Magorius Sucatus

Magorius Sucatus Patricius ime je zaštitnika zelene zemlje. Rođen je 385. godine u Walesu koji je tad spadao pod rimsku vladavinu. Sa šesnaest godina otimaju ga Irski gusari i prodaju u Irsku kao roba. Ulazi u svećeničke redove te se pod odlukom Pape Celestina prvog imenuje biskupom.

Sveti Patrik je u Irsku uveo redovništvo. Pokrštavao je ljude u kamenoj katedrali izgrađenoj 1191 godine koja je poslije renovirana te nosi ime u njegovu čast: katedrala Svetog Patrika.

Osim u katoličkoj crkvi, njegov lik i djelo se slavi u pravoslavnim, anglikanskim i luteranskim crkvama. Tako je sedamnaesti ožujak obilježen kao dan Svetog Patrika. U Irskoj obilježavanje tog dana tradicija je duga već tisuću godina.

Prema legendama, Sveti Patrik je uveo kršćanstvo u Irsku bez prolivene krv i otjerao sve gmazove, guštere i zmije. Svi pokušaji kasnijeg preživljavanja tih životinja u greenlandu nisu uspjeli. Također, mjesto poznato pod nazivom “Čistilište Sv. Patrika” u Irskoj je turistička atrakcija  jer se na tom polju nalazi špilja koja je po legendama bila prolaz u pakao.

Sv. Patrik je umro 461 godine kod Downa.

Zaštitnik je Irske, Nigerije i inženjera.

Monika Pavlović

Komentari

Monika Pavlović

Ja sam Monika. Jednostavnost života ukrašavam šarenilom kojim je obojan. Kao prava Vaga, uživam u pravednosti i borim se za nju, kad god je prepoznam. Volim suncokrete, boje i ljude koji čvrsto vjeruju u svoje snove Izluđuje me vlastita konfuzija, nametnuti stavovi i ljudski kukavičluk. Nadam se da ćete uživati u tekstovima koje pišem, kojima predstavljam vlastita razmišljanja i vodim svoju borbu s vjetrenjačama života.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete