Možda…

Sjedila sam tu noć za visokim barskim stolom do šanka. Bila je zima. Vikend samo što nije počeo, a moja smjena (od jebenih dvanaest sati) za taj dan je napokon završila.

Svirali su Gunsi, a ja iako sam tijelom bila tu, mislima sam bila dalje od dalekog.

Konobarica je smijehom parala dim i tako prezadimljenog birca, koketno zabavljajući okupljenu ekipu pripitih mladih ljudi. Prepričavali su dogodovštine tog tjedna, emitirajući jedni druge s grimasama na licu, poput vrtićke djece. Po mojoj procjeni tek su postali punoljetni, jer je naivnost i zaigranost prštala iz njih na sve strane.

Samo sam se osmjehnula sjetno i vratila se svojim mislima.

U društvu moje vjerne drugarice cigarete nikada mi nije bilo, niti je i dan danas, dosadno jer sam jedna od onih koja doslovno uživa u svakom udahu tog otrova, dok se prepušta dimu. Igrala sam se s ledom koji je ostao u čaši nakon iskapa žestice razmišljajući hoću li naručiti odmah drugu ili ću stati. Nisam se ni smislila, kada je na stol stigla nova čaša vatrene vode.

„Od tete sa šanka“ – izusti lepojka razvučenog osmijeha oko glave.

Zbunjeno bacam pogled prema šanku i svojoj neočekivanoj dobročiniteljici. Kroz oblake dima nazirao se, meni tada, najdraži osmjeh moje prijateljice. Moje duše koja me je u toj fazi jedina razumjela, koja bi me sigurno i danas razumjela da nam se putovi nisu razišli, a vrijeme udaljenosti učinilo strani ponor među nama.

„Hodi Marice bacam ti mrvice da dojdeš meni!“ – rekla je te noći smijući se glasnije od praska.

Bila je prekrasna kao i uvijek. Crne duge kose povezane u konjski rep, casual obleke i visokih tenisica. Bila je predivna i toliko prije svog vremena i tijela. Bila je kao najljepša enigma svijeta upakirana u najopaljeniji omot – sebe. Bila je i vjerujte mi na riječ kada kažem i dan danas je. Predivna žena predivno zajebane glave. Uzela sam čašu i svoje stvari nespretno se probijajući do nje.

„Od kada je tu toliko ljudi? Do maloprije sam bila sama?“ – pitam sama sebe na glas koprcajući se među svitom.

„Opet pričamo sama sa sobom pčelice? Jesam ti ja rekla da to radimo kada nas nitko ne vidi da nas ne zatvore“ – smijala se spašavajući me od jakne i čaše i cigare koja mi je već palila prste, ali i od raje koja se je u trenu stvorila u bircu. Obožavala sam te njezine konstrukcije rečenica, nadimke koje je mijenjala iz sekunde u sekundu i način na koji je opisivala svaku situaciju. Samo sam joj rekla „jebi ga“ namještajući se na stolici koja je bila sve samo ne udobna. Oduvijek mrzim barske stolice, ali ove su mi posebno zadavale bol i samim pogledom na njih.

„Jako si lijepa večeras, pa pretpostavljam da noćas nećemo zajedno do kuće.“ – namigne primičući cigaretu ustima.

„Ma jok, to sam ja tako. Nije mi danas do utopljenih mornara i brodolomaca posljednjih barki. Lijepa sam za tebe.“ – odgovorim i mašem konobarici da ponovi rundu.

„Danas pijemo?“ – pita.

„Danas letimo tamo gdje nitko ne leti odavna.“ – odgovaram i trusim čašu.

Noć je već debelo pala kada smo krenule put leta do tamo gdje nitko ne leti odavna. Nježno me uhvatila za ruku i poljubila prste. Znala je da sam u totalnom kaosu već mjesecima i znala je što mi treba. Poljubac i utjeha u pogledu koji nagoviješta pizdariju.

Zima je debelo pokazala svoje zube, ali i nas dvije njoj hodajući raskopčanih jakni. Vatrena voda ugrijala nas je za dva cijela stoljeća tu noć i da su padale sjekire bile bi sigurne, a kamoli od par stupnjeva u minusu. Hodale smo pustom ulicom uspavanog grada i smijale se sudarajući se jedna o drugu. Bile smo mlade, ali obje pune govana kojima nas je život zatrpao. Nju tako opaljeno umotanu u sebe i mene sjebane glave, sjebanije od najveće sjebanosti univerzuma.

Tu noć nas nije bilo briga što radimo dvanaest sati zatvorene u boks. Što nosimo demone vremena ispod duše. Što smo obje jebeno nesretne, a opet prividno oduševljene svojim načinom života. Tu noć smo odlučile drugačije i uložile all in taktikom sve na zaborav vatrenom vodom.

Ulazeći u klub, u kojemu je udarao ritam basa iz zvučnika okrznuh se slučajno o nečija leđa. „Oprosti“ – izgovaramo u glas. On u najboljim godinama, kada život u biti tek počinje i ja u totalnom kaosu sjebane glave.

„O, opet ti“ – reče šarmerski i nespretno.

„Ja? Opet ja?“ – upitah u letu povučena za ruku i ugurana u masu koja čaga ostavljajući upitnike za sobom do njegovog pogleda.

„E“ , proderah se na uho prijateljici istog trena kada je napokon odlučila stati „koji je ono klinac kojeg sam pobrala na vratima sada?“

„Ne znam, ali je sladak“ – odgovara moja opajdara.

„Sladak i tako jebeno premlad“ – nastavi.

Runda za rundom, minuta za minutom i fajrunt je već bio tu. Znale smo da više ništa ne radi i da osim kumica koje planiraju zaraditi koji dinar na tržnici ne hoda

nitko po cesti. Noć smo opet preživjele, ali nismo željele da stane. Već programirano smo vadile sunčane naočale iz svojih torbi i krenule put kuće, a kad na njemu hrpa mladih ljudi i isti onaj mali kojeg sam pobrala na ulasku u klub među njima.

„Opet ti, nije valjda da ideš kući?“ – dovikuje za nama.

„Moram, jebi ga zlato, moram na posao za par sati“ – odgovaram.

„Zlato!!“ – zaurla svita vidno prepijanih klinaca rugajući se mladom šarmeru.

„Hoćete doći sutra?“ – dovikne ponovno.

„Možda.“ – odgovaram namigujući i mašući mu iscerenog osmjeha.

Danas dok ovo pišem, taj „možda“ mi zvoni kroz glavu kao zor eksplozije otupljujući mi osjetila. Puneći mi oči suzama, jer danas znam što tu noć nisam znala, naš možda neće više nikada doći.

S ljubavlju.

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete