Pozitivni izvještaj – Dječje radosti

Potpora zvana „drugi roditelji“ – Kako djeca rastu i imaju svoje male živote, to smo mi oko njih angažiraniji. Tako i ostali roditelji. Na hodnicima u vrtiću srećeš uvijek iste ljude, viđate se na izletima, utakmicama, treninzima, rođendanima, u školi, na igralištima… djeca nam imaju sjajne društvene živote, ciljano, jer svima nam je interes da se bave „pametnim“ hobijima kako bi stekli zdrave navike za koje se nadamo da će im ostati kroz pubertet i kasnije, kroz život. Ako imaš dvoje djece, prije ili kasnije dogodit će ti se da u isto vrijeme moraju biti na dva različita mjesta. Lako je to organizirati za sve one kojima bake, djedovi i tete mogu uskočiti u pomoć. Ali što s onima koji to nemaju? Ili čiji baka-servis ne može uvijek uskočiti? Ne mogu vam opisati koliko je život lakši i ljepši kad se organizirate s drugim roditeljima. „Draga, možeš mi molim te pokupiti dijete s treninga?“ „Mogu, ne brini, dat ću im jest i dođi kad obaviš!“ Ne-pro-cje-nji-vo! Solidarnost na djelu koja toliko olakšava život da, onima koji to nemaju, ja to ne mogu niti opisati! Već sam pisala o legendarnoj vrtićkoj skupini „dinosauri“? Preko djece smo se toliko povezali da surađujemo poslovno, idemo zajedno na izlete, družimo se, idemo zajedno na kupanja, slavimo zajedno Nove godine i tako dalje… Ali bit svega je što si pomažemo oko djece. Stoga ja danas skidam kapu svim roditeljima koji si međusobno pomažu oko djece! Vi ste veliki dar svijetu i zbog vas je kvaliteta života u ovim ludim užurbanim vremenima puno bolja! Hvala na svim palačinkama, pizzama, sladoledima, igri, vožnji, spavanjima… Obećavam vratiti s hrpama potrošene Nutelle, ispečenih kokica i prijeđenih kilometara. I kao što znate, kojom čašicom za roditelje! Udarili smo kontru svim tim ludim obavezama koje nas gone i našli načina da i kroz lude dane plovimo lakše! Bravo!

Gripa i dječje bolesti – Znate ono doba godine kad od velikog razreda u školu dođe njih samo 11? Malci doma šmrcaju, kašlju, temperatura se skida lijekovima i tuširanjima… Ali škola ide dalje, program se mora ispoštovati! I opet – roditeljska solidarnost. Imamo sreću da učiteljica najbitnije vezano za nastavu napiše u obavijesti. Nema dileme ni suvišnih pitanja, sve dobijemo crno na bijelo i to je divno! I onda je dovoljno na Viberu imati grupu i par dobronamjernih mama koje će tu obavijest poslati u poruci i svi sve znamo! Teži dio posla – odrađivanje odrađenog gradiva i dalje je na djeci, ali barem nema više nošenja bilježnica, potrage za informacijama. Uz malo dobre volje i suradnje sve se može riješiti. Topla preporuka svima da se na ovaj način povežu i to već od prvog razreda. Naravno, pritom nemojte pasti u zamku pa da i vama i djetetu prijeđe u naviku da umjesto djece mislite o tome što je za zadaću, ali u trenucima kad su odsutni ili im zatreba pomoć, kroz ovakve grupe imate mjesto gdje ćete moći dobiti pomoć!

ADHD i škola – Svatko tko odgaja ili sudjeluje u odgoju djece s hiperkinetičkim poremećajem, zna što znači vječno nemirno dijete u školskoj klupi. Svakodnevna borba s različitim ishodima, ovisno kakav je dan. I onda u državnoj školi, od znamo kako plaćenih učitelja, s neskrivenim sjajem u očima čuješ ove riječi: „Znate, ja kad njega vidim, ja pomislim, da je barem ovaj sustav drugačiji. Da barem on može imati više učiti ono što ga zanima i pokazati sav sjaj koji iz njega izađe kad radi ono što voli! On bi tada bio iznad svih ljestvica. A ovako… borit ćemo se, dan po dan. On je tako drag i pristojan, samo jako je nekoncentriran. Ali što ćemo pričati. Sve znamo. Ja imam volje i ne brinite se, sve ćemo riješiti.“ Svatko tko je prije toga stotinu puta čuo: „On je tako nemiran/recite mu da se smiri/ što ćemo mi s njim/strah me da se ne ozlijedi od ljuljanja/on je tijelom prisutan, ali duhom tako daleko“, zna da ovakve, ljubazne riječi potpore znače sve. Ali sve. Jer nekad ne znaš iz kojeg bi bunara izvukao motivaciju. I onda ovo. Ima divnih učitelja.

Dječji rođendan i prava prijateljstva – Stariji sin prošli tjedan napunio je 11 godina, ali to nije vijest koju želim podijeliti s vama. Svi smo na internetu čitali razne poruke koje su si mame međusobno slale povodom dječjih rođendana, o premalim iznosima poklona (strahota), vraćanju nedovoljno dobrih darova, nepozivanju ili šikaniranju djece koja su drugačija… A ovaj primjer koji ću vam sada iznijeti je čista suprotnost. Kao prvo, moj sin je slavio sa svojom najboljom prijateljicom. Da, da, najbolji prijatelji od vrtića, dva divljaka pametna, draga i prefrigana. Kao drugo, ona je njemu samostalno napisala poruku u kojoj mu čestita rođendan i želi podršku. Poruku vam dostavljam ispod teksta, uz pristanak Ninine mame, da vidite kakvu potporu i prijateljstvo djeca mogu imati između sebe.

Osim toga, pokloni koji se dijele su toliko primjereni i divni. Znate zašto? Jer NEMA neprimjerenih poklona! Daruju se lopte, slatkiši, majice i knjige! Da se daruje bilo što drugo, ili ništa od toga, nema veze. Sva sreća pa imamo mogućnost proslaviti svi skupa, još malo koliko će djeca htjeti slaviti ovako, „dječje“. Jedna djevojčica s kojom se moj sin možda najmanje druži, poklonila mu je knjigu koja je njegova najdraža i sama je to mami predložila! Nije li to dokaz obraćanja pažnje jednog djeteta na drugo, na ono što nekoga veseli i kako mu se može uljepšati njegov poseban dan? Djeca su divna, divna! Samo ih trebamo pustiti i dati im priliku da to pokažu! (I usput ne izgubiti sve živce hahaha).

Sve vas ljubi umorna, ali sretna mama Anita.

Anita Ratkić Šošić

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete