MDMA – jedan bombončić i tamo si. Nazad se vraćaj kako znaš.

Bilo je deset sati kada je ušla u stan. Savršeno budna, bistra i gladna. Prošlo je više od dvanaest sati otkako je izašla, više od osam otkako je ponovno uzela bombon. Sjela je na krevet da skine cipele i odlučila napraviti kajganu. Sprtljala je to na brzinu jer joj se stvarno nije kuhalo, ali nešto je morala pojesti. Umirala je od gladi. Pojela je to na brzinu i krenula se spremati za krevet, mada joj se uopće nije spavalo. Dva dima, toliko će joj biti dovoljno da zaspe. Samo dva, neće pretjerivati. Izvukla je lulicu iz ormara skupa s vrećicom marihuane. Nasjeckala je polovicu vrha, stavila koliko joj treba i ostatak spremila. Dva duga dima nastojala je zadržati u plućima što više može. Napokon je izdahnula ispunivši sobu plavičastim dimom marihuane. Legla je na krevet i upalila televizor. Sada je samo trebala pričekati da se soba počne vrtjeti. Znala je da će tada zaspati.

MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin) je polusintetička psihoaktivna droga. Najčešće se uzima oralno u formi komprimiranih tableta koje se u žargonu često nazivaju „bombonima“. Smatra se rekreativnom drogom koja ne izaziva fizičku ovisnost, a povezana je s burnim provodima u noćnim klubovima i festivalima uz elektronsku glazbu. Djeluje stimulativno, odnosno smanjuje potrebu za snom dok u isto vrijeme povećava empatičnost djelujući tako na osjećaj ugode stvarajući prividnu bliskost s drugim osobama. Također uzrokuje slabljenje apetita za vrijeme konzumacije, grčenje vilice i proširenje zjenica. U određenim situacijama može uzrokovati umjerenu tjeskobu i neodređeni strah.

 

 

Probudile su ju posljednje zrake zalazećeg Sunca. Dan je bio na izdahu, a činilo joj se da je i njeno stanje takvo. Uhvatila se za vilicu koja je nesnosno boljela. Udarilo ju je jače no inače. Još snena valjala se po krevetu nastojeći se razbuditi. Odustala je i ponovno zatvorila oči da bi ih nekoliko sekundi nakon ponovno otvorila i otišla u toalet. Nagnula se nad umivaonik i pustila hladnu vodu da teče. Pila je. Dugo, neutaživo. Zapravo nije bila žedna, no hladnoća koja klizi niz grlo joj je odgovarala. Hladna je. Voda, ali i ona. Da… Emocije su nestale. Više nema sreće. Nema zajedništva, nema spoznaje da te netko razumije i da želi provoditi vrijeme s tobom. Ove večeri koja je za nju tek jutro ona je sama. U polumraku dana koji nestaje, kojega je prespavala, podiže pogled prema ogledalu.

Isprva se gotovo prestrašila. Duga, inače ravna, plava kosa sada je bila zamršeno klupko vlati koje vjerojatno nikada neće raspetljati do kraja. Upale zelene oči okružili su tamni kolobari podočnjaka, a upali obrazi obješeno su visjeli bacajući sjenu na ostatak lica. U nevjerici je zakoračila unazad. Nemoguće da je to ona… Zastala je na sekundu, a zatim se podrugljivo nasmijala. Kome? Samoj sebi valjda. Čemu se uopće čudi? Jebote, pa partijala je cijelu noć i prespavala veći dio dana. Kako može izgledati? K’o smrt na dopustu, eto kako. Odmahnula je glavom i vratila se u krevet. Vilica ju je još uvijek boljela i smetala joj je svjetlost. Dugo je zurila u plafon ne znajući što će sa sobom. Još uvijek je bila umorna. Nije joj se spavalo, samo je bila slomljena. Jedva je smogla snage odvući se do prozora i spustiti rolete. To je to za danas. Bolje da se vrati spavanju. Ionako ništa drugo danas neće napraviti. Nije imalo smisla niti truditi se.

Pokazalo se s vremenom da MDMA različito djeluje na korisnika, ovisno u kojim uvjetima se isti nalazi. Ako se konzumira na partyjima onda do izražaja dolazi povećana motorička aktivnost konzumenata, zanemarivanje podražaja iz okoline kao i redukcija svijesti o samome sebi. S druge strane, ako se konzumira u manjim, intimnim grupama onda dovodi do povećane lucidnosti, porasta koncentracije, svjesnosti o okolini, a podiže i komunikaciju, tj. konzumenti su često otvoreniji za razgovore.

Budi se u gluho doba noći, oblivena znojem. Ponovno odlazi u kupaonu popiti vode, ali ovoga puta ne pali svjetlo. Ne želi se vidjeti u ovom stanju. Usput pogleda na mobitel – nema poruka, nema propuštenih poziva. Ni jedne notifikacije na Facebooku. Instagram isto šuti. Bira broj najbolje prijateljice. Mobitel dugo zvoni, ali nema odgovora. Glupačo, naravno da se neće javiti, pola pet je. Tko je normalan budan u ovo doba? Doista, tko normalan? Još malo pa će svanuti nedjeljno jutro, a jutarnje Sunce će ju prisiliti da uvidi kako je ponovno sama. Nema veze, nekako će preživjeti nedjelju. Vuči će se po stanu, možda nešto na brzinu skuhati, a poslijepodne provesti buljeći u ekran televizora. Kao i svake nedjelje do sada. Bit će potpuno prazna, ali neće moći plakati. Htjet će, ali neće moći. Kada bi bila povrijeđena, tužna ili bijesna suzama bi tu negativu isprala iz sebe. Kada si prazan u svakome djelu svoga bića onda suze nemaju što odnijeti. Zato niti ne teku nakon što djelovanje bombona ispari.

Znala je zašto će joj nedjelja biti takva. To je O.K., očekivano je. Ono što ju muči je ostatak tjedna. Onih pet radnih dana koje će provesti u sivilu. Svaka emocija koju osjeti bit će tek blijeda kopija onoga što doživi petkom. Poput vodenih boja preko kojih se prelila čaša tople vode – tek naznake onoga što zaista osjeća. Ako uopće osjeća. Osjeća li išta? Ne… Ne bez pomoći. Ne bez te malene loptice koju popiješ s čašom vode. Kako si je to uopće dozvolila? Što ju je dovelo do toga da dane provodi u tupom sivilu čekajući petak koji donosi eksploziju boja, osjeta i ono najvažnije – donosi ljubav prema drugima. I prema sebi. Gdje je to sve krenulo krivo? U kojoj točki vremena je izgubila osjećaje? Kada je nebo postalo sivo?

Iako nije potpuno razjašnjeno kako MDMA djeluje, zna se da utječe na oslobađanje serotonina čime značajno povećava koncentraciju ovog neurotransmitera. Dodatno, podiže i razinu noradrenalina i dopamina što uzrokuje smanjenu potrebu za snom. Zbog povećane koncentracije serotonina konzument se osjeća bolje, sretniji je i opušteniji te generalno dobro raspoložen. Budući da se u tijelu gotovo od jednom ispusti veliki dio uskladištenog serotonina, u danu koji dolazi nastupit će njegov manjak, odnosno njegova će razina u serumu pasti ispod donje granice normale što za posljedicu ima bezvoljnost i apatiju, a samo stanje osobe može se okarakterizirati kao depresija. Uobičajeno trajanje ove faze je jedan do dva dana, ali čest je slučaj da se razvuče i na četiri. Kod konzumenata koji se nazivaju rekreativcima, ali MDMA ili Extasy konzumiraju češće može doći do razvoja kliničke depresije sa svim pratećim simptomima, a zabilježeni su i slučajevi bipolarnih poremećaja.

Preživjet će nekako taj tjedan, zna da hoće. Dani će prolaziti jedan za drugim pored nje, a ona ih neće ni osjetiti. Neće primjećivati ljude na ulici niti će joj itko doći u posjetu. Odradit će svoj posao, otići doma i zuriti u plafon. Na večer će leći u krevet i pokušati zaspati dok joj dragi ljudi nedostaju. Zvat će ih, ali oni se neće javiti. Jer imaju svoje živote i nemaju vremena za nju. U četvrtak će ponovno nazvati istu osobu koju zove svakog tjedna, naći se s njom u petak poslijepodne, pokupiti vrećicu s nekoliko tableta, otići do istih tih prijatelja koje preko tjedna nije mogla dobiti na telefon i od jednom će sve biti savršeno. Bit će baš kao što je i jučer bilo – lijepo. Da, to je ta riječ bit će lijepo. Šareno. Osjećat će se živo. Jednu noć, ali i to joj je dovoljno. Može preživjeti tjedan sivila zato što zna da će u petak na večer biti sretna. Lažno sretna, ali ipak sretna.

Zašto joj treba tableta da se osjeća sretno? Da… Treba joj. Bez nje sve je sivo. Ako i naiđe na tračak boje to je tek blijeda kopija onoga što donosi tableta.
S bombonom uvijek pronađe prave riječi, uvijek je dostupna, atraktivna, poželjna.
S bombonom joj se sviđaju drugi ljudi. Bez njega nikada nikome ne bi prišla. Ne bi upoznala njega. Ne bi ga zavoljela. A gdje je on sada? Negdje… Nedostupan… Kao da je miljama daleko. U petak će joj opet biti blizu. Opet će biti pored nje i voljeti ju. I ona će voljeti njega.

Prokleta nedjelja nikako da prođe. Nakon nje ima još četiri duga dana koje mora preživjeti sama. Izgurat će to nekako samo da bi dočekala petak. Jer petkom je uvijek lijepo. Petkom uzmeš tabletu za sreću i sve je opet O.K. Do subote ujutro. I tako tjedan za tjednom. Zašto tjedan mora imati sedam dana? Zašto ne bi imao samo tri? Tri su dovoljna, ta tri su važna. Ovo što dolazi između je tek puka praznina. Praznina koju vječno nosi sa sobom. Praznina koju može popuniti samo petak. I večer koja dolazi.

Dokazano je da kontinuirana konzumacija MDMA dovodi do kliničke depresije i anksioznih poremećaja, dok novija istraživanja upućuju na to da visoke doze ove psihoaktivne droge uzrokuju neuroimuni odgovor organizma koji za posljedicu ima povećanu osjetljivost  mozga prema toksičnim tvarima iz okoline i patogenim organizmima. MDMA također slabi cjelokupni imunološki sustav čime konzumenta čini podložnijim zaraznim bolestima. Neurološka istraživanja provedena na miševima upućuju na to da MDMA i srodne droge uništavaju sinapse što može dovesti do degenerativnih poremećaja. Do današnjeg dana ne postoji nepristrano istraživanje na ljudskim subjektima koje bi potvrdilo ili opovrgnulo istraživanje provedeno na miševima.

Pierrot


LITERATURA

1. Meyer J.S., 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA): current perspectives, Subst Abuse Rehabil. 4, (2013), 83–99.

2. Carvalho M., Carmo H., Costa V.M., Capela J.P., Pontes H., Remião F., Carvalho F., Bastos Mde L. Toxicity of amphetamines: an update, Arch. Toxicol. 86 (8) (2012), 1167–1231.

3. 3,4-Methylenedioxymethamphetamine, Hazardous Substances Data Bank, National Library of Medicine. 28 August 2008, pristupljeno 18. veljače 2018.

4. Betzler, Felix; Viohl, Leonard; Romanczuk-Seiferth, Nina; Foxe, John, Decision-making in chronic ecstasy users: a systematic review, European Journal of Neuroscience 45 (1) (2017) , 34–44.

 

Literarni djelovi teksta su autorova slobodna interpretacija posljedica dugoročnog konzumiranja psiohaktivnih tvari. Priča je fiktivnog karaktera, a moguća sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

 

Ilustracije: Hrvoje Vuksan


 

Komentari

Pierrot

Možda jesam jedan od onih koji stoje sa strane, ali nipošto nisam onaj koji šuti. Smijem se, mada me češće prati sjeta, jer svijet u kojem postojim okrutna je zbilja kojoj ne nalazim smisla. Ja sam tek prolaznik u tvojem životu, usputna misao i trenutak pažnje. Pripovjedač ljudskog uma, tumač banalne drame. Suza u mome oku nipošto nije od tuge, već više iz bijesa, nemoći i žudnje. Bjelina moga lica odražava prazninu duše. Ja sam Pierrot – pripovjedač suvremene praznine.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete