Zašto ste me ostavili? (Oliverova priča)

Kažu da je jedna od osnovnih odlika čovjeka kao pripadnika ljudske vrste, suosjećanje. Kažu da smo sposobni osjetiti tuđu bol i patnju i poistovjetiti se s njom. Ono što vam nitko neće reći jest da su ti isti ljudi koji toliko naglašavaju svoju humanost i brigu za druge često prvi u redu kada pod okriljem noći treba napraviti sranje. Sranje? Da, baš sranje. Ne postoji pristojna riječ koja može dovoljno dobro opisati koliko čovjek može biti okrutan.

Zašto pod okriljem noći? Da ih nitko ne vidi, naravno. Da za vrijeme dana mogu nastaviti glumiti uzorne članove obitelji i zajednice. Jer što se dogodi po noći – to ostaje skriveno. Ostaje naša mala prljava tajna koju nitko nikada neće saznati. 

Jedna od takvih prljavih tajni je leglo pasa mješanaca niti mjesec dana starih izbačeno na hladnoću kontinentalne zime nekoliko dana pred prvi snijeg koji nije prestajao tjednima. Da ponovimo, netko je pod zimske noći na ulicu izbacio mjesec dana staro leglo štenaca. Bez majke.

Dva štenca od ukupno pet, koliko ih je bilo u leglu nije preživjelo. Ostala tri su se uspjela izboriti za goli život u nehumanim uvjetima. Na sreću su pronađeni i dopremljeni u azil za napuštene životinje Dumovec.

 

 

Našem pravi mali junak tako je dobio ime Iro. Međutim, taman kada je mislio da je njegovim mukama kraj, kreću novi problemi . Budući da je Iro tada imao malo više od mjesec dana i više se nije hranio majčinim mlijekom imunitet mu je bio prilično slab i zbog toga nije smio u karantenu koju sve napuštene životinje moraju proći. Kako se u karanteni u glavnom nalaze odrasle životinje spašene s ulice, postojala je velika šansa da se nečime zarazi. Zato ga je što prije trebalo udomiti.

 

 

Budući da se nitko nije ponuditi Iru njegova je sudbina u tim ranim počecima bila neizvjesna. Srećom, pronašla se dobra duša koja je Iru uzela na čuvanje. Nadjenula mu je novo ime, tako da je Iro postao Griša.  Međutim, kako su privremena čuvanja ipak privremena, Griši je trebalo pronaći trajni smještaj, odnosno dom u kojem će ga voljeti, maziti, paziti i pružiti mu život kakav zaslužuje.

 

 

Griša, koji se danas zove Oliver i nada se da je to posljednje ime koje će ikada nositi danas živi u novom, sretnom domu. Jedan je od rijetkih pasa koji je uspio pronaći svoj dom. Sada je sretan i pruženo mu je sve ono što bi svaki kući ljubimac trebao imati – topli dom, hranu, ljude koji ga vole i brinu se o njemu. To zaista nije puno. Niti on traži mnogo. Navikao je na puno manje, pa mu je svaka nova igračka otkriće sasvim novog svijeta.

Oliverova priča jedna je od rijetkih sa sretnim završetkom. Na žalost, ulice su pretrpane napuštenim životinjama koje nisu sposobne preživjeti u takvom okruženju. Azili i šinteraji nemaju mjesta za zbrinuti ih sve, pa je sudbina većine životinja koje se nađu u Oliverovoj situaciji neizvjesna.

Dok se većina nas busa u prsta kao veliki ljubitelji životinja, ispada da smo to samo dok brigu o njima treba prepustiti nekom drugom. Kada se treba iskazati i učiniti dobro djelo obično se skrivamo iza nekoga. Idemo po principu “stvari će se već srediti same”. Hoće li?

Bi li Oliver danas bio sretan da netko nije rekao “Sad je dosta, idemo poduzeti nešto.”?

Fotografije: Ivana Pavičić

Tekst: Alen Bjeopetrović Dax

Komentari

Ivana Pavičić

Diplomirala sam molekularnu biologiju. Volontiram u hrvatskom debatnom društvu. Djevojka s fotoaparatom. Volim more, duge šetnje i minimalizam, pomalo sam nemirnog duha, a umirujem ga glazbom i odlaskom na rekreativno plivanje.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete