Nela Baričević: Djeca mami, alimentacija tati!

Nikada neću shvatiti. Zbilja nikada neću shvatiti svijet koji po inerciji gura dijete u naručje mame. Jest, jedna je mama… No što je s tatama? Njih je, koliko ono? Dva? Tri? Deset? Ako me sjećanje služi, a možda nisam kompetentna pisati o tome, jer sam igrom zemlje i neba ostala bez svoga kao dijete, i tata je jedan. Evo, vjerujte mi… ja u ovih 28 godina drugog tatu nisam našla pa i dalje nosim cvijeće i dalje palim svijeće na istom mjestu, jednom i jedinom njemu.

Oprostite, ali nikada neću shvatiti kako onda redovito nakon raspada braka, iliti mraka, mi ponovno gasimo svjetla u dječjim srcima gurajući ih u ruke majki koje katkada jednostavno nisu dorasle imati u rukama dječju sudbinu. Ne, ni sudbinu vlastitoga djeteta.

Koliko bi god voljeli biti sigurno ušuškani u uvjerenje da je žena koja devet mjeseci pod srcem svojim nosi to maleno biće, taj začetak nove vječnosti, redovito najbolji izbor za odrastanje tog djeteta po njegovu dolasku na svijet, tome jednostavno nije tako. Ništa čudno, ta davno smo naučili, ili nismo (?!), da nije sve tako bijelo, tako prozirno jednostavno i tako prirodno kako bismo voljeli pretpostavljati da je? Kako se sudovi do danas prave da je?

Imam prijateljicu čiji se brat godinama bori za svoju djevojčicu. Prijateljicu koja je živi dokaz da malena provodi ionako daleko više vremena kod bake i nje, kod tate i nove žene s njihovom bebom, no što je u majčinu domu.

Imam živi dokaz majke čije dijete nema krevet, nema nikakvu dnevnu rutinu niti reda, nema lijekove, nema niti dijagnozu, iako bi ju trebala imati. A nema. Nema, jer mama, ona ista za koju je sud godinama unatrag odlučio da ima skrbništvo, tri godine kasni s liječničkim pretragama. Tri godine dijete ne dobiva adekvatnu medicinsku skrb. No eto, bliži se ročište, bliži se konačna odluka suda, odnosno potvrda da dijete napokon može tati pa se mama probudila iz zimskog sna, odlučila povremeno skuhati ručak, nabaviti krevet za malenu, češće ju ostavljati kod sebe na skrbi i pazite sad – obaviti pretrage nakon godina kašnjenja!

Sada nam tek ostaje vidjeti hoće li buđenje iz zimskog sna ove mame, iliti „mame“ još jednom ostaviti dijete u njenim nesigurnim i nezrelim rukama, skidajući tati i dalje alimentaciju s računa, ali i ono mnogo bolnije, komadić srca iz mjeseca u mjesec.

Imam živi dokaz očeva koji brinu, koji su apsolutno sposobni i jednako toliko apsolutno spremni preuzeti ulogu roditelja 24/7 i pri tom i skrbiti za svoju malenu obitelj. Imam živi dokaz očeva koji ne izbjegavaju alimentaciju, ali izbjegavaju biti usputna stanica za vikend zabavu svojim kćerima i sinovima. Izbjegavaju biti tata koji živi tamo negdje daleko, s drugom ženom, imajući drugo dijete i ni ne pomišljajući na ono prvo.

Naposljetku, ima očeva koji znaju da je redni broj djeteta, nebitan. Da je i inat nebitan. Tvrdoglavost. Nabijanje pogrešaka na nos drugoj strani. Onih koji znaju da je neslaganje dvoje odraslih put za život u paklu za djecu. Imam dokaz. Svakodnevno vidim taj dokaz pred sobom, ali koga briga što ja vidim? Bitno je ono što sudovi vide.

Žalosno. Toliko je očeva koji procvatu uz svoju djecu. Toliko je djece kojima se osmijeh tetovira na lice kad ugledaju tatu. Jer nekada su tate sinonim za stabilnost, sigurnost, edukaciju, igru, zajedničko vrijeme i aktivnosti. Nekada su tate produžena ruka do dječjeg srca, put do njihova raja.

Majka je jedna. Dakako da je. Nemam namjeru osporavati ulogu majke u životu djeteta. No prečesto zaboravljamo da je i tata jedan i da se ne može tek tako zamijeniti nekim novim maminim dečkom. No prečesto zaboravljamo da je nebrojeno mama koje su to postale nespremne, ili su rođenjem djeteta shvatile da su nespremne, ili, ili…

Žalosno da sudstvo funkcionira po dobro uigranoj šabloni – dijete mami, alimentacija tati! I da tu u glavnini stavlja točku na i dovodeći očeve pred zid. Stavljajući ih na teren na kojemu im se unaprijed piše poraz. Da, i prije no što su uopće kročili u borbu.

Sklapaju se oči pred specifičnostima svake obiteljske situacije, a to je ono što u ovim slučajevima redovito radi strahovito bitnu razliku. I ne treba ići protiv struje pa eto bez reda i pameti samo okrenuti situaciju u korist očeva. I ne treba ići za 180° da se ušutka glas javnosti koji, iako još uvijek grmi i sijeva sebi u bradu, ima potencijala za ekspanziju. Ali treba napraviti reda, a red se ne uspostavlja i ne pozdravlja čitajući odluke s kakvih papira izvučenih iz fascikla s najnovijim datumom.

Red se uspostavlja individualiziranim pristupom djetetu i njegovim roditeljima. Uspostavlja se utroškom vremena, snage, znanja i volje. I jedino, i samo tako, dijete će imati fer priliku za odrastanje s roditeljem koji to uistinu, bez fige u džepu, nevođeno svojim rodom, želi. Pri tom je, naravno, bitno da ta želja proizlazi iz dobra za dijete, a ne radi inaćenja bivšem partneru, ucijene i odmjeravanja snage. Ne reda radi. Ne zato da bi to navan, publici koja jedva čeka aplaudirati jednoj od strana bilo drago, nego kako bi se išlo ususret svjetlijoj i prosperitetnijoj budućnosti djeteta. 

I jedino, i samo tada razlozi su čisti i od srca. Jedino se tada razum uistinu rukuje sa srcem i nudi, možda i jedinu priliku za boljitak. Razmislite, gdje se mačevanjem rađaju ideje i donose odluke tu razumijevanju, blagosti i ljubavi mjesta nema, a upravo bi toga trebalo biti kada se govori o odgoju, o sretnome odrastanju onih najmlađih, onih koji sami sebe još braniti ne mogu – već trebaju da drugi za njih još koji puta, još koju godinu ustanu i dignu glas.

Ne trebaju papire, na njima ispisane zakone i članke tih zakona da im odrede sudbinu. Trebaju ljude koji će im prići, koji će se uživjeti u njihovu današnjicu i kroz realno im sagledanje otvoriti vrata nekoj vedrijoj sutrašnjici. Nekada, ne uvijek, ali nekada ispred netom im otvorenih vrata stoji – tata! 

Oprostite, ali nema tog zakona koji će me uvjeriti da je mama definitivno bolji skrbnik, samo zato što je eto – mama. I jedna je. Jedna je mama. Jer, kako je ono išlo na početku… Jest, jedna je mama. No što je s tatama? Koliko je njih?

Nela Baričević

Komentari

Nela Baričević

Vjerujem da ste to već masu puta čuli, no ja Nela, uglavnom udobno skrivena iza svojih inicijala, zbilja pišem od kada znam za olovku u svojoj ruci. Uostalom, zbog ljubavi spram pisane riječi diplomirah novinarstvo. Paralelno pisanju dužih djela, uživam pišući kraće priče kako za kolumnu koju upravo čitate, tako i za različite natječaje. Jedan me od njih odvodi u Otzenhausen gdje širim svoj krug zaljubljenika u književnost. U stvaranju su mi, osim olovke, temeljno oruđe osjećaji i sjećanja. Kažete od njih se ne živi? Slažem se. Ne živi se od njih, već zbog njih... Ne vjerujete li, zavirite u moja ispisana lutanja na FB stranici koju vodim, a naći ćete ju upišete li: "potpisuje N.B."

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete