Međunarodni dan žena slavi se 8. ožujka svake godine u brojnim državama diljem svijeta. Prvi Dan žena obilježen je 8.ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su demonstrirale 8. ožujka 1957. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, a rastjerala ih je policija. Dva mjeseca kasnije te iste žene osnovale su sindikat.

Protesti 8.ožujka odvijali su se i u narednim godinama, a najpoznatiji je bio 1908. godine kada je 15000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

U zapadnom društvu se Međunarodni dan žena prestao obilježavati 1930-ih dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom, ali 1960-ih ga ponovno počinju slaviti feministice. Od 1975. godine koja je proglašena Međunarodnom godinom žene Ujedinjeni narodi službeno počinju obilježavati Međunarodni dan žena. Danas se aktivno radi na tome da Međunarodni dan žena postane državnim praznikom u državama u kojima još nije.


Literatura

Wikipedia. Međunarodni dan žena. 

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom 🙂

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.