Iva Matijaško Degač: „Iza hladnih rešetaka…“

Zima je na izdisaju, ali nam svojim zadnjim snagama zadaje snažne posljednje udarce, kroz smrznuta jutra i poneki snježni dan. Zima je na izdisaju, a s njom i ja, jer bliže mi se dani na koje bih radije da me nema. Zima je na izdisaju, ali i dalje se bori. Tješim se, kako je i zimi došao sada već skoro kraj, možda se i ja iščupam iz tog čemernog bluesa u iščekivanju proljeća. Jednom.

Palim cigaretu dok stojim na ulici i čekam. Klinci jurcaju sa svih strana, pokušavaju stići na bus, ljudi sumanuto bježe od pahulja, noseći kišobrane, a ja? Ja stojim na ulici i pušim.

„Kako jako pada …“ , prozujalo mi je kroz misli poput rakete.

Ja uistinu mrzim snijeg, ali toga dana sam stajala na ulici bez kišobrana. Borila sam se s vjetrom, koji kao da mi je namjerno bacao pahulje u lice. Nanosi hladnoće strujali su mi tijelom, a ja sam i dalje stajala na ulici i čekala, krateći si vrijeme svojim najvećim porokom. I sama cigareta, koja kao da je molila za konačnim izdisajem zadnjim izdahom, u obliku oblaka dima, tog dana nije mi pružala utjehu. Stajala sam sama.

Sjećanja su me poput bodeža pikala ispod srca. Um se trzao u agoniji, a bol u grudima vrištala  panikom očajnika. „Ne sada Ivino, ne sada“, čujem uza sebe dobro mi poznati glas. Okrećem se brzinom svjetlosti ne bih li ugledala njegov lik, ali umjesto njega kraj mene je bila samo moja sjena. Minute su se činile kao vječnost. Ista ona vječnost koja je ostala zarobljena iza hladnih rešetaka mojeg srca. Vječnost koja nije imala namjeru da nestane, da me ostavi na miru.

Pahulje su igrale svoj posljednji ples prije sudara s mojim licem, s mojom divljom kosom koja je virila ispod vunene kape, a ja sam stajala sama i iščekivala proljeće.

„Nemoj plakati, suze ti ne stoje“, reče ponovno glas koji mi je toliko nedostajao, kao što suncu nedostaje mjesec kada zađe. Refleksno sam dodirnula lice da na brzinu maknem dvije otprhnule suze iz oka. „Ne plačem, hladno mi je“, rečem na glas ne mareći zbog čudnog pogleda djevojke koja se okrenula prema meni i pogledala me u čudu. Samo sam joj se nasmiješila ubijajući zadnji dim cigarete. „Bože“, pomislih „pomisliti će da sam luđa, no što jesam“, brzo otpuhnem dim i gurnem već promrzle ruke u džepove kaputa kojeg toliko volim nositi. I to ne samo zato što u njemu izgledam mlađe, već zato što je crvene boje. Već zato što ga je i on volio.

„Crvenkapo mala“, znao mi je govoriti dok sam paradirala kraj njega, glasno se smijući i objašnjavajući što mi se neobično dogodilo toga dana. Za njega sam do zadnjeg trena bila Crvenkapa, malena djevojčica u crvenom kaputu koja širokim očima gleda svijet ne znajući da je okružena vukovima. Ne znajući da život nije bajka. Ne znajući što je život.

Truba auta me prenijela iz razmišljanja. Naučeno sam nabacila krinku, svoj širok osmijeh i mahnula za pozdrav. Iz auta je treštala neka najnovija komercijalna stvar, koju vjerujem danas zna gotovo svaka teenagerica, orila se pjesma, čuo se je smijeh.

„Mama, jesi čula? Tata je pjevao“, pita me kroz razigrani smijeh.

„Da čula, znala sam odmah da ste to vas dvoje još dok ste bili dvije ulice dalje“, vješto slažem uživljena u ulogu koju sam naučila igrati u ovakve dane kada mi je teško. Ulogu razigrane mlade žene, kojoj je prije do smrti, nego do veselja.

„Znam da mrziš snijeg, ali kaj nije predivno kada ovako pada? Kao da ga neki div trese iz vreće na nas“, nastavi mala.

„Pusti mamu, ona se samo boji da ćemo je opet našopati“, smije se pokvareno njezin tata, a ja? Ja bez obzira što sjedim s njima u autu i dalje stojim na ulici sama. I čekam.

Znala sam da će se zalomiti takav delirij duše, znala sam da će mi biti teško, pa sam odmah ujutro svojima najavila druženje uz čaj nakon svih obaveza koje imamo. Izlazeći iz auta, iz kojeg je i dalje dopirala glasna muzika s radija, bacam pogled prema ulici. Prema starom kestenu koji je bio tu prije svih nas, prije mene, prije njega, prije svih snjegova koje ovaj grad pamti. Bacam pogled i vidim ga naslonjenog, u nekom polusjedećem položaju, na kesten kako čita. Ima deset godina i za svoju dob je veći od svih dječaka stasom, ali i stariji od svih poput starca dušom. Porihtava velike naočale koje su mu skliznule s nosa i češe se lijevom rukom iza uha koljenima pridržavajući knjigu. Ima deset godina i cijeli svijet je samo njemu pod nogama. Pod nogama čijim putem danas ja kročim. Okrećem glavu u stranu, da mi ne vide suze. Ne zato što je plakanje za malu djecu, već nije vrijeme za to. Pogotovo ne na ovako njima predivan snježni dan. Dan kojemu se njih dvoje toliko vesele.

Hladnoću snijega ublažio je topli zrak koji je dopirao iz kafića nošen slatkim mirisom duhana, limuna i meda. Svi su mahom pili čaj i pučkali dim na nozdrve, govoreći kako je ovo jedan od najhladnijih dana ove zime. Sjedam za stol i otkrivam osmijeh kao najveći šestinski kišobran.

„Imam nešto za vas“, govorim dok pretražujem i onako preveliku torbu. Vadim čokoladu, za svakog po jednu. Za njega od jagode, a za nju s lješnjacima. Za nagradu sam dobila odobravanje uz smijeh i „Kako si znala da nam se jede slatko?“. Sat vremena je projurilo kao tren i naše druženje uz čaj i prepričavanje svega onoga što nam se dogodilo toga dana minulo jednim treptajem oka, da nisam ni osjetila koje je vrijeme.

„Jesam ti rekao da nemaš razloga za suze?“, reče glas nošen vjetrom naglo otvorenih vrata omiljenog nam kafića. Poznati osmijeh, veći i od najvećeg šestinskog kišobrana stajao je ispred mene na tim istim vratima. Iste oči, isti osmjeh, ista krv donesena istim snijegom kao i moja tuga, da me ugrije u taj snježan dan.

Na vratima je stajao moj stric.

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete