VRANA U OLUJI: 9. Zaroni u sebe

Tko si ti?“ – duboki, a opet kreštavi glas prolazi mu glavom.

Ja?“ – pogledavao je čas Zlatka, čas to neobično stvorenje koje se pred nekoliko trenutaka stvorilo pred njim.

Stvorilo? Dobro, ne baš… Nije siguran da može potpuno vjerovati sjećanjima. Bili su u onoj šumi, na onom istom mjestu. Svetištu, kako ga je Zlatko zvao. Uhvatio ga je za ruke, zatvorio oči i njemu rekao da učini isto. Čuo ga je da izgovara tri ili četiri riječi, nije mogao točno odrediti. Bile su čudne, kako da nisu s ovog svijete. Izgovarao ih je Zlatkov glas, ali nekako drugačiji. Snažan, odlučan, a u isto vrijeme hladan i miran.  Sljedeće čega se sjeća je bilo svijanje granja oko njega. Još je uvijek imao zatvorene oči, ali kao da je postao svjestan svega što se oko njega doganja. Nije samo čuo – vidio je sve oko sebe. Međutim, nije to bilo gledanje na kakvo je navikao.

Ne, ovo je bilo nešto sasvim novo. Kao da je u istom trenutku bio svjestan svega što se događa. U isto vrijeme je vidio i ispred i iza sebe, sa strane, točno je znao kako se ponaša svaka pojedina grančica iznad njegove glave, kako se korijenje pomiče pod njih. Postao je dio prirode. Ili je samo postao svjestan toga? Ne. Rekao mu je da ne pripada ovdje, da je on iz vode. Zašto onda osjeća ovo? Zlatko, naravno. Držao ga je za ruke i radio nešto. Mora da je prenio svoje osjećaje a njega. Osjećaje? Da, i to… sli upravo prenosi sve svoje doživljaje. Zlatko dolazi iz šume, on pripada Zemlji, dio je Zemlje. Zato sve doživljava tako intenzivno. Doživljava li to Zlatko stalno. Živi li svakoga dana tako? Potpuno svjestan prirode koja ga okružuje? Ili je ovo nešto posebno, jer se sprema izvesti nešto? Nije znao.

Počeo je puhati vjetar. Šuškanje lišća je najavilo da se sprema promjena. Iz prva tek blagi povjetarac koji je donosio hladni zrak, da bi u svakom sljedećem trenutku postajao sve snažniji, dok se nije pretvorio u divlji vrtlog ledenog zraka iz kojeg su nasumično izbijali topli valovi. Zlatko ga je primio čvršće – osjetio je kako je pojačao stisak. Jedna misao mu je prošla glavom: „Ne puštaj. Što god da se dogodi, ne puštaj.“ Nije to bila njegova misao. Bio je povezan sa Zlatkom, znao je to. Njegova poruka mu se našla u glavi. Upozorenje da dolazi nešto veliko, da se pripremi.

Zapuh vjetra se počeo vrtložiti. Da, vrtložiti. Nije to nikada iskusio. U sekundi kao da se našao u središtu tornada. Na mjestu na kojemu su stajali vjetar je potpuno utihnuo, mada je svuda oko njih i dalje bjesnio. Potrajalo je svega par sekundi. Nakon toga uslijedila je potpuna tama. I dalje je imao zatvorene oči, još je osjećao sve što se oko njega događa. Samo… Šuma je odjednom nestala… Zamijenio ju je pusti kamenjar i prohladni povjetarac u dubini prazne spilje. Još su minutu stajali kao ukopani, čvrsto se držeći za ruke. Zatim je Zlatko polako otpustio stisak i oslobodio Igoru ruke što ga je ujedno bio znak da konačno može otvoriti oči. Pogledao je oko sebe i ustanovio da nije pogriješio. Šumi ni traga. Sada su ih okruživale goleme stijene koje nisu djelovale nimalo prijateljski.

Gdje… Gdje smo?“ – Igor je upitao gotovo ne vjerujući što vidi svojim očima.

Točno tamo gdje i trebamo biti.“ – Zlatko je odgovorio gotovo ni ne pogledavši ga.

Odšetao ne je nekoliko metara u stranu i kleknuo. Iz džepa je izvadio kutiju šibica i upalio jednu. Topli plamen obasjavao je okolinu nijansama crvene boje Unoseći bar malo topline u sumorno sivilo okolnih stijena. Zagledao se u plamen, a on je počeo jačati. Uskoro je odbacio šibicu prema tlu. Umjesto da se plamen ugasi, počeo je poprimati ljudske konture. Silueta je nemirno treperila, mijenjajući difuzne granice ljudskog lika iz sekunde u sekundu da bi se u konačnici smirila i samo blago titrala.

*   *   *

Mislim da smo ovdje došli saznati tko sam ja.“Igor je izustio nakon dužeg vremena. Zlatko ga je promatrao stojeći sa strane.

„Jeste li? A zašto misliš da ću ja znati odgovor na to pitanje?“ – silueta je zajedljivo upitala.

„Jer ti vidiš dubine ljudske duše. Jer ti znaš ono što ni oni sami ne znaju. Vidiš zaboravljena sjećanja. I znaš ih izvesti na površinu, Znaš natjerati ljude da se sjete.“ – Zlatko se približio. Glas mu je bio oštar, ton odlučan.

Ti, čovječe iz Zemlje, govoriš te riječi tako sigurno, bez da si me ikada prije sreo. Komplimenti su uvijek dobrodošli, ali laskanje kod mene ne prolazi.“ – vatra je postala nemirna, kao da je na oprezu jer ne zna što slijedi.

Nismo ti došli laskati, niti smo se došli ulizivati. Došli smo jer Igor treba odgovore, a ti si jedini koji ih može dati.“ – Zlatko je gotovo zarežao.

Sve i da je tako, istina nije zasvakoga. Garantiraš li daj u on može podnijeti?“ – vatreni se lik nasmijao. Zlobno i podmuklo.

On je pod mojom zaštitom . Sve i da ne može podnijeti ono što mu imaš za pokazati, ja sam uz njega i proći ću to s njim.“ – Zlatko je stao pored Igora primivši ga čvrsto za ruku.

Tko je on tebi da toliki teret podnosiš umjesto njega?“ –  vata gotovo da je obgrlila Zlatka. Zatvorio je oči a plameni jezici su se počeli povlačiti. Gradio je štit oko sebe, ne puštajući ih blizu.

Prijatelj. Stranac u oluji. Netko tko hoda ovim svijetom ne znajući tko je zapravo.“ – Zlatko je progovorio spuštene glave, dok ga je Igor promatrao spuštene glave. Pokušao se pomaknuti, ali nije mogao. Znao je da na sceni igraju sile veće no što on može shvatiti. Samo nije znao koja od njih ga je natjerala da se ukipi.

Lažeš li meni ili lažeš i sebi?“ – glas koji je dopirao iz vatre poprimio je zajedljiv ton.

Zlatko podigne glavu: „kako to misliš? O čemu ti?“

Postoji još jedan dio priče. Onaj koji mi nisi rekao. Mada je pravo pitanje jesi li ga priznao sam sebi.“

Dosta čavrljanja.“ – Zlatko je zarežao. „Došli smo ovdje da obavimo postao. Tvoje je da ga obaviš, naše je da prihvatimo ishod. Kakav god bio. Pristaješ li? Ili ćemo pomoć morati tražiti drugdje? – Izgovarao je riječi polako i odlučno. Odvaljivale se s njegovih usana stvarajući jeku koja se još dugo čula.

Napravit ću ono što mogu, ono po čemu sam poznat. Ali i ti ćeš dobiti svoj komad. Došli ste zajedno, zajedno ćete i proći kroz ovo.“ – vatra je zasjala jače, sada je bila narančasto crvena a toplina koju je isijavala postala je opipljiva.

„Onda kreni. Više se nema što čekati.“ – Igor je osjetio kako se Zlatkov stisak pojačava.

Neka bude tako.“

Bljesak žute svjetlosti otupio mu je vid. Još je osjećao Zlatkov stisak, ali njega kao da više nije bilo. Postojao je samo on. I zlatna svjetlost oko njega. Svjetlost koje ga je grijala. Osjećao je kako ulazi u njega, kako struji njegovim tijelom, a zatim i kako nestaje.

Zatvorio je oči i osjetio kao da ga netko odvlači u neki drugi svijet. Vrijeme je da se izgubljena sjećanja vrate.

Alen Bjelopetrović Dax

Komentari

Alen Bjelopetrović

A. B. Dax je znanstvenik u nastajanju, ilitiga magistar kemije trenutno na doktorskome studiju. Ono malo slobodnog vremena što imam najčešće provodim s olovkom u ruci  bacajući misli na papir kako bi bar malo rasteretio skoro pa preopterećeni mozak. Ponekad uzmem fotoaparat u ruke i lutam po Pulskim šumama tražeći napuštene i skoro zaboravljene tvrđave dozvoljavajući im da me odvuku u neki drugi svijet, u neko vrijeme koje je odavno iza nas.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete