Zablude pozitivnog razmišljanja…

Danas sam u dva navrata plakala. Neutješno. Nikakav zagrljaj niti savjet mi ne bi treba u tim trenucima kad sažalijevam samu sebe. Ostavi me, brate, na miru da se isplačem. Ne pičkaram (osim kad mantram za snagu), ne vrijeđam druge niti na njima iskaljujem svoje probleme… Pusti me da plačem kad mi je teško!

Dugo sam mislila da je plakanje znak slabosti. Ako plačem, nisam jaka. Zajedno s crvenilom na obrazima, koje me i dan danas izdaje kad mi je neugodno, mrzila sam svoje izdajničke suze koje su dolazile, neobuzdane poput ljetne kiše, u trenucima kad se nisam mogla nositi s emocijama.

S vremenom, kako to već u životu biva (svima koji su iskreni i ne fejkaju vlastite živote), imala sam uspone i padove, situacije toliko ružne da iz njih zaista izađeš jači. Do prve sljedeće situacije u kojoj se slomiš. Da, slomiš se. Na tren, na dan ili duže… I to je u redu! To je i više nego u redu, da kad mi je teško, plačem. Da većinu vremena furaš pozitivu, svjestan si svoje misli, ljubazan si i zahvalan. A jednako je važno, ako ne i važnije, u trenucima kad se nad nas nadvije crni oblak, ne pokušavati odmah dozvati sunce već si priznati da smo u tom trenutku umorni, razočarani, ljuti…

Jedna od najvećih zabluda koje pozitivno razmišljanje sa sobom nosi je da se u svakom trenutku, makar na silu, moramo osjećati dobro. Jer ako se ne osjećamo dobro, dapače, izvrsno i ako si na par minuta dozvolimo razmišljati negativno, u svoj život privući ćemo upravo to o čemu razmišljamo. Ovakve zablude idu toliko daleko da ljude koji se razbole osuđujemo, tumačimo da su sami za to krivi, jer sigurno su si to napravili svojim izborom misli.

Ali, znate što? To je sranje! To je kao da si cijeli tjedan na dijeti ili se zdravo hraniš i u trenutku kad istinski, bez grižnje savjesti uživaš u sladoledu, uvjeriš sam sebe da zbog toga zaslužuješ strašnu kaznu u obliku debljine ili bolesti. Ista stvar je i s emocijama. Ako većinu vremena razmišljamo pozitivno, govorimo i mislimo bez osuđivanja, s fokusom na samima sebi i onome što mi želimo, ništa se neće dogoditi ako si povremeno dogodimo koji trenutak tuge. Zvuči li vama prirodno da je netko stalno dobre volje? Kako je to uopće moguće, živjeti na način da kušaš samo jednu stranu emocija i postajemo li s time invalidi za onu drugu stranu života, koja isto ima svoju snagu i ljepotu. Smrti, gubici, otkazi, razvodi, prijevare, bolesti… Nije li u takvim situacijama prirodnije dozvoliti si biti “loše” kako bi se moglo napredovati do toga “osjećati se dobro”.

Bitno je znati da smo na putu ozdravljenja, odnosno puta prema pozitivnom razmišljanju. Emocije dođu i prođu… Ako prihvatimo da misli koje nam izazivaju emocije možemo promatrati i pustiti ih da nam prođu kroz glavu bez osuđivanja ili pretjerane analize, dovodimo se u stanje prihvaćanja pozitivnih i negativnih emocija, a time i sami sebe. Ne zvuči li vam takvo nenametljivo rješenje nekako prirodno? Sve misli su moje. Zašto bih mrzila jedan dio sebe? Nije li ljepše prihvatiti ga, da postoji i s takvim prihvaćanjem donijeti svjesni izbor ponašati se drugačije od misli koje mi povremeno dođu i zamute pozitivu koju živim?

Uostalom… voljeti sebe? Što to znači nego prihvatiti sebe onakvim kakav jesi. Cijeloga sebe! Ne samo pozitivne misli i onaj dio sebe i svog života koji je pozitivan, radostan i lijep, nego i onaj dio nas koji sumnja, ispituje, ljuti se ili plače.

Tako da… Više se ne sramim kad plačem. Ako se ne srame svi oni vikači, psovači i derači, što bih se ja svojim suza sramila. Pogotovo zato što u trenutku kad plačem, osjećam kako mi iz tijela izlazi napetost i da tuga zbog nepravde ili manjka onoga što mislim da zaslužuje, odlazi. Zajedno sa suzama odlazi i moja zlovolja, tuga ili loše raspoloženje. I da mi netko u tom trenutku sav pozitivan dođe i kaže: “Nemoj plakati, život je lijep, ne smiješ plakati jer ćeš si privući još više suza i tuge”, vjerujem da bi me samo uspio naživcirati i to onako kvalitetno.

Svi mi trebamo svoje ispušne ventile. Bitno ih je imati i koristiti. A reći da se uvijek može biti dobre volje i da je za nas loše ako smo ponekad tužni ili zabrinuti, za mene je sve osim pozitivnog razmišljanja. Jer pozitivno razmišljanje prihvaća da smo kompleksni, da imamo različite misli koje nam dođu i prođu, da neke događaje sami stvorimo, a neki su niz “slučajnosti” odnosno faktora koje mi ne možemo, a možda ni ne trebamo razumjeti.

Ključ je da se, kad mislima pustimo da nas odvedu na mjesta tuge, ljutnje ili druge takozvane negativne vibracije, ne pretvaramo da smo radosni, a u tom trenu bismo radije vrištali. Vrištite! A onda se vratite sebi. Sve ostalo je lažno i daleko od pravog pozitivnog razmišljanja.

Sve vas ljubi pozitivna, a nekad i “negativna” Anita.

Anita Ratkić Šošić

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete