Nela Baričević: Kao netko iz prošlosti…

Zaboravljam te. – šapćem no odavno ne čuješ što ti pričam.
Hej, zaboravljam te. Brišem iz sjećanja što se do ovoga trena klizaše niz moje lice čežnje. – govorim.
Tako znači? – podizanje obrva u očitu neshvaćanju.
Šutnja. Progutani zrak koji se širi tijelom kao svojevrsna potvrda koja što dotakne to ubija.
Kimnem glavom u potvrdi. Ti ne trpiš. Ne kimaš. Ne podižeš se na prste da dosegneš moje srce. Ti biraš otići.

Tako je nekako izgledalo naše zbogom. Pozdravismo se i tako otucasmo kraj. Godinama nakon srećem te kroz prozore svoje prošlosti. Naivčina, mislila sam da su neprobojni.

Kako je sresti bivšeg? Kako je stati tik kraj nepoznatog čovjeka koji je nekada stajao na vrhu stepenica koje su vodile do tvoga srca? Koji je osjećaj kada tko jednom bijaše kralj tvome životu, postade pijun?

Isprva se nijemo gledamo. Odmjeravamo. U pozadini se pak ega prošlosti uspinju poput izazvanih pastuha na stražnje noge spremni da se brane. Spremni za novi sukob. No bezopasni su to pastusi. Vrijeme im odavna odreza krila i pripitomi ih. Smiri. Prizove svijesti. Od ranije im nedodirljive grive pletenice isplete kao da se ruga i njima i onome što su bili.

Što moje nutarnje bivše ima razgovarati s refleksijom nutrine tvoje koja bješe jednom davno? Nekad se čini sasvim prizemnim istetovirati si na srce rok trajanja ljutnje, kajanja, prozivke… Doima se podjednako prizemnim kao i vijećati o roku trajanja ljubavi. O procjeni koliko će trajati jednom kada počne. Ta, a zašto se nitko ne pita koliko završetak traje i koliko treba da se nagomilana prašina raznesene ljubavi pomete?

Kraj je kraj, rekli bi neki. Nema se na kraj što dodati. Kraj kada nastane, on nestane. Ma, je li? Ne bih si baš pljunula u dlan i rukovala se s tom laži na usnama. Itekako kraj traje. Još koliko dugo. Nerijetko, duže od prethodnog sladunjavog izmjenjivanja poljubaca na svakom uglu i zanesenog držanja za ruke u romantičnom zagrljaju paralelne stvarnosti.

Pogledaj nas. Koliko me dugo zoveš svojom bivšom? Koliko ti dugo mobitel nije zavibrirao donoseći poruku s moga broja? Koliko ti dugo tuđe ime biva upisano u favorite? Koliko sam dugo tvoj kraj, a još na mene nisi puknuo final delete?

Pogledaj se kako me gledaš. Gledaš u što sam danas i očajnički tražiš dijelove mene prošle, kao da se želiš uvjeriti da se sudbina nije poigrala tobom pa da vrijeme koje pamtiš, i koje ti i u ovom vremenu zna spustiti toplinu na srce, nije bilo sanjano. Pogledaj i mene kakav ti pogled uzvraćam. Opravdavam se vjetrom koji je, srcu na milost, tek nepozvani suigrač na mojoj strani. Nenadana i nepozvana, ali dobra… tako dobra isprika. Isprika koja dolazi taman u pravi čas!

Napokon, prihvaćam ponudu vjetra i progovaram: Bok… od kud ti ovdje? Izgovaram te riječi pazeći da mi glas ne drhti, da ne odajem slabost. Bok! Ma često ja ovdje navratim, a ti? Od kud ti? Poželjeh odgovoriti da dolazim iz jedne nevjerojatne prošlosti, ali pregrizem jezik. A eto, slučajno. Želja većine… – kažem i rukom pokažem prema društvu. A ništa, uživaj! Trenutak leda. Uživaj! – odgovaram. Bilo je lijepo vidjeti te… – kažeš okrećući mi leđa. Muk. Spuštanje zastora. Bježanje u društvo.

Godinama dugo. Godinama me već bivšom zoveš, a i dalje se u sadašnjem tebi onaj bivši smrzne kad vidiš mi oči. Godinama ti mobitel nije zavibrirao donoseći poruku s moga broja i godinama ti je već njeno, mjesto mog imena upisano u favorite. Godinama sam tvoj kraj i ti si moj. I ne želimo se godinama. Ne želimo natrag čak i kada oluje sadašnjosti bijesne i stavljaju upitnik na ovo što je. Ne želimo natrag. Niti jedno drugo želimo. Niti se nadamo ičemu od onoga što smo sasvim vješto smjestili u prošlost.

Ali ima nešto u ovome kraju. Neki začin koji čini da kada kraj nastane, on svejedno za svagda ne nestane. Kraj je proces koji nakon nekih ljubavi odlazi samo samom smrću.

Oni koji su sada naši, koji nas u realnoj našoj vječnosti drže za ruku i tepaju nam srcu prije sna imaju shvatiti da krajevi ne znače brisanje svih zapisa i osjećaja koje njeguju ti zapisi. Imaju shvatiti da kraj koji traje nije uopće dramatičan niti strastven. Ne žudi. Ne mašta o buđenju kakve nove romantike na starome polju.

Pristojan je i poštuje odmak. No, zapeče na tren. Stabilan je i konačan. No, pruža ruku, a dogodi se da odluta i do zagrljaja. Oni koji su sada naši imaju shvatiti da bivši koji se tiču tih krajeva nisu nikakva prijetnja današnjici. Samo su dokaz osjećanja i nadilaženja što bijaše uz zadržavanje biserja kao lekcija.

Koji su sada imaju shvatiti da su naši životi prije njih postojali. Postojat će, poslože li se karte života tako, i nakon njih. Koji su sada imaju shvatiti da nismo lutke pa da nam se dijelovi prošlosti kroz koju smo sazrijevali i rasli odrezaju kao dijelovi tijela nakon što smo jednom rekli – Zbogom! Koji su sada imaju shvatiti da dobrim dijelom nas koji smo danas imaju upravo zahvaliti ljubavima s isteklim rokom trajanja i krajevima koji su nastali, no ne i nestali.

Nema mi goreg nego čuti kako se za bivšima prosipa drvlje i kamenje, jer su eto bivši. Jer nije upalilo na duge staze. Nema mi goreg nego svjedočiti kako se gazi i onaj minimum poštovanja za sebe koji si bio i za osobu za koju si se u jednom trenutku svoga postojanja ipak iz nekoga razloga odlučio. Iz nekog si razloga odlučio i ostajati. Izdržavati što si izdržavao. A izdržavao si samo ono što si pristajao izdržavati. Za pobjede ili poraze, svejedno. Ionako najčešće ciljamo bijelo, izgleda nam kao crno, a u suštini je svojoj itekako sivo.

U kraju ima nešto. Neki začin koji čini da kada kraj nastane, on svejedno za svagda ne nestane. Kraj je proces koji nakon nekih ljubavi odlazi samo samom smrću.

Ti. Ti kao netko iz prošlosti. Ti kao bivši. Ti kao kraj.

Nela Baričević

Komentari

Nela Baričević

Vjerujem da ste to već masu puta čuli, no ja Nela, uglavnom udobno skrivena iza svojih inicijala, zbilja pišem od kada znam za olovku u svojoj ruci. Uostalom, zbog ljubavi spram pisane riječi diplomirah novinarstvo. Paralelno pisanju dužih djela, uživam pišući kraće priče kako za kolumnu koju upravo čitate, tako i za različite natječaje. Jedan me od njih odvodi u Otzenhausen gdje širim svoj krug zaljubljenika u književnost. U stvaranju su mi, osim olovke, temeljno oruđe osjećaji i sjećanja. Kažete od njih se ne živi? Slažem se. Ne živi se od njih, već zbog njih... Ne vjerujete li, zavirite u moja ispisana lutanja na FB stranici koju vodim, a naći ćete ju upišete li: "potpisuje N.B."

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete