U sedam dana Bog je stvorio svijet. U 7 dana Alvina Knightly je od obične izgubljene djevojke postala uzurpatorica sestrinog života, udovica sestrinog muža, majka vlastitog nećaka, bogatašica, ubojica i bankrotirana ovisnica. Kako? E ovo je najluđa priča koju ste ikada čuli…

Ako vam treba knjiga uz koju ćete se smijati, koju nećete od prvog trenutka moći ispustiti iz ruku, gutajući svaki redak i svaku stranicu sve do napetog kraja, koji je zapravo samo početak, ako vam je potrebno malo avanture, strasti i dokaz da ima ljudi s totalno filmskim životima, koje naprosto nikada ne biste željeli živjeti, onda je ovo priča za vas. Jer Alvina Knightly je seksi hodajuća noćna mora koja prkosi gravitaciji i svim zakonima uma i fizike. O moralu nećemo jer… Alvina je amoralna do bola i uživa u tome!

Rođena kao zla blizanka svoje sušte suprotnosti, sestre Elizabeth, koju čitav svoj život krivi za sve svoje nevolje, Alvina je zlo i naopako, a sve joj se dešava slučajno i isprva posve spontano. Čak su i njeni unutarnji organi razmješteni posve naopako… pa joj je srce na desnoj strani grudnog koša! Mala, zajebana ovisnica o društvenim mrežama, koja živi u svinjcu i ustaje iz kreveta tako što zagazi u pizzu koju je pitaj Boga kada ostavila na podu, a na poslu žvaku lijepi za računalo, pa je pet dana kasnije ponovno prožvače da bi ustanovila kako i dalje nema okusa i najzad je nanovo zalijepi na računalo! A na aerodromu krade prtljagu bogate putnice, bez imalo grizodušja…

Alvina je vrag kojeg ćete obožavati!

Iako na prvu nevina, simpatična, posve rastrojena i naivna onako do bola, kroz knjigu se pretvara u prelijepu spletkarošicu. Pozvana u Italiju na odmor, ona napušta svoj kaotični život samo da bi uletjela u nešto još gore! Stiže u dom svoje sestre i njenog božanstvenog muža Abrogia i tu ulazi u svijet bogataša, mafije, intriga i neobuzdanog seksa. Ona uživa u vatrama koje podmeće, što doslovno a što samo metaforički. Nema dlake na jeziku i tijek njenih misli je naprosto fenomenalan, na svaki mogući skandalozni način. Ali u nju se zaljubite. Njom ste oduševljeni. Čak i u trenucima kad uzurpira mjesto svoje netom nesretno preminule sestre blizanke. Čak i kad mrtva hladna spava s njenim mužem, koji tek nakon seksa shvaća da njegove Beth više nema i da se upravo seksao s njenom nesnosnom blizankom. Čak i kad ga ubije kamenom kako bi sakrila svoju tajnu, pa čak i kad naivno zapali sliku vrijednu milijune dollara.

Ona je naprosto potpuno i neupitno LUDA!

Je li za sve njene komplekse, nesigurnost i ljubomoru prema sestri blizanki, kriva njena majka? Majka koja je oduvijek na očigled više voljela Beth. Majka koja je produbljivala jaz između sestara, svojim obožavanjem prema jednoj, a zgražanjem i zanemarivanjem prema drugoj kćeri? Majka koja je bila potpuno “na svoju ruku” pa je od Elizabeth učinila princezu a od Alvine izrod?

Ili je sve to samo plod poremećenog uma s kojim se Alvina bori jednako kao što se bori sa svijetom? Njoj je sve normalno – strano i nepojmljivo. Ona svijet doživljava kao igraonicu koja prema njoj nikada nije bila pravedna, pomalo onako kako daltonisti vide svijet u zelenoj i crvenoj, tako Alvina sve vidi nekako iskrivljeno. Tako reagira, tako osjeća, tako živi.

Ako niste čitali Ludu, ako niste upoznali Alvinu – niste doživjeli ništa! Kao što postoje književni klasici tako postoji i ova knjiga koja niti je krimić, niti je ljubić, niti je išta do sad viđeno! Prvi dio trilogije koja se čita u jednom dahu. Triler, brutalnog crnog humora, natopljen krvlju, strasti, životom na visokoj nozi. Totalni zemljotres.

U svakome od nas živi jedna mala, slatka i pogubljena Alvie. U svakome od nas je i anđeo i vrag. Svi mi imamo svoje demone, svoje strasti i svoju zlobu. Jedina je razlika u tome što znamo te demone obuzdati.

Zbog toga se ne mogu naljutiti na Alvie, jer ona nije kriva što je LUDA!

M. Klasiček

Prije je ovdje pisalo što sve radim, gdje sam sve uspješna, ali uspjeh je relativan pojam zar ne?

Pišem jer volim pisati, jer je to svijet u kojem sama krojim pravila, jer mi je to ponekad bijeg a ponekad odušak. Moja terapija.

Ako ti se sviđa, drago mi je. Ako ne i to je okej. Nismo svi za iste stvari 🙂

Komentari