Iva Matijaško Degač: „A, gdje smo sad? Žene i politika“

Nikola Šubić Zrinski jednom  je izjavio: „Osim na sebe, mi ne možemo računati ni na koga“, a danas to s punim pravom mogu izjaviti i ja kada me pitaju o statusu žena u svim sferama prije i danas.

Možda, mi kao takve ni nismo u kamenom dobu, ali ruku na srce nismo ni daleko od njega.

Da se ne radi o još jednom mome istripano-hormonskom laprdanju govori i sama činjenica o događaju iz 1867.g. kada su u (nama ne tako dalekoj, a opet milionima godinama udaljenoj) Švedskoj svoje prvo pravo glasa dobile žene. I to još polovično; pravo koje je došlo nakon vražjih 19.st. muke, a opet nije bilo ozakonjeno sve do 1921.g. Niti je bilo cjelovito u i tada naprednijoj zemlji. Niti je obuhvatilo cijeli svijet. No hajd’, kako mi Balkanerosi volimo pratiti trendove, čak nam se i naš lijepi, veličanstveni, muško tvrdi Balkan smilovao, pa je svojim Jugicama dao pravo glasa. Ni manje ni više nego ravno 78 godina poslije ili ti ga točnije 1945.g. Ali (pazi sada),već godinu dana nakon toga na parlamentarnim izborima za Ustavotvorni sabor Narodne Republike Hrvatske uz 170 zastupnika,bok uz bok stajalo je i 6 zastupnica.

Bez obzira na sve naše emancipirane izjave, želje, htijenja i sve one plus minus hormonalne dodatke, biti žena danas je Sizifof posao, koji nikada ne prestaje. Biti žena je gore nego sjesti na užarenu stolicu, a opet – roditi se kao žena uistinu je čast.

I kako onda da pišem o ovoliko velikoj temi, kada činjenice aludiraju i same – to je još u pelenicama? Kako da objasnim koji je smisao cijele ove priče, a da ne zvučim patetično ili histerično (onako kao je nama ženama pripisano kao pravilo ponašanja)? I imali smisla uopće? Ma, naravno da ima.

Sve ovo ima smisla, onda (i samo onda) ako smo svjesne što želimo, a u te želje ne guramo zatiranje muškaraca. Jer mi ne želimo superiornost, mi želimo ravnopravnost. Onu koja nam je dana prvim udahom života na ovome svijetu. Onu koju su nam omogućile naše Balkaneros bake nakon drugog svjetskog rata. Ono što mene trenutno zanima je, a što smo mi omogućile svojoj djeci? Svojim kćerima? Što smo im, osim hrpe fotošopiranih silikona, sisa i guzica, kao uzore ostavile u nasljeđe? Gdje su nestale sve Marije Jurić Zagorke i Dragojle? Gdje se skrivaju žene kojima biti žena ne znači samo kuhanje, spremanje, rađanje? Tko ih je toliko prestrašio?

Poražavajuće činjenice da se u politici ni dan danas ne pojavljuje onoliki broj žena koji bi trebao, još više nadopunjuju i medijska zastupljenost u kojoj naše zastupnice najviše i dalje pune stupce svojim modnim odabirom koji ili je ili nije primjeren za Sabor. Kao da niti jedna nije tamo da nešto kaže, već samo da izgleda.

I kako onda ne zvučati istripano ili ludo? Kako onda ne urlati na sav glas „I ja imam prava! I ja imam nešto za reći!“? Kako ne biti „pms ženturača“, jer eto imam pravo glasa i mogu ići na studij, a i ne moram roditi ako ne želim? Nikako. Uvijek će netko, nadasve pametan, nakon pročitanog teksta o pravima žena reći „Treba nju opaliti, da bude mirnija!“, aludirajući na pomanjkanje seksa. Uvijek će netko reći da sam brkata feministkinja, a da pritom ni ne zna kada se javio feminizam i zašto. Uvijek će biti netko, a mi ćemo uvijek biti posramljene, samo zato jer nam je eto tako mjesto za „šporhetom“, a ne za govornicom. Ne u Saboru. Ne nigdje gdje ženama „nije mjesto“. E, pa dragi moji, mene ne zanima što će netko misliti, ni koliko krivo će razumjeti ono što ja pišem, meni je bitno da moja kćer, tvoja kćer i svaka druga mlada žena zna da ima prava. Da može biti i astronaut ako to poželi. Da može sanjati u boji, jer svijet nije sivo mjesto. I ne, nije samo muško gnijezdo. Svijet je odrastao, a s njime smo narasli i mi.

Treba elokventnih žena u svim sferama poslova, djelatnosti i zanimanja, jer i mi možemo sve. Pa, čak i voljeti biti majke, žene i jebene mehaničarke. Nama nebo nije granica, granice postoje samo u malenim umovima malenih duša.

Zato sljedeći puta kada vidite ženu kako ulazi u vijećnicu ili ured Grada, ne pomislite da je to neka tajnica ili priležnica gradonačelnika. Otvorite oči, jer možda je to buduća predsjednica, premijerka ili ministrica obrane koja stoji uz bok muškarcima i zna što želi za sebe i one za koje se bori. Osvijestite um, jer tko zna, možda tada državi krene na bolje, jer realno tko zna bolje što njezinim mladima treba nego majka? Pa i ne imala ona djece. Izađimo iz okvira koji su nam nametnuti i podignimo nove generacije žena koje su spremne uhvatiti se u koštac sa svakim izazovom koji joj se nađe na putu.

Iva Matijaško Degač

 

 

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete