Iva Matijaško Degač: „Kritika gluposti…“

Ponekada, ali samo ponekada, poželim biti sposobna glumatati poput nekih. Prijetvorno se umiljavati naoštrenih zuba u pozadini, dok se izvijam lažnim riječima poput ogromnog udava što se mota oko vrata svoga plijena. Mota i sprema se za objed.

Samo da i ja osjetim kako je to kada si uistinu isprazan i malen čovjek ogrnut zlom. Samo da i ja vidim kako je to biti fejker.

Da, sve takve, nazovimo ih kreaturama, ja osobno smatram zlim spodobama, buđavim fejkerima, jer dobar čovjek nema potrebe glumiti. Dobar čovjek je to što jest, svjestan sebe i svih svojih mana. Dobar čovjek ne prodaje priču i ne hrani se tuđim sažaljenjem ili tuđom opsjednutom potrebom gotivljenja. Dobrom čovjeku takve  čudne stvari ni ne padnu na pamet.

No, opet što ako je za mene dobar onaj tko je za nekog drugog zao? Ili obrnuto? Tko je u pravu? Oni ili ja? Ja ili oni? Mi ili vi? Što je na kraju dobro? I o čemu se tu u biti radi? Logično, radi se o mojoj filozofskoj raspravi, kakva i priliči nekadašnjem mladom bitniku (danas ženi sklonoj filozofiranju na dnevnoj bazi) i razotkrivanju velikog misterija lažnjaka i fejkera – ljudi, jeste li znali da  svi ovi on-line životni treneri i koje kakvi guru mambo đambo lideri – ne postoje? Niste? E, pa sada ćete saznati!

Ne nasjedajte na njihove motivirajuće citate, jer sve su to loše kopije i loši pokušaji ispuhanih ljuštura u želji da progutaju i vas i ono što će od vas nakon njih ostati.

Svi oni su vidjeli vlastiti boljitak, probijanje i zaradu na prodavanju magle. I to one loše, napisane u niže razrednim američkim časopisima i knjigama žnj kvalitete. Jedini pravi lideri svojih života ste vi sami. Ne treba vama nikakva Margareta Pametnić ili Jovan Radišan za uspjeh. Niti su vam sudbe zapisane u njihovim rokovnicima, za čije otvaranje keširate pare. Tko sem vas samih o vama zna najbolje? Nitko. Ni mama, ni tata, ni baka, ni đed. Nitko. Samo ste vi svoga kola centar. Samo ste vi svoje sudbe gospodar.

„Ja sam put do tvog spasenja, samo me potraži da ti otkrijem tajnu tebe i života tvoga ovozemaljskoga. Platiti možeš i na rate, nije bitno samo mi se javi“ – je ono što ja iščitavam među redovima tih probisvijeta.

Braćo moja mila, pa meni je to u istom rangu kao da mi netko kaže da on najbolje zna kada ja moram na wc. Ili kako ja ne znam što meni treba. Nebuloza do nebuloze, ali takva su vremena. Sve više smo lakovjerni i pritisnuti svakodnevicom, pa su nam očito i od svih tih silnih pritisaka popustili ventili i mi lakovjerno gutamo, žvačemo, probavljamo fore i fazone polupismenih govnara. Šarlatana. Fejkera.

Motivacijski govornici, treneri života (i sve to napisano i oslovljeno na domaćem engleskom jeziku, jer to je sada in jebo naše jezike to koriste samo kmetovi poput mene) su za mene leteći tanjuri i gušteri među nama – teoretičari vlastitih teorija kojima obmanjuju siroti puk. I sve to rade zbog radi sebe samih i pumpanja vlastitih malenih ličnosti. Ličnosti koje su u biti nerealizirane i pomalo deformirane tom ludom idejom da su „oni ti koji su uspjeli, koji su važni, koji su bolji i u kraju krajeva koji su jedini uspjeli“. Ma, zajebi, di ti je jamac? – kaže pjesma, ali pitam i ja?

Kada bi svi znali kojim putem moramo hodati, vjerujte mi ne bi svi išli istim putem. Niti bismo došli do željenog cilja. Niti bi nam bilo bolje. Niti bi nam bilo lakše. Jer smo ljudi, a ljudi griješe.

I molim vas još jednom, ne nasjedajte na lažnjake, prodavati maglu može svatko. Ne trebaju vama lideri, vama treba vaš život. Kao što meni treba moj. Konfuzan, napet, sapet, razapet, ali moj.

Tajna uspjeha je u vama, ne u nekim retard citatima i uputama življenja fejkera, vaš uspjeh ste vi. Čak i kada padnete na dno, došli ste do tamo sami, svjesni pogreške, spremni na novu borbu i plivanje ka površini.

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete