Neuračunljiva…

Nedavno su pitali jednu baku šta misli o ovim mlađim naraštajima? Baka je odgovorila da je ranije omladina bila mnogo bolja, jer otkad kaže, izmisliše ovaj pubertet i PMS, sve je otišlo u vraga.

Šta je, u stvari, PMS? PMS, odnosno, predmenstrualni sindrom, skup je simptoma koji se ciklično pojavljuju, zavisno od faze menstrualnog ciklusa, u obliku psihičkih i fizičkih tegoba. Simptomi se najčešće javljaju 7 do 10 dana prije menstruacije i nestaju nekoliko sati nakon početka menstrualnog krvarenja. Smatra se da 70 % žena pati od ovog sindroma, i to su, uglavnom, žene koje su češće izložene stresu. Promjene prije menstruacije su gotovo neprimjetne kod žena koje borave u mirnoj okolini koja opušta.

Dakle, dragi muškarci, ako ne želite da svaki mjesec budete primarna žrtva svoje ljepše polovine, obezbijedite nam šum talasa koji ćemo neometano slušati, dvojicu oskudno obučenih sluga da nam mašu palminom granom ispred lica, dok mi ležimo u debeloj hladovini i činimo vam život ljepšim.

Zadnjih decenija, radi stresnog stila života, došlo je do toga da skoro svaka žena u dobi između 20 i 40 godina života, pati od ovog sindroma. A kako izgleda jedan prosječan dan žene u PMS-u? Pa, otprilike, ovako:

Budi me neko užasno zujanje, nešto između zvuka bagera koji je kašikom zagrebao po kamenju i zvuka borbenog aviona. Kolutam očima ispod spuštenih kapaka i proklinjem komšinicu koja usisava u pola osam ujutru. Ustajem i odlazim u kupatilo. Pogled mi okrzne raščupanu prikazu u ogledalu. Prikaza nije bila samo rašupana, nego i nateklih očnih kapaka, sa velikom, ružnom aknom posred brade. O, pobogu, na šta ovo ličim? Kao da me je tenk pregazio!

Tiho je jer nema nikoga u kući osim mene. Muž je jutros rano otišao na posao, a sin u školu. Pogled mi zastane na nekom blještavom predmetu koji stoji na sobnom stoliću. Prsten! Burma! Njegova! Prilazim i uzimam prsten u ruku. Zar je stvarno to uradio tek tako??? Počinjem da se gušim, srce mi udara kao ludo, a ruke se tresu. Jecam i cvilim istovremeno dok tražim telefon. Zovem ga. Javlja se tihim i ozbiljnim glasom: „Halo?“

„Kako si mogao to da mi uradiš? Čime sam ja to zaslužila? Zar se na takav način ostavlja žena koja ti je dijete rodila, kojoj je najljepša mladost sa tobom prošla i to sve zbog nekakve glupe svađe od sinoć. Bilo ih je milion takvih. Sigurno si ti našao neku mlađu, ljepšu! Nema šta drugo da bude!“

Urlam kao sumanuta dok u jednom trenutku nije dreknuo i prekinuo me: „Stani! Luda ženo! Prvo, sa klijentima sam i morao sam da izađem van, jer toliko urlaš da me je sramota. Drugo, pojma nemam o čemu pričaš i odakle ti sve te gluposti, kakvo ostavljanje, kakva druga i treća?“

„Prsten!“, urlam i dalje. „ Šta znači ovaj prsten ostavljen na stolu?“

Skoro da mogu da vidim kako odmahuje glavom, u stilu, ova žena je luda skroz naskroz!

„Prsten sam skinuo jer mi je juče nažuljao ruku. Ostao je na stolu jer sam zaboravio da ga vratim na prst. Smiri se, šta ti je? Odakle ti ideja da bih mogao tako nešto da uradim“?

Moj napad plača i panike odjednom splašnjava, ali ženski inat mi me dozvoljava da mu tako lako dam za pravo. „Dobro. Pričaćemo o tome večeras.“

Prekidam vezu i odjednom osjećam užasnu glad. Kao da danima nisam jela. Otvaram frižider i vadim brdo hrane. Mmmm, tu je voćni jogurt. To sam kupila za sina, on to voli. Nema veze, ja ću ga uzeti, pa ću mu do večeras kupiti drugi. Neće ni primjetiti. Poslije obilnog doručka, kojim bi se mogla nahraniti jedna omanja četa vojske, pravim sebi kafu i izlazim na terasu da je popijem. Sunčano je i na trenutak sam jako srećna. Proljeće je i sve odiše životom. Okrećem lice prema suncu i uživam u toploti. Poslije par minuta, pogled mi pada na jedan ugao terase koji nam služi kao ostava. Tamo vidim kutiju za alat, otvorenu, alat razbacan okolo. Skačem kao oparena sa stolice, zakačivši usput šolju sa kafom, koja pada na pod i razbija se. Prilazim nemiloj gomili krša na mojoj juče pospremljenoj i oribanoj terasi. “Pa, ovo stvarno nije normalno“, izgovaram glasno i bijesno gledam u razbacane predmete. Već plačući, umarširavam u kuću. Onda se vraćam nazad, jer pojma nemam zašto sam ušla.

Bijesno skupljam alat u kutiju i u sebi mislim: „Ja sam u ovoj kući služavka. Ja čistim, oni samo prljaju. Ne cijene moj rad ni trenutka. Kad tražim da mi se pomogne, izgube se u vidu magle. E tačno ću da zbrišem jedan vikend na neku planinu, ostaviću telefon da ne mogu da me nađu. Ima dva dana samo da ležim, čitam knjigu i slušam ptice. Pa da vidim kako će gospoda da se snađu bez mene!“

Morala sam da pokupim i ostatke moje omiljene šolje, koju sam slučajno razbila. I zbog nje sam otplakala dobrih 10 minuta jer je imam već godinama i isključivo iz nje ujutru pijem kafu. Na brzinu se spremam za posao. Oblačim farmerice, prve koje sam dokopala iz ormara. Pokušavam da zakopčam zip. Ne ide. Navlačim ih još više uz struk i pokušavam ponovo da ih zakopčam. Jedva. Izgleda da sam se udebljala! Uglavnom sam pazila šta jedem, otkud sad ovo. Odlazim na posao mrzovoljna i na ivici plača. O živote, zašto si ovakav?

Stojim u gradskom autobusu na putu do posla i primijetim jednu stariju gospođu kako gleda u mene. Zašto li me matora tako uporno gleda? Kako je nije sramota da tako pilji u mene. Podižem glavu i gledam je prkosno u oči, čekajući da ona prva skrene pogled. Da joj dam do znanja da me nije briga šta ona misli. Ha! Ženino lice se razvlači u osmijeh. Dodiruje mi rukom nadlakticu i progovara: „Gdje si ti, ljepotice? Kako ti je mama?“

Zbunjeno gledam u ženu i polako razaznajem lice mamine prijateljice. Uh, jebote, zamalo da se obrukam kao niko moj. Uspijevam da promucam samo: „ Dobro… dobro je…“, idiotski se nasmiješim i šmugnem iz autobusa.

Na poslu su me svi nervirali. Većinu radnog dana sam provela sagnuta ispod stolice, i razmišljala kako spas od ovako šugavog života vidim jedino, ne u vikendu na planini, nego u životu na planini sa stadom ovaca, jer ću od ove birokratije da skrenem totalno. Čim sam izašla sa posla, svratila sam na obližnji kiosk da kupim neku čokoladicu, jer sam osjetila kako mi zuji u ušima i ruke mi drhte. Pao mi šećer, eto šta je. Omote trpam u tašnu, da mi slučajno ne ispadnu iz džepa, jer će me moji kod kuće opet zezati kako krišom tamanim slatkiše. Bože, kakva sam ja to majka, kad krijem slatkiše od rođenog djeteta? Ja jedem čokoladice, a njemu ne kupim. Tačno me treba strijeljati.

Dolazim kući i umjesto „dobro veče“ vičem sa vrata: „Zašto vam je obuća ostavljena po hodniku? Za šta služi ovaj cipelarnik? Dokle više ja da sklanjam za vama?“

Energično skupljam patike i cipele mojih momaka i trpam u cipelarnik. Iz kupatila čujem neko mrmljanje. Prilazim vratima polako i čujem muža unutra kako nešto poluglasno govori. Jebote! Odjednom mi puče pred očima! To on priča sa nekim telefonom, krišom, čim tako šapuće. U fleš bekovima vidim sebe u vjenčanici, tek rođenu bebu u žutom jastučetu, sve srećne trenutke odjednom. On mene vara! Ne voli me! Priča sa nekom drugom, sa istom onom zbog koje je skinuo burmu. Sad ću ga zadaviti, svega mi mog! Stiskam šaku u pesnicu i svom snagom udaram po vratima.

„Otvaraj! Izlazi napolje ove sekunde! S kim to pričaš? Čujem te da pričaš sa nekim!“

Iznutra se čuje samo jedno iznervirano : „ Šta je sa tobom danas, ženska glavo? Šta umišljaš više?“ Otvara vrata sav od pjene i viče: „Pjevam pod tušem. Jesi li ti normalna? Telefon mi nije tu. Eno ga na stolu. Idi pa vidi koga sam zvao i šta sam zvao i pusti me na miru danas.“

Gledam u njega sva obnevidjela od suza i tačno mogu da vidim kako mi lagano niču magareće uši na sred glave.

Odjednom iz kuhinje čujem jedno glasno: „Maaaamaaaa!“

„Molim?“, dreknula sam.

„Gdje je moj voćni jogurt?„

Jogurt! Zaboravila sam na jogurt! Stojim ispred kupatila pognute glave, razmišljajući šta li me je to spopalo?

Muž izlazi iz kupatila pjevušeći i pravi se da me ne vidi. Nije ni čudo što me ignoriše, obzirom kako se od jutros ponašam. Jadan on sa mnom. Treba mu orden dati. Neće biti iznenađenje ako me jednog dana stvarno ostavi i pobjegne glavom bez obzira.

Ulazim u kupatilo, spuštam poklopac WC šolje, sjednem tu i počinjem da plačem. Jecam i tresem se. Stvarno sam idiot! Kako sam mogla da pomislim da bi tako divan čovjek mogao uraditi tako nešto. Sad je sigurno ljut, a ja sam ispala budala. I neka je, ima pravo. Onda sam se sjetila kako mi je krepala mačka kad sam bila mala, pa sam počela još jače da plačem. Onda zbog neuspjelog kolača prije neki dan. Ma ni za šta nisam, kad ni kolač ne mogu da napravim kako treba. Onda su se razlozi samo nizali, sve gluplji i beznačajniji.

Nekako sam se smirila i prestala da plačem. Ušunjala sam se u sobu, gdje je moj muž već odavno spavao. Gledala sam ga jedno vrijeme, razmišljajući kako sam srećna što ga imam, baš takvog kakav jeste.

Slijedeće jutro sam se probudila raspoložena. Osjećala sam se lagano kao perce. Kao da sam doživjela neki preobražaj u odnosu na juče. To je bio PMS! Zato sam se ponašala onako. Kao da sam neuračunljiva.

Mi žene smo čudna stvorenja. Imamo milion faza i komplikovane smo da te Bog sačuva. Jednom mjesečno se pretvaramo u neuračunljive vještice, histerišemo, paranoične smo, proždrljive i nervozne. Ubrzo se kajemo zbog svojih postupaka, ali nije do nas, do prirode je. Imajte razumijevanja kada sledeći put naletite na nervoznu tetu na šalteru ili na kasi u trgovini. Doći će ona sebi.

Vesna Duvnjak

Komentari

Vesna Duvnjak

Ja sam nepopravljivi sanjar. Vjerujem u dobro u ljudima i od toga ne odustajem. Ostaću vječito dijete koje se oduševljava sitnicama. Pišem oduvijek. Kao klinka sam pisala dnevnike, sad pišem na blogu. Inspiriše me svijet oko mene. Često pišem pod naletom emocija. Vjerujem da postoji ravnoteža u svemiru. Vjerujem u muško-ženska prijateljstva. Muzika mi je sastavni dio života, bez nje ne mogu. I bez kafe. Crne. Bez šećera.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete