VRANA U OLUJI: 6. Pod okriljem noći

Trebao se naći sa Zlatkom danas. Dogovorili su se za večernju šetnju uz obalu, ali je Zlatko u zadnji čas otkazao. Dugo mu se ispričavao preko telefona obećavajući da će se iskupiti. Nešto je iskrsnulo i Zlatko je hitno morao nekuda otići. Nije ga baš najbolje razumio jer je sve nekako bilo zbrzano i nerazgovijetno. Nije mu ovo trebalo. Ne danas. Da je bio bilo koji drugi dan u pitanju sve bi bilo u redu. Ali ne danas. Danas ga je trebao više no ikada. Osjećao se čudno. Neki bi rekli tužno, no ovo je bilo puno dublje od tuge. Ovo je bila praznina. Bez pravih emocija. Tupost. Nakupilo se previše gluposti u posljednjih tjedan dan i nadao se da će ih se danas riješiti. Trebao je provesti ugodnu večer sa Zlatkom koja bi izbrisala sve što se ovog tjedna dogodilo. Da je večer održana kao što su planirali, ništa što se tijekom tjedna dogodilo ne bi bilo važno. Sve bi izblijedjelo. Zaboravio bi na te gluposti. Umjesto toga one su se jedna po jedna počele vraćati u njegovu svijest.

Proživio je zaista čudan tjedan. Kada bi ga netko pitao što ga je točno izbacivalo iz takta tih sedam dana, ne bi znao odgovoriti. Ipak, nešto nije sjedalo na mjesto. Sve što se dogodilo bilo je malo pomaknuto, ništa nije bilo kako treba. Imao je čudan osjećaj da mu stvari počinju kliziti iz ruku. Kao da gubio kontrolu. Svaka stvar koju je započeo uspjela se izjaloviti. Iako se nije radilo ni o čemu od životne važnosti, osjećao je da ga je počeo pratiti neuspjeh. Da ga je netko pitao što misli o ovom tjednu vjerojatno bi odgovorio da je ljepljiv. Da, upravo ljepljiv. Nije ga se mogao otarasiti. Nikako da završi. Dan se vukao za danom, dug, dosadan i svaki bi ostao nedovršen. Ni u jednom nije stigao obaviti sve što je isplanirao jer se uvijek nešto zakomplicirao. Još uvijek nije gotov. Još uvijek nije došao novi ponedjeljak, što znači da i dalje postoji mogućnost da stvari krenu nizbrdo. Zapravo, već su krenule, sada samo mogu ubrzati.

Nije imao što raditi doma. Istina, mogao je subotnju večer provesti u svojoj sobi čitajući. Mogao je odgledati par epizoda neke serije ili film. Svašta je mogao, ali nije želio. Želio je večer provesti sa Zlatkom. Pa, to se očito neće dogoditi. Svejedno, nije želio večer provesti u stanu. Zidovi su se večeras činili bližima no obično. Soba je djelovala manjom i počela ga je gušiti. Nije bio klaustrofobičan, niti je ikada imao takve ispade. Međutim, večeras ga je soba sputavala i gušila. Nije se osjećao ugodno pa je odlučio poći u šetnju. Napravit će istu rutu koju je trebao proći sa Zlatkom. Neće biti isto bez njega, ali barem će mu proći vrijeme.

More je bilo neuobičajeno mirno, Mjeseca nigdje na vidiku. Prebacivao je nogu pred nogu po šetnici skrivenoj u mraku, pogleda uprtog u pod. Poneka zvijezda je sjala na nebu unoseći tek tračak svjetla u potpunu tamu. Podigao je pogled i zagledao se u gotovo crnu morsku površinu. Tek poneki šuplji zvuk odavao bi da u gleda u vodenu masu koja gotovo da se nastojala sakriti pred njim. Nije mogao jasno odrediti granicu kopna i mora, bilo je previše mračno. Od kada je znao za sebe volio je more. Volio se izgubiti u nepreglednim dubinama tog tajanstvenog plavetnila. Ponekad bi zaronio što dublje može i potpuno se smirio pod površinom vode. Sjetio se one večeri provedene sa Zlatkom na plaži. Da, to je bilo to. To je osjećaj koji bi ga ispunio kada zaroni ispod morske površine. Skoro da je i zaboravio na to. S godinama kao da se sve više udaljavao od mora. Manje ga je privlačilo i nije više uživao u kupanju kao nekada. I dalje je volio otići na more ali više zbog društva  i osvježenja u vrućim ljetnim danima. Veza se izgubila, toga je tek večeras postao svjestan.

Žalio je za tim minulim vremenom kada mu je more bilo dovoljno. Tada nije trebao nikoga, znao je tko je i znao je što mu točno treba za sreću. Sada više nije bio siguran. Tragao je za nečim novim i boljim, nečim većim. Zapravo ni sam nije znao što traži. Mislio je da će shvatiti što mu treba u trenutku kada naiđe na to. Možda je već prošao pored svoje sreće, jer danas ga više ništa nije ispunjavalo. Stajao je tako na sred staze, potpuno sam obgrljen tihom noćnom tamom dok mu se pogled gubi u daljini.  Je li moguće da ga ponovno privlači? Doziva li ga pučina? Tlo pod nogama mu se učinilo stranim. Tvrdi, ishabani asfalt kao da ga je žuljao, iako mu nije stvarao osjetnu nelagodu. Šuma koja se nadvila nad njim počela ga je plašiti. Mrak koji vlada među drvima unosio je u njega nemir. S druge strane, crna morska površina ga je privlačila obećavajući spokoj i odsustvo teških misli. Odjednom kao da se našao na granici dvaju svjetova; jednog goji ga ne želi i tjera od sebe i drugog koji ga privlači.

Nešto je tu pogrešno. Zlatko voli šume. Zlatko ga je odveo u ovu šumu i bilo mu je predivno. Zašto je se od jednom plaši? Zašto u njega unosi nemir? Zbog mraka? Ne… Tama nje razlog. More je isto tamno pa ga upravo neodoljivo privlači. Kopno… Kopno nije nešto čemu pripada. Tlo pod nogama kao da ga želi maknuti sa sebe. Zemlja, kamenje, lišće… odjednom sve djeluje zastrašujuće. More… More sasvim tiho šumi skrećući pažnju na tek nekoliko zraka svjetlosti koje se odbijaju s površine. Gotovo nesvjesno, korak po korak sve mu je bliže. Čuje zov dalekih valova, otvorenog mora i divlje siline oceana. Želi ga. Želi okusiti otvoreno more. Potpunu nesputanost koju samo voda može pružiti. Još nekoliko koraka. Još samo malo. Još minuta i ponovno će biti jedno s vodom.

Trgne ga ruka položena na njegovo rame. Stoji na sekundu zbunjen, ne znajući što se događa. Ruka je i dalje položena na njegovo rame. Okrene se i ugleda Zlatka. Oči su mu mračne, lice ukočeno i ozbiljno. Ne razumije što se događa, ne može progovoriti.

„Nemoj.“ – odzvanja mu u glavi.

I dalje ne razumije.

„Probudi se. Pogledaj me u oči, nađi u njima svjetlo. POGLEDAJ ME.“ – pritisak na ramenu jača.

„Što… Što se događa? Što se upravo dogodilo?“ – Igor polagano dolazi k sebi, još uvijek zbunjen.

„Upao si u zamku, ali došao sam na vrijeme.“ – Zlatko ga zagrli. – „Sada si siguran. Dok sam ja tu ne može ti ništa.“

Alen Bjelopetrović Dax

Komentari

Alen Bjelopetrović

A. B. Dax je znanstvenik u nastajanju, ilitiga magistar kemije trenutno na doktorskome studiju. Ono malo slobodnog vremena što imam najčešće provodim s olovkom u ruci  bacajući misli na papir kako bi bar malo rasteretio skoro pa preopterećeni mozak. Ponekad uzmem fotoaparat u ruke i lutam po Pulskim šumama tražeći napuštene i skoro zaboravljene tvrđave dozvoljavajući im da me odvuku u neki drugi svijet, u neko vrijeme koje je odavno iza nas.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete