Žene u raljama muškaraca ILI Kako sam shvatila da tome nije tako…

Voljela sam ona maglovita, pomalo čeznutljiva jutra u Gradu Zvanom Čežnja. Na toliko uvrnut način, voljela sam sivilo koje ga je obavijalo, dok sam se ja, istovremeno, gubila u vlastitim mislima. U mislima koje su me razdirale i tjerale me da se svako jutro iznova skupim s poda i sastavim te glupe mrvice sebe. Koje su boljele. Vraški su boljele. I bole još uvijek…

Pa ipak, kada bih, prije posla, sjela u neku kavanu koja bi me vodila u neka druga vremena, sasvim sama, voljela sam svoju Melankoliju podijeliti s nekim tko je bio spreman slušati moja razdiranja. Često bi me nasmijao i, na neki čudan način, razvedrio maglovita jutra, koja sam sve češće počela proklinjati…

Bio je vrlo zanimljiva stanica u mom životu. Utjeha kada sam se bojala. Vrckava avantura kada bih ga poželjela. Istovremeno, plesala sam ulicama, a njegova mi nevolja nije bila ni u djeliću misli. Kada se veselio – veselila bih se s njim, zapravo se veseleći nekom svom novom lutanju. Kada je sa mnom dijelio svoje trenutke – ja sam svoje trenutke ljubomorno čuvala, smatrajući ih previše vrijednima da bih ih ispričala nekome tko je u mome životu samo privremeni osmijeh. Nikada nisam željela biti dijelom njegova života. Nije me zanimalo tko je on zaista. Nisam željela znati je li bio nestašno dijete ni kako mu izgleda jutro. Nije znao ništa o meni. Samo da sam nestalna i da volim svijet.

I to je razmišljanje u meni pokrenulo strijele uperene prema meni samoj – zar smo mi žene doista žrtve muške nestalnosti?! Zar ja nisam emocionalno upucala ovog momka?!

Strelovito naviranje rečenica u mom umu prekinula je zvonjava mobitela. Bio je Ponedjeljak. Što znači da mu je prethodila dosadnjikava Nedjeljna Večer. Možda je takva svima, osim mojoj prijateljici P. U stotinki sekunde, pripremih se za razgovor najefikasnije što sam mogla. „Što si sada učinila, P.?“ – uzdahnula sam.

– Slušaj! – govorio je uzbuđen glas s druge strane. – Ako te B. nazove, prespavala sam kod tebe. On je opet radio noćnu, a meni je, znaš već, bilo dosadno živjeti takvim životom. – vragolasto se nasmiješila i poklopila slušalicu jer se povratak B. kući očito bližio.

Koliko sam je god voljela zbog njezinog luckastog karaktera, koliko se god klela u naše prijateljstvo koje traje još od osnovne škole i koliko god razumjela njezine postupke, promatrajući ih s njezinog stajališta, nikako ih nisam odobravala. U nekim predjelima svog bića voljela je B., no bila je previše nestalna da bi bila dovoljno strpljiva saživjeti s njim. Svoju je lepršavost opravdavala činjenicom da B. zna da ona nije Tip Od Veza, ali joj stalno ponavlja koliko je voli i da je spreman prihvatiti je baš ovakvu. Prema tome, on je papak, a ona zdravo sebična jer se usuđuje živjeti svoj život.

Hoću li joj čuvati prevarantska leđa ako me B. nazove i pita je li doista prespavala kod mene? Vjerojatno hoću. Izdat će me staro pravilo, izgubljeno na nekom papirusu ili zakopano negdje duboko, u bespućima ljudskog dostojanstva – da će prijateljice tu biti uvijek, no momci vjerojatno neće. U sebi ću ga žaliti pa preklinjati sebe pa shvatiti da izazove svoja četiri zida ipak moraju rješavati sami.

Pa ipak, jesam li ja, s vrlo zanimljivom stanicom u mom životu s početka priče, imalo drugačija od nje?! Nije li i jedno i drugo nemilosrdno lamatanje tuđim osjećajima? Jesmo li mi žene/djevojke doista tako nježna bića, uvijek na nišanu gladnih mužjaka?!

Shvatim, naposljetku, da je razlika između nas velika. Ono što nas dijeli jest istina koju sam ja priznala i sebi i njemu, samo zanimljivoj stanici u mom životu. Ona pak, hoda tankim ledom života koji poznaje, nabijena elektronima avanture i opasnosti, dok se istovremeno ne usuđuje naglas reći očito – ne želim te, ne osjećam se dobro s tobom, dovoljno te poštujem da prekinem s tobom i da ti kažem da zaslužuješ živjeti život u kojem tvoja partnerica cijeni tvoje osjećaje i cijelog tebe.

Dovršila sam svoju šalicu Napitka Koji Rješava Sve i krenula na posao sa smiješkom. Jer, kada bismo svojim odrazima u ogledalu češće snizili razinu ega, život bi, vjerojatno, svima bio mnogo jednostavniji…

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete