Šamar razmaženih derišta…

Tebe nikako uhvatiti! Gdje si opet? Nisi mi rekla da putuješ? Koncert?! Imaš ti novca! Evo tebe opet na izletu! Lako je tebi! Molim?! Ideš na drugi kontinent i netko ti za to plaća?! A ti to za nekog pišeš? Lijepo je tebi! I ja bih tako!

Od svih navedenih komentara nadriprijatelja, potonji se ozbiljno poigrava mojom tolerancijom! Jer, kada sam tek stigla u Grad Zvan Čežnja, nije bilo ni izbliza ovako idilično! Osim toga, kada sam stigla u ovaj Grad, nitko od vlasnika gornjih rečenica nije se sjetio da ja postojim u njihovim životima! Još sam minornija bila u njihovoj svakodnevici kada me stvarnost ošamarila posred lica! Kada se polomio mozaik mog dotadašnjeg života i kada sam, iscrpljena i euforična u isto vrijeme, odabrala – promjenu! Sretna što sam konačno shvatila da je promjena jedino što mi je preostalo, da je snaga jedino što imam, skupila sam krpice, pahuljice, prašinu, osmijeh i hrabrost koju uopće nisam posjedovala te cipelama zakoračila u neku novu stvarnost! Poznavala nisam nikoga! Reakcije onih koje sam poznavala bile su ekvivalentne letargičnim pokušajima da što bezbolnije prođu kroz promjenu nekog bliskog – bili su uz mene dovoljno da zadovolje društvenu kutiju u kojoj obitavaju, ali premalo da kod mene stvore dojam da sam slobodna zamoliti ih za pomoć.

Tebe nikako uhvatiti…

Kuda me vozi koji tramvaj, nisam znala! Je li moja odluka nešto malo ispravnija od ispravne, nisam znala! Jedino što sam imala bila je vizija onoga što želim biti – Djevojka Koja Piše i Djevojka Koja putuje! I tako je krenulo… Zaposlenje tu, angažman tamo… Novi prijatelj na sjeveru, novo putovanje na jugu… S istoka nova suradnja, na zapadu se smiješi nova avantura… Da, nikako me uhvatiti jer sam prezauzeta onima koje iskreno zanima tko sam!

Nisi mi rekla da putuješ…

Nisam ti rekla da putujem zato što si čarolijom uskrsnula u moj život baš u trenutku kada sam posložila kockice života. Zato što nisi pitala je li mi hladno u mom prvom stanu, u podrumu, s improviziranim namještajem. Kada sam na ramenima imala masnice od teških torbi, likovala si u svojoj zoni komfora. Nisi pitala trebam li asistenciju pri slaganju kockica! Tako da mi, ako odlučim izraziti se pristojno, u životu ne predstavljaš ni ovu zalutalu prašinu na mom podu u koju upravo gledam!

Koncert? Imaš ti novca!

Možda ga imam zato što radim nekoliko poslova, dok ti negoduješ kod kuće, besramno analizirajući tuđe živote, ne znajući pomaknuti vlastitu gromadnu guzicu! Možda ga nemam, već mi, jednostavno, pozitiva seže na sve strane svijeta zato što, koliko god zauzeta bila, odem na koncert grupe čije sam pjesme slušala na gramofonskim pločama, s pet godina. Dok ti i dalje plačeš nad vlastitim jadom i ne mrdaš!

Lijepo je tebi! I ja bih tako!

Ponajviše volim trenutke kada moram skuhati jelo sama, makar i u ponoć, ako ne želim biti gladna. Ili kada moram oprati rublje jer, okrutnog li života, ne živim s mamom koja bi mi ga oprala i spremila u ormar! Također, draga osobo koja si mi se vratila u život kako bi svoj živjela preko mene, ja, kada sam bolesna, do ljekarne moram puzati sama. Ne žalim se jer ja sam to odabrala i ne bih ovaj način života mijenjala ni za koji drugi! No ti… Nemaš ti hrabrosti da budeš tako!

Kada prevrtim scene, vrtoglavo se sudarim s neugodnom spoznajom! Sve ovo, zapravo, uopće nije pohvala meni! Iz svakog kutka ovakve rečenice izvire neposredna Zavist, usred Neznanja i Nemogućnosti da čovjek promijeni vlastiti život! Glumljenje Prijateljstva, izigravate Zainteresiranosti. Ljubomora umotana u besmislene rečenice. Svakim takvim komentarom ošamaren je svaki moj odlazak s jednog posla na drugi! Kao da posred lica bude udareno svako moje zatvaranje laptopa u kasnim noćnim satima! Omalovažena su moja prerana ustajanja, bjesomučna tumaranja po stanu i očajnička želja za ispijanjem Napitka Koji Rješava Sve, prije nego krenem u novi, izazovan dan! Išiban je svaki moj trud i svaka moja mrvica veselja dok, s podočnjacima ispod očiju, krećem upoznati nove ljude. Ispunjenost kakvu živim nije tek rezultat zlatne zvjezdane prašine s kojom sam navodno rođena. Brdo ovih mogućnosti čuva brojne zakrčene staze, uspone, klizišta, nepregledne šume, pretjeranu toplinu i ekstremnu hladnoću, ali i najljepši pogled s vrha! A iza svega toga, neporecivo, neumoljivo – stoji N.

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete