I to mi je neki život…

Kada većinu vremena provede slaveći život i voleći svaki trenutak, čovjek nije spreman na površinu pustiti saznanje da, možda, negdje u magli, postoji greška. Nije spreman prisjetiti se kako je bilo kada život nije bio savršen spoj pomno krojenih puzli, a još manje prihvatiti da, u nekim sferama, život to još uvijek nije i da nikada neće ni biti.

Tako sam se neki dan, na putu posutom snijegom, na razdaljini između Grada Zvanog Čežnja i Provincije, neizmjerno veselila vikendu koji me čeka, u toplom domu moje obitelji. Ubrzo, u svakom sam dijelu sebe osjećala led u koji sam gledala.

Okrenula sam broj onog na koga nepogrešivo ličim. Ako sam od ikog naslijedila britkost i iskrenost ravnu brutali koju malo tko razumije, onda je to on – Tata. Veselim mi je glasom odgovorio da će me pokupiti za sat vremena, na starom autobusnom kolodvoru moje Provincije. Ipak, nije me mogao zavarati: „Tata, ti opet nisi dobro.“, prozborila sam. „Nisam.“, priznao je, a onda izrekao ime dijagnoze. Željela sam biti hrabra. Voljela bih da sam bila pozitivna i da mi vožnja nije djelovala kao film koji me secira dio po dio. Shvatila sam da mi vrijeme, zapravo, nemilosrdno protječe, podsjećajući me tko sam i da želim biti tu samo za ljude koji su tu bili za mene.

Zato, za sve dane koji mi preostaju i za sve noći koje dolaze, Tata, želim reći:

U krajoliku kojim sam prolazila dok sam se vozila, vidjela sam tebe kako, još u djetinjim godinama, ostaješ bez čuvara, bez topline doma, u hladnoj kući, bez oca i majke. Čvrsto vjerujem da te uvijek čuvaju i da su ovdje, no, svaki put kada te pogledam, u očima ti vidim bol gubitka. Svaki put kada pričaš o njima, čujem vrisak rana koje peku. Vidim kako te razdire i nemoć da ti olakšam, razdire mene. Sebično i nimalo hrabro, ne želim da se takva bol ikada prostre nad mojim životom. Hrabar si, Tata, i želim da znaš da to vidim u svakom tvom pokušaju da naše djetinjstvo ispuniš šarenim uspomenama!

Kada gledam ovo beživotno drveće, ne mogu ni zamisliti koliko ti je bilo hladno kada si se borio za nas, radeći u nekoliko smjena, ustajući u sate kada smo mi snivali. Kada se dugo nakon dolaska kući nisi mogao ugrijati, nisam shvaćala da si volio hladnoću samo stoga što si znao da ćeš tako nama omogućiti toplinu koja nam je trebala! Bilo nam je toplo, Tata, i hvala ti na tome!

Mrak me gotovo sablaznio kada sam spoznala tvoj strah. Znam, Tata, da te bilo strah bez mojih djeda i bake, kada još nisi ni koraknuo u punoljetnost. Znam koliko si želio prostrijeti se dovoljno široko da nas zaštitiš od straha i nemira tamo negdje vani. Znam sada i da je svaki povišen ton bio usmjeren nama, tvojoj djeci za koju si se bojao i koju toliko voliš. Zaštitio si nas, Tata, uspješno!

Gledala sam vjetar kako šiba stakla i vidjela neke sretne trenutke, kada smo se sanjkali ili kada si svako moje pismo nosio Djedu Božićnjaku. Ne sjećam se trenutaka kada si me presvlačio, a ja ti za to vrijeme pojela duhan i kremu za bebinu guzu, ali sjećam se kada si me po sto šezdeset i sedmi put upozorio da ne smijem brata prevrnuti iz zipke jer nitko od nas nije mogao odabrati da dobijem sestru, budući da to, eto, ne funkcionira tako. Još me prati sjećanje kada sam pobjegla u more, a ti me trenutak kasnije vadio iz vode jer sam se počela utapati, misleći da mogu plivati bez svojih narančastih jastučića za plivanje. Osjećam i neobično uzbuđenje kada se sjetim kako smo se fotografirali na vrhu planine, s provalijom ispod nas. Nisam ja bila konvencionalno dijete, kao ni ti konvencionalan otac. Veselilo me zaprljati se u pijesku i svađati se s tobom kada bi mi rekao da dođem za pet minuta, a ja namjerno čekala da tih pet minuta doista istekne. Sjećam se i kada si glumio da si krampus, a ja naglo postala religiozna, samo da me ne odnese sa sobom. Crteža kojima si krasio moje dnevnike iz lektire jer ljudi koje ja nacrtam sazdani su od nepravilnog kruga i nekoliko isprekidanih crtica. I onih finih krafni za koje si me uvjerio da su odlične zahvaljujući novom loncu koji si kupio i čijem sam se okusu divila, dok mi nisi priznao da si ih kupio u obližnjoj pekari. Znam, Tata, da s tobom nije imao tko provoditi vrijeme na ovaj način. Znam da tebi nije dano Vrijeme da se veseliš djetinjstvu ni da odrastaš hodajući sigurnim stepenicama. Legli su pod zemlju, ostavivši te samog, bez ikog tko bi ti mogao pomoći, prerano i u potpunosti nepravedno! Znam! Ali ti, Tata, svoju ulogu obavljaš besprijekorno!

Sada si, Tata, bolestan. Umoran si, a oči, slične mojima, u sebi i dalje čuvaju davno proživljenu bol. Nekako, ne mogu si oprostiti što ne znam kako je izbrisati. Valjda je to nešto što neću dokučiti. Ali, mogu reći hvala! Ponosna sam što si moj Tata! Nikako ne mislim da ćeš otići jer u tebi je života i šarma za još mnogo, mnogo godina! Samo, spoznaja prisustva nečeg što čovjek ne želi u životu, navede ga da shvati da nam dani, ipak, protječu. I da vremena, ipak, nema toliko. Želim se, zato, smijati u svakom trenutku i razviti čelični ignore za sve što me ne veseli. Sebično, i nimalo hrabro, odbijam se pokoriti vremenu, bolestima, tuzi i strahu, nadvladajući ih smijehom. I želim da znaš da je u redu biti tužan zbog davnih gubitaka, Tata! Nitko nam nije obećao da ćemo se ovdje veseliti čitavo vrijeme! Isto tako, želim da znaš da si svojim životom, Tata, pomaknuo granice hrabrosti! Zajedno, pomicat ćemo ih još dugo!

A ti, Živote, ja te doista beskrajno volim! No, zbog vijesti koju si mi nedavno odlučio servirati, a da me nisi za nju propisno pripremio, danas te biram voljeti mrvicu manje. Danas si dozvoljavam imati mračan dan. Danas moram ti reći – Živote, nisi neki!

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete