. Uvijerena sam da će biti totalni hit!
Ocjena za serijal do sad 10/10

M.Klasiček

Serijal ‘Besmrtnici’ Alyson Noël sastoji se od 6 knjiga:

1. Zauvijek (eng. Evermore)
2. Plavi Mjesec (eng. Blue Moon)
3. Zemlja sjena (eng. Shadowland)
4. Mračni plamen (eng. Dark flame)

i još neprevedene:

5. Night star
6. Everlasting

Izdaje: Algoritam


I ovog puta se naravno igramo! Na našem Facebooku možete osvojiti prvi i drugi dio serijala “Zauvijek” i “Plavi mjesec”. Pohitajte tamo i možda baš vi zaronite u Algoritmovu uspješnicu.

Komentari