Priče za laku noć za mlade buntovnice

„Mladim buntovnicama iz cijelog svijeta: sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: vi ste u pravu.“

U moru bajki, među mnoštvom princeza i prinčeva na bijelom konju. U rijekama priča i stihova za laku noć, smjestili smo naša djetinjstva i prva sjećanja na njih. No, što mislite, kako bismo danas promišljali da smo imali prave i žive likove svih tih priča pred sobom? Kako bismo reagirali da smo čuli sve te divne događaje koji su se uistinu dogodili?

Bismo li od života željele više, dok nas dječaci gledaju drugim očima, jer curice mogu sve? Ili bismo i dalje čekale poput princeza zarobljenih u kuli svoje prinčeve?

Bez obzira to što su i same (kao i sve mi) odrasle na svim onim divnim, danas prilagođenim bajkama, dvije hrabre žene, inovatorice, novinarke i spisateljice – Elena Favilli i Francesca Cavallo, uhvatile su se u koštac s idejom i 2011.god osnovale TIMBUKTU LABS. Mjesto u kojemu se i dan danas rađaju ideje.  Mjesto u kojemu mašta nema granica, a rad se primjećuje u cijelome svijetu. Tako su 2012.g. proglašene najboljom inovativnom tvrtkom u Italiji, a godinu dana nakon su dobile i nagradu za najbolji dječji časopis godine na međunarodnoj dodjeli nagrada u Londonu. Godine su se nizale, s njima i nove ideje i nagrade, sve do rođenja zbirke priča „Priče za laku noć za mlade buntovnice“.

Kickstarter platforma, na kojoj su pokrenule kampanju za prikupljane financijskih sredstava s okvirnih četrdeset tisuća dolara, oborila je sve rekorde prikupivši preko milijun dolara i lansirala zbirku u najfinanciraniju knjigu u povijesti. Ideja o svijetu u kojem će svaka žena moći s pouzdanjem reći „Slobodna sam!“ počela je živjeti.

Osim što je knjiga sufinancirana (kako i same autorice navode) od strane 20 025 „poklonika“, na njoj je radilo i šezdeset izvanrednih umjetnica sa svih strana svijeta, koje su svojim živim ilustracijama upotpunile zbirku.

Sama zbirka se sastoji od stotinu kratkih priča napisanih jednostavnom formom. Bez obzira na to što uvodi sa „Bilo jednom“ ili „Nekoć davno…“  aludiraju na bajke, vjerujte mi, ove bajke su sušta suprotnost od onih na kojima smo mi odrastali.  U ovim bajkama postoje znanstvenice, doktorice, pilotkinje, prve dame, plesačice i mnoge druge hrabre žene koje ne nose krinoline i ne čekaju svoje prinčeve. Niti žele da ih se spasi. Same donose odluke i ruše svaku granicu koja im je postavljena kao izazov, što je i sam fokus priča – hrabrost i neustrašivost, koju ove žene pokazuju svojim vlastitim borbama protiv društva i njegovih nametnutih normi u kojima nije bilo i još uvijek nema mjesta za žene.

Ljepota ovih priča je u istinitosti i realnom postojanju junakinja, gdje neke od njih još uvijek žive među nama i dalje vode neprestanu borbu za bolji položaj žena u svijetu.

Tako možemo pročitati koliko je samo bila hrabra Anna Politkovskaja dok je jurila po čečenskim brdima samo da izvijesti svijet kakav se rat vodi između Rusije i Čečenije. Ili kako i dalje niti jedna vozačica ni dan danas nije oborila rekord u Formuli 1 koji je postavila Maria Garzia zvana Lella Lombardi, a da pri tom nikada nije uspjela postati vozačica iste. Još su tu i gusarica Jacquotte vatreno crvene kose koja je širila strah i trepet Karibima, slikarica Artemisia kojoj nisu vjerovali da tako lijepo slika i mnoge druge iznimne žene koje su prošle i prolaze kroz svijet koracima za nas koje ostajemo iza njih.

Kada sam po prvi puta imala knjigu u rukama bila sam oduševljena idejom autorica. Vidjevši je u moje kćeri obuzela me sreća, a još više ponos na žene koje su me odgojile i uz koje sam odrasla, jer ovu knjigu je dobila na dar od jedne od njih uz posvetu: „Zaželi i ostvari. Cijeli svijet je tvoj! Ni nebo nije granica!“

Svaka priča je posebna, svaka ima poruku, svaka je napisana za svakoga od nas, a ne samo za mlade djevojčice, djevojke, žene. Knjiga je dobro štivo i za dječake i one koji misle da to više nisu, jer upravo oni možda danas sutra budu očevi svojim kćerima, a nema boljeg uzora od oca koji vjeruje u svoju kćer. Znajući da ona kao žena može sve i još više od toga. Vjerujte mi, ovo štivo bi svaka obitelj trebala imati u svome nasljeđu.

Mene osobno je dojmila priča o Wilmi Rudolph (23. lipanj 1940. – 12. studeni 1994.g.) rođenoj s cerebralno paralizom u vrijeme dok još cjepivo nije bilo otkriveno. Doktori su govorili kako nikada neće moći hodati nakon što je bolest uzela maha, jedina koja je vjerovala u nju bila je njezina majka. Wilma je na Olimpijadi 1960.g oborila tri svjetska rekorda u atletici, a kada su je pitali koji je ključ njezinih pobjeda i uspjeha rekla je spoznaja gubitka, jer:

„Nitko stalno ne pobjeđuje. Ako se nakon teškog poraza možeš sabrati i krenuti dalje sa željom da opet pobijediš, jednog ćeš dana postati prvak.“

Zato s tom mišlju završavam današnji osvrt, zahvalna što sam mogla podijeliti s vama ovo čudo u koricama.

Do sljedeće knjige I.M.D.

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete