Pozitivni izvještaj – neka 2018. bude godina dobrih vijesti

Moram priznati da sam već u prvom tjednu 2018. godine čula puno dobrih vijesti. Ne znam jesam li već baždarena da dobre vijesti sada prepoznajem, a ove druge, kad god mogu, ignoriram, ali čini mi se da i mediji više nego prije djelić svog prostora daju pozitivnim vijestima. Na nama je samo da ih prepoznamo i tražimo više takvih sadržaja.

Lijek protiv karcinoma pluća u testiranju – Svakako me najviše razveselila vijest da je poznati hrvatski znanstvenik Igor Štagalj potvrdio da je lijek za karcinom pluća spreman za klinička testiranja na ljudima. Klinička istraživanja lijeka počinju u Hrvatskoj i u Kanadi, a u Hrvatskoj će se primjena lijeka voditi u Zagrebu na KBC-u Jordanovac. Lijek bi trebao djelovati na način da tumor pretvori u kroničnu bolest s kojom bi bolesnik mogao živjeti još desetak godina ili čak do kraja života. S obzirom na visoku stopu neizlječivosti ove bolesti, svaki pomak i nada su dobre vijesti. Svima koji su izgubili nekoga koga vole od ove opake bolesti ovo otkriće je sjajno, nadajmo se samo da će procedura testiranja lijeka biti uspješna, potvrditi benefite i biti dostupna svakome kome treba čim prije.

Muzej osamdesetih – A moram priznati da me i lagane, ležerne teme jednako privuku. Jako mi je fora što se u Zagrebu otvorio muzej osamdesetih, gdje se može vidjeti kako se živjelo tijekom 80-ih godina dvadesetog stoljeća. Zvuči kao da je bilo prije tisuću godina kad ovako napišem, ali svima nama koji još uvijek na policama čuvamo svoje primjerke „Tisuću zašto, tisuću zato“, čini se kao da je to bilo jučer. Kao dijete osamdesetih sigurno sam pristrana i vjerujem da moja djeca ne bi dijelila moje oduševljenje s Commodoreom, no ovakvi muzeji nude više od povijesti i interaktivnih izložaka, nude nam šetnju uspomenama, mirise nostalgije i priliku da djeci napokon u praksi pokažemo kako smo to mi živjeli. Koja to familija nije imala Fiću barem u jednom periodu? 😉

Povećana potrošnja – A sudeći po podacima Porezne uprave, Hrvati su kupovali i automobile i štošta drugo jer smo prošle godine potrošili čak 170 milijardi kuna, što je sedam posto više nego 2016. godine.

Norvežani i pametni automobili – Šteta što prilikom kupovine automobila nismo više poput Norvežana gdje je prošle godine svaki drugi Norvežanin kupio električni ili hibridni automobil. Osim što s time pomažu svojoj zemlji koja ima vodeću ulogu u segmentu prijevoza s nultom emisijom ugljičnih plinova, i njihova zemlja pomaže njih s privilegijama kao što su porezne olakšice, ali i dozvola vožnje po voznim trakama namijenjenima javnom prijevozu i besplatne vožnjama u trajektima. Ako ovako nastave, Norvežani bi zaista mogli i ostvariti svoj vrlo ambiciozan cilj da od 2025. godine više ne prodaju automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Najotočanka – Na Otoku Krku organiziran je izbor za osobu godine. Ove godine to je Svjetlana Vrkljan-Radovčić, koja promovira i potiče zdravi život, jogu i pilates i vrlo je aktivna i angažirana humanitarka. Svjetlana ima tek trideset i sedam godina, a nagradu upravo danas preuzima od strane otočana koji su prepoznali njen trud i rad. Kako i ne bi kad se svi još sjećaju da je Svjetlana bila jedan od pokretača velike humanitarne akcije organizirane kako bi se prikupila sredstva za liječenje dječaka Tea Jelenovića, a s humanitarnim radom nastavlja i dalje, jer je nažalost još jedan dječak, Gabriel Mance, bolestan i potrebna mu je pomoć.

Izgubljeni novčanik – Nedavno sam pročitala knjigu Čudo i silno sam željela s djecom pogledati istoimeni film u kinu. Na knjigu ih nisam uspjela nagovoriti, ali na film jesam! No, uzalud, jer u dva navrata ostali smo bez karata. Srijede i kino u vrijeme školskih praznika loša su ideja ako se karte ne rezerviraju unaprijed. I sjedim ja tako opelješena za desetke kuna sitnog novca dok dječaci provode vrijeme na raznoraznim igricama i svjesno biram sretnije misli od onih koje mi prolaze glavom : “Leđa me bole, opet neću gledati film a svejedno odoše pare…“ Natjerala sam se utišati misli i rekla sam si samo: „Tko zna zbog kojeg razloga sad tu sjedim i promatram ljude kako žure u kino“. I prolazi ispred mene neka djevojka i iz torbe joj ispadne novčanik. Bez razmišljanja ustajem i podižem novčanik s poda, no nje već nema, nestala je u gužvi ispred blagajni kina. U tom trenutku sam primijetila da je istovremeno sa mnom još jedan čovjek pohitao podignuti novčanik s poda i da stoji pored mene dok ja stojim i razmišljam kako najbrže pronaći vlasnicu. Započnemo razgovor, on bi novčanik odnio na info pult, a ja sam više za opciju blagajni kina. I u tom trenutku do mene dolazi mlada cura i govori da je to njen novčanik. Smijem se i bez razmišljanja joj ga pružam, na što je drugi nalaznik pita ime i nakon što joj provjeri osobnu, vraća joj ga.

Djevojka Lara se okreće i dok ponovno leti prema kinu dovikuje da ne može vjerovati da su došla takva vremena da joj ne jedna, nego dvije osobe istovremeno pronađu i vrate novčanik.

Došla su takva vremena da je do grla došlo sivila, crnila i žutila. Vrijeme je za pozitivne vijesti. Svaku subotu čeka vas „pozitivni izvještaj“ – skup crtica koje su mi unatrag tjedan dana zapele za oko i koje ću za vas uredno bilježiti i svake subote i objavljivati. I vi primjećujete pozitivne stvari? Nešto vam je uljepšalo dan? Imate sjajne vijesti koje želite podijeliti s nama i inspirirati druge? Javite se na: anita.ratkic-sosic@amazonke.com i svojim primjerom postanite dio „pozitivnog izvještaja“.

Sve vas ljubi godinu starija Anita.

Anita Ratkić Šošić

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete