U iščekivanju osmog marta, dok se zgražavamo nad pičkinim dimom…

Osmi mart, karanfili, čokolade i pioniri. I to sve za samo naš dan. I to sve samo za nas.

Mislim da su se nekima malčice pobrkali lončići, jer na taj se dan, mi žene i svi koji se tako osjećaju, sjećamo onih prije nas koje su marširale, koje su prosvjedovale, koje su željele više, koje su mogle bolje, a ne želimo karanfile i čokolade, vrući seks i serenade. Pogotovo ne uz ostale komercijalne isprdke u kojima najčešće stoje rajngle, slatkiši i haljine, da budemo lijepe i slatke za „šporhetom“, dok eto tako kuhamo svojim boljim polovicama.

Na taj dan su žene dizale ustanke, predvodile štrajkove, sanjale o boljoj budućnosti pokazujući svoju snagu, hrabrost i odvažnost. Na taj dan svake daljnje godine rađala se povijest. Stvarali su se temelji. Nije bilo govora o titranju ženama po jajima.

I opet je netko okrenuo tu našu borbu u svoju komercijalnu dobit, u svoju društvenu korist. Kao što se poigravaju s našim hormonima, onim danima u mjesecu i svim silnim akcijama u dućanu s cipelama, tako su i osmi mart pretvorili u još jednu obmanu. I to onu najgore vrste, koja u korijenu siječe samu sebe, tj nas.

„Dajte im čokolade, dajte im cvijeće, kupite im cipele i one više vikati neće!“ – vrišti sa svih strana, a mi kao opčinjene jedne druge pitamo „i što ti je kupio dragi?“ ili „hoće li on skuhati vama ručak?“ na tako divan dan, kada mi ne moramo apsolutno ništa. HALOOO??? Ima li koga u glavi? Ili je i mozgojedac napustio teren odavna? Niti jedna od nas 1857.g. u maršu kroz New York nije čekala čokoladu, nije željela cvijeće, niti joj je muž doma kuhao. Svaka od nas željela je bolje uvijete rada u tekstilnoj industriji, u društvenom poretku, u ravnopravnoj isplati plaća. Godina za godinom, štrajk za štrajkom do 1908.g. kada je istim tim gradom prodefiliralo preko 15 000 žena, ponovno u štrajku. Štrajkalo se godinama, dizale su se revolucije. Žene svijeta bile su ujedinjene. Bile su glasne, jer su znale što žele. Jer im je bilo dosta lomača, zatvora, okova društva i stigme koje su dobile po spolu. Stigme koja je nekada obilježavala sramotu, slabost, podređenost i vi bi jele čokolade, dok vam muževi kuhaju na osmi mart? Hvala lijepa, ali ako nam ne kuha inače, ako sam ja bolesna ili poslovno odsutna ili imam obaveza,  neka mi ne kuha ni na taj dan. A, za čokoladu je vrijeme uvijek, kao i za cvijeće.

Teško je znam biti partner ženi koju su roditelji odgajali kao osobu. Koju je mama učila kuhati, a tata popraviti utičnicu. Koja sve može kada hoće, ali i zna biti žena kada to treba.

Možda i je teško, ali je fakat potrebna svaka druga ovakva glava kako nas ne bi ponovno ukalupljene poslagali na police da služimo za ogled. Lijepe, vrckaste, šutljive, bez temperamenta i osobnosti. Najbolje za upotrebu prije punoljetnosti, kako se ne bi ne daj Bože povampirile i poželjele nešto više. Kako za sebe, tako i za one do nas, a pogotovo za one koje dolaze nakon nas. Kako ne bi pružile podršku i dale poticaja drugima na širenje horizonta. Žalosno je, ali ovih dana izgledamo kao da smo već dobrano pronašle svoja mjesta na policama i dopustile si same da nas se odloži. Niti jedna od „velikih“ žena među nama nije digla glas i zauzela svoj gard obavijen stavom kao podršku umjetnosti. Kao podršku samoj ideji – prestanite koristiti ženske organe za nešto što je ništavno. Nešto što je bezvrijedno. Niti jedna nije iznijela svoj stav, kao da se boje reći što misle. Kao da su u strahu nad samim svojim životima.

Za sve koji nisu upućeni bacam mali hint, naime u jednom malom gradu, u jednoj maloj državi, u jedno adventsko vrijeme postavljena je jedna izložba. I to ni manje ni više nego u samom muzeju suvremene umjetnosti, što bi trebao biti dovoljan pokazatelj na svašta nešto moderno i intrigantno. U istom tom muzeju, na istoj toj izložbi suvremene umjetnosti izložena je slika pod nazivom „Pičkin dim“ i izazvala opći kaos tri pun mjeseca nakon adventa.

Zamislite, umjetnica si je dala slobodu izložiti fotografiju na kojoj je čučka koja pučka, bez uvredljivog prikaza ičega, osim ćelavog Venerinog brijega iz kojeg se puši. Slika je izazvala toliku strku i paniku, da sam po uvodu u reportažu, koja se vrtjela na tv-u, pomislila „mora da je ogavna, čim traže smjenu ravnateljice“, a kad ono…uistinu pičkin dim. Strka i panika bez veze s razumom, a još manje s onime što je umjetnica htjela reći. Bez očiglednog poznavanja umjetnosti. I to one koja treba biti kontroverzna, koja treba intrigirati, šokirati, tjerati te na promišljanje. Koja treba biti slobodna. I gdje su sve te „velike“ žene? Gdje je podrška s vrhova? Gdje je razum, kada bogobojazan vlada?

Muzej suvremene umjetnosti ne smije biti poprište sukoba kojima nije mjesto u njemu, niti bi se oni koji stvaraju umjetnost trebali sramiti svojih djela i zaslužuju svaku našu podršku.

Tako se ni ja ne sramim pisati uz pokoju psovku, uz pokoji „histerični isprdak“, u fazonu žene, jer to jesam. I nije me sram. Nije me sram niti jedne žene koja se bori za sebe. Koja se izborila za sebe. Sram me indiferentnosti kojom smo se pokrile i kojom koračamo svaki dan kroz život. Sram me svake one koja šuti, jer „nije pristojno“ proturječiti. Sram me svake one koja ne zna što znači biti žena, a vjerujte mi drage, mnoge od nas to ne znaju. Jer ovakve kolumne ne čitaju, jer o sebi ne promišljaju, jer o svojoj budućnosti ne razmišljaju. I ne, drage moje, ja ne želim kopati kanale, popravljati sudoper dok mi je pola dupeta na zraku ili biti bez cvijeća. Ja samo želim da stvari dođu na svoje mjesto, ali da ja ne budem na polici, a sa mnom ni moja kćer, a vi? Što vi želite svojim kćerima?

Želite li da izrastu u još jednu u nizu Kim Karneštonešto u nizu, dok broncerima i puderima koje je dobila preko nagradnjača skriva nesavršenosti na licu za što bolji selfie? Za što bolju instagram fotku? Ili je možda želite učiti kako je normalno podmetati nogu drugim ženama ignoriranjem ili još gore učiniti od njih izmanipulirane lutkice koje mogu učiniti on-line sve. Sve samo ne mogu oprostiti uspjeh druge žene? Ne želite? E, pa onda razmislite i djelujte. Onako kako se djeluje kada se zna što je osmi mart, a bome i suvremena umjetnost.

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete