Sve počinje nadasve bezazleno. Dvije odvojene životne priče, bračni par i jedna samohrana majka, koji se zapravo nikada nigdje nisu smjeli sresti ali…

Louise je odviše željela bijeg iz svog samačkog života, odviše patila zbog svoje samoće i bila gladna dodira, poljupca, pažnje i bijega iz monotonije. Radeći uredski posao u privatnoj klinici tri puta tjedno te bivajući samo majka šestogodišnjeg dječaka, razvedena i umorna od melankoličnog, ustajalog života, bila je savršena meta.

Adele, ona je samo željela Davidovu ljubav i nije marila koju cijenu platiti i koga pri tome eliminirati da bi do nje došla. Ucjenom ga je čvrsto držala uz sebe, radeći se žrtvom u tuđim očima.

A David? On je naprosto u cijeloj priči, bio i ostao budala.

Cijelu knjigu doživjela sam kao da gledam pomno režiranu predstavu, kroz koju nas autorica vodi pričajući je čas iz Louisinog a čas iz Adelinog kuta. Ponekad ubacivši malo retrospektive na Adelin prijašnji život. Život prije no što se udala za Davida i prije no što mu je zapečatila sudbinu.

Ona je u požaru izgubila roditelje, bogate snobove, a njen David, sin farmera, nipošto im nije odgovarao kao njen par. No sudbina je htjela da David spasi Adele iz plamena koji je zahvatio njen dom, a da joj roditelji u njemu smrtno stradaju. Nakon toga odlazi na oporavak u privatnu psihijatrijsku kliniku Westlands i tamo upoznaje Roba, naizgled posve sporednog lika u ovoj priči.

No Rob je sve samo ne sporedan lik. I dok se radnja vrti oko afere koju imaju David i Louise, a za koju kako oni misle, Adele navodno ne zna, ona se “sasvim slučajno” sprijateljuje s Louise i postaje joj najbolja prijateljica, pomno uvodeći naivnu samohranu majku u svoju klopku.

Kroz priču ima trenutaka kada zaista povjerujemo da je Adele žrtva. Žena koja je svom mužu u ruke stavila cijelo svoje bogatstvo, pa joj on sad uskraćuje čak i mobitel. Žena koja je po cijeli dan zatvorena u kući i trudi se biti savršena domaćica i supruga, koja jedino ode po kupnju namirnica za koje ima strogo određeni budžet i u teretanu. Izrazito lijepa, nadasve elegantna i profinjena, ona mami uzdahe i to joj godi, ali Davidovu pažnju i ljubav više nema. Od njega dobiva samo prezir i hrpu tableta, koje joj on prepisuje kao psihijatar, a koje ona naizgled mora piti na silu.

Njih veže samo mračna tajna i njena ucjena.

Louise s druge strane peče savjest što spava s Davidom i silno se zaljubljuje u prijateljstvo koje joj Adele naizgled nudi. Sve je nevino. Sve je divno. Adele pomaže Louise da pobijedi svoje noćne strahove, daje joj savjete, čak i malu knjižicu koju je ispisao njen najbolji prijatelj Rob, u kojoj su njegove intimne misli i način na koji je sam svladao noćne strahove i tjeskobu.

A onda se sve uruši kao kula od karata, kad David sazna da su Louise i Adele prijateljice.

Kada bih vam o sadržaju priče rekla više od ovoga, onda bih vam odala sve, a to ne želim. Iako će vam se činiti da naslov nema mnogo veze s radnjom, kada zaklopite knjigu reći ćete samo – Wow.

Kraj je sve ono što ne očekujete.

Kraj daje smisao svakoj rupi u priči i svakoj nelogičnosti. Kraj je sam početak.

Ovo je triler koji nećete ispuštati iz ruku, isprepleten napetim zaokretima i ispunjen strahom, strasti, čežnjom i ljutnjom. Svaka emocija pomno je oslikana, pa vam se čini kao da likovi šeću ispred vas i kao da se sve zapravo odvija veoma brzo.

Sam Stephen King, knjigu je opisao samo jednom riječi: Genijalno!

A ja sam naprosto ostala osupnuta kada sam zaklopila korice još dugo mozgajući o cijeloj priči i o tome kako bih voljela znati što je bilo dalje. Šokirana fascinantnim krajem i posve odlučna da ću je pročitati ponovno kad mi se slegnu dojmovi.

Jer ova priča to zaslužuje, a vama samo mogu reći da zaista ne vjerujete svojim očima.

M. Klasiček

Prije je ovdje pisalo što sve radim, gdje sam sve uspješna, ali uspjeh je relativan pojam zar ne?

Pišem jer volim pisati, jer je to svijet u kojem sama krojim pravila, jer mi je to ponekad bijeg a ponekad odušak. Moja terapija.

Ako ti se sviđa, drago mi je. Ako ne i to je okej. Nismo svi za iste stvari 🙂

Komentari

One thought on ““Ne vjeruj svojim očima” by Sarah Pinborough”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.