Iva Matijaško Degač: „Sang Real – potraga za svetim gralom“…

Da samo na latinskom napišem Lapsit exillis, veliki broj nas ne bi imao pojma što je pisac s time htio reći, što i nije za čuditi se, jer mnogi danas ni ne barataju tim odavno izumrlim jezikom. No, kada bih napisala Sveti gral, nema osobe koja o njemu ne bi znala nešto ili o njemu ne zna apsolutno ništa. Bez obzira na vjeru, dio svijeta u kojemu živimo ili nešto treće, svi smo barem jednom,negdje, nešto čuli o tom najmističnijem predmetu kršćanstva.

Predmetu koji je obožavan od strane mnogih avanturista. Predmetu o kojemu su snimljeni mnogi filmovi, serije. Predmetu koji je mnogim teoretičarima zavjere najplodniji materijal za teze i rasprave. Predmetu o kojemu su napisane mnoge knjige, a najpoznatija današnjem puku je „Da Vinciev kod“ od D.Browna. Koji je po meni ponudio najzanimljiviju tezu koja glasi –  Sveti gral nije „San Greal“ već je „Sang Real“ ili u prijevodu Sveta Krv. Sveti gral je po toj teoriji nastavak loze Isusa Krista.

Kada bi svaka ova indicija o Isusu, kao pravom Kralju Izraela, bila točna (jer bez potvrđenih dokaza o istom to i jesu samo indicije) i kada bi sve te silne nazovimo ih priče (neke se čak nalaze i u samoj Bibliji) o njegovom rodovskom stablu, pravu na prijestolje i ženi s kojom ima dijete bile istinite, što mislite što bi se dogodilo? Vrlo jednostavno – nekadašnje teorije zavjere postale bi istina; tu istinu bi prihvatili mnogi, ali bi ponovno nastale nove teorije zavjera koje bi kontrirale i tako bi se nanovo zavrtjeli u krug oko sebe. Nastao bi privremeni kaos u i tako kaotičnom vremenu. I ništa više i ništa manje. Crkva ne bi izgubila na svojoj snazi (jer budimo realni nije ju izgubila ni u doba inkvizicije), niti bi se Zemlja zavrtjela krug manje. Samo bi se uveli neki novi termini i izbacili neki postojeći. Kao npr epitet kurve prije imena Marije Magdalene i Isusu bi osim onog religijskog kraljevstva napokon bio priznato i rođenjem stečeno nasljedstvo na tadašnje Kraljevstvo Izraelsko. I to je ono što mene oduvijek intrigira. To je onaj dio koji meni spina glavu idejom da  Sveti Gral predstavlja Isusa kao čovjeka i Njegovu odabranicu koja mu je rodila kćer, a ne kalež s posljednje večere koji obiluje čudotvornim moćima.

Žena – pojam koji je za mene hram ljudskog postojanja, te samim time ona je Templarica – Čuvarica Svetog Grala. Čuvarica čovječanstva i ljudskog postojanja.

Da bih vam bolje dočarala temelje za tu teoriju morala bih se vratiti u vrijeme prije našeg vremena i otići 2018 godina u prošlost, te se zaustaviti u maloj priprostoj štalici gdje je rođen Čovjek koji je poslan od Boga. A opet, rođen od Majke sa svim svojim ljudskim osobinama. Majke Marije koja je potomak Davidov i Oca Josipa koji je potomak Salomonov. Po tim teorijama Isus bi bio Kralj Izraela i srušio bi „imperij“ Židovski. Uzeo bi im vlast, a s njom i njihovo bogatstvo i postao bi samo čovjekom. Svoju moć utvrdio bi i ženidbom s Marijom Magdalenom koja je isto poput njega bila kraljevske krvi (potomak Benjaminovog plemena), te bi brakom stvorili jaki politički savez i okrenuli povijest koju mi znamo na glavačke.

Samu ideju grala kao nastavak Isusove loze teoretičari zavjere objašnjavaju kao skriveno značenje u riječima opisa kaleža u kojemu je bila Isusova krv. Smatraju da je opisana Marija Magdalena koja je trudna, a ne predmet, ne kalež, već upravo ona. Ona kojoj je po njima Isus ostavio svoju Crkvu, a ne Petru. Ona zbog koje su se kasnije i križarski ratovi vodili samo zato da bi se uništili dokazi o njezinom postojanju. Samo da bi se očuvala ideja o Božanskom, a linija koja predstavlja Isusa  kao smrtnika zatrla u zaborav.

S obzirom da se o ovome piše i dan danas, te je sama teorija vrlo živa, možemo reći kako ipak ni križarski ratovi, ni Crkva sa svojim epitetima kurve i nepriznanjem nje kao Isusove žene nisu mogli spriječiti ljude da istražuju i vjeruju u nešto što je drugačije od onoga što je napisano u Bibliji.

Marija Magdalena je samim svojim postojanjem predstavljala prijetnju ranoj Crkvi koju su vodili muškarci, jer je potvrđivala Isusovu smrtnost i čovječnost kontrirajući ideji da je upravo on najavljeni Mesija. Vjeruje se da je rana Crkva nju okarakterizirala kao prostitutku, a Isusu pridodala Božansko samo zbog moći, a to potvrđuje i Konstantin sa svojom željom ujedinjenja Rima (4st.nak.K). I od tada postoje kodna imena za Mariju Magdalenu- Kalež, Sveti Gral, Ruža (s pet latica koja simbolizira Venerin pentagram i povezan je s ružom kompasom) od tada je ona najplodnije tlo za ovu najluđu teoriju zavjere koja je najzanimljivija cijelom čovječanstvu stoljećima.

Teoretičari tvrde da je Mariji Magdaleni u bijegu nakon Isusovog razapinjanja pomogao uprano Njegov voljeni ujak Josip Amatejac, te da ju je tajno odveo u Galiju (današnja Francuska) do židovske zajednice koja joj je pružila utočište. Koja je ponudila pomoć trudnoj ženi. I čuvali su je dobro. O rođenju Isusove kćeri Sare, pa do najsitnijih detalja njihovih života postoje zapisi Židova koji su ih čuvali, jer su je zbog kraljevske linije kojoj je pripadala po podrijetlu smatrali svetom osobom i štovali je kao nasljednicu slavne linije kraljeva. I upravo su ti spisi temelj ove teorije, temelj Svetog Grala, koji se po pretpostavkama sastoji od spisa ispisanih na desetak tisuća stranica spremljenih u 4 velika sanduka. Spisi ispisani prije Konstantina i njegovih izmjena Biblije pisani rukom Isusovih učenika. No, najviše pažnje među spisima prilaže se spisima pisanim rukom samog Isusa Krista poznatijim pod nazivom „Q“ spis (rukopis za koji je čak i Vatikan priznao da postoji) i Marije Magdalene pod nazivom „Marijini dnevnici“ (u kojima opisuje svoj život s Isusom, raspeću, te piše o bijegu u Galiju i rođenju svoje kćeri).

A, sada jocker zovi pitanje za vas. Jeste li ikada čuli  za dinastiju Meroving ili možda koja obitelj je osnovala Pariz? Ako jeste, onda ste ujedno čuli i o krvnim nasljednicima Isusa Krista koji su u 5 st. ujedinjenjem s Francuskom lozom i stvorili novu obiteljsku lozu. I upravo zato je Vatikan u tom velikom pohodu prvo krenuo u potragu za gralom gdje? Pa, naravno u Francusku i to samo zato što je Crkva htjela tajno izbrisati svaki trag Isusove loze. Skoro su i uspjeli u svom naumu, ali je u 7.st zadnji među njima nastavio lozu i očuvao svoje korijene. Stvorio je lozu iz koje se rodio na daleko poznat Sionski Priorat (ako nije poznato dr.Gugl ima znanje). Koji nisu samo zaduženi za čuvanje spisa i lokacije groba Marije Magdalene, oni su zaduženi za očuvanje njezinog najvećeg bogatstva i ostavštine, njezinog potomstva kroz Isusovu krvnu liniju.

U cijelu priču uključeni su i vitezovi templari čiji je zadatak bio pronalazak spisa iz Salomonovog hrama koji bi dokazali istinitost ove teorije, no mi znamo kako su završili svi do jednog od njih i upravo zbog toga sve više vjerujem ovoj tvrdnji, koja meni ni malo ne umanjuje značenje filozofije Isusovog učenja, čak štoviše još mi je čini bližom.

Mogla bih o ovoj teoriji pisati danima koliko mi je intrigantna, ali vam opet za kraj malo gurkam da istražite sami i zapamtite – Teorija je teorija i na nama je hoćemo li vjerovati u nju. Na nama je hoćemo li se propitkivati ili jednostavno zanemariti napisano, vjerujući u ono što želimo ne obazirući se na tuđa mišljenja.

Iva Matijaško Degač

 

Komentari

Amazonke.com

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete