Rovinj – gradić u kojem vrijeme stoji

Ima jedan mali, slatki primorski gradić u kojega me tijekom života put često vodio. Uvijek mu se rado vraćam, jer to je mjesto u kojem vrijeme kao da ne postoji. Skoro sve je kao nekada, izuzev Rive koja ljeti vrvi turistima. Svejedno, zavući se u staru gradsku jezgru posebno je iskustvo koje bih preporučio svakome.  Rovinj mu je ime, a smjestio se u Istri.
Šetnica koja kreće od Rive uz sam rub poluotoka odvesti će vas prema jezgri starog grada koja se smjestila na brdu. Nekada su ju od opasnosti koje prijete s mora štitili topovi. Danas, kada više nema potrebe za njima , barem ne u ratne svrhe ostali su kao svjedoci prošlosti. Uvijek pripravni, uvijek na straži.

 

 

Pored jedne zgrade dignem pogled, a dočeka me niz plavih škura. Otvorene, da u stanove uđe što više ljetnog sunca. Vrati me to u ono prošlo vrijeme kada je ovaj gradić živio uglavnom od ribarenja. Plava boja uvijek podsjeća na mornare….

 

 

U jednoj od skrovitih slijepih ulica skrio se neobičan fenjer. Nije to jedini takav. Ručno izrađeni, ima ih po cijelome Rovinju. Unikatni, predivni ukrasi potpuno u skladu s vremenom u kojem je ovaj gradić procvao.

 

 

Šareno “bijelo” rublje koje se suši na štriku razapetom između dvije kuće podsjeti me na vrijeme kada su telefoni bili tek u začecima, a dvije si kumice znale dodavati kost od pršuta preko balkona. Ili piti kavu na balkonu (svaka svojem) dok premetaju dnevne novosti iz susjedstva i budnim okom prate i najmanji pokret nestašnih susjeda…

 

 

Šetnju kao i uvijek završavam pred jednim starim sunčanim satom. Izrađen na pročelju male stare kuće, uvijek iznova mi stavi osmjeh na lice. Dugo je vremena bio bez svog štapića, ali netko ga je nedavno vratio tamo gdje pripada. Pogledam na njemu koliko je sati i zaključim da je lagano vrijeme za povratak.

 

 

Alen Bjelopetrović Dax

Komentari

Alen Bjelopetrović

A. B. Dax je znanstvenik u nastajanju, ilitiga magistar kemije trenutno na doktorskome studiju. Ono malo slobodnog vremena što imam najčešće provodim s olovkom u ruci  bacajući misli na papir kako bi bar malo rasteretio skoro pa preopterećeni mozak. Ponekad uzmem fotoaparat u ruke i lutam po Pulskim šumama tražeći napuštene i skoro zaboravljene tvrđave dozvoljavajući im da me odvuku u neki drugi svijet, u neko vrijeme koje je odavno iza nas.

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete